Veľkonočné pohostenie však skrýva aj mnohé nástrahy. Slovenská kuchyňa nepatrí medzi najľahšie a návšteva rodiny sa môže skončiť žalúdočnými problémami. Ktoré potraviny si dopriať len v malom množstve a čo je na nich rizikové? Nový Čas v spolupráci s odborníkom na výživu Petrom Minárikom prináša sprievodcu veľkonočným stolom.
Údené mäso
množstvo: len koštovka
je rizikové: ÁNO
- pri údení mäsa vnikajú do svaloviny látky, tzv. polyaromatické uhľovodíky a benzo(a)pyrén, ktoré by sme mali prijímať v obmedzených množstvách.
TIP: Radšej konzumujte chudé údené mäso a v malých množstvách
Vajíčka
množstvo: nie viac ako 4 kusy týždenne
sú rizikové: NIE
- žĺtky síce obsahujú cholesterol, ale zároveň obsahujú množstvo ďalších zdraviu prospešných živín, ako sú cholín, lecitín, luteín.
Majonéza
množstvo: je veľmi kalorická - menej je preto viac
je riziková: ÁNO
- najväčším problémom je jej vysoká kalorická hodnota. Preto je riziková vo väčších množstvách. Nepatrí však k nežiaducim potravinám, pretože jej zložky sú tvorené najmä z rastlinných olejov a vajec.
TIP: Môžete vyskúšať aj majonézu s nižším obsahom kalórií alebo ju nahradiť bielym jogurtom.
Koláče
množstvo: s mierou
sú rizikové: NIE
- recepty je možné variovať v odľahčenej podobe s menším množstvom cukru, s celozrnnou alebo špaldovou múkou
TIP: Konzumujte zákusky bez krémov, je v nich menšie množstvo tukov, cukrov, a teda aj energie.