Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.03.2014 12:00 | Správy | Domáce správy

Pred týmto siedmakom je v pozore celá škola: Lukáš terorizuje žiakov aj učiteľov!

Už toho majú dosť! Rodičia dali vedeniu ZŠ na Beethovenovej ulici v Nitre ultimátum.

Buď zo školy odíde Lukáš (13), ktorý psychicky i fyzicky týra spolužiakov, alebo svoje deti prehlásia na inú školu. Pohár trpezlivosti pretiekol aj viacerým učiteľom a rázne sa postavili na stranu rodičov. Nezvládnuteľného siedmaka niektorí prirovnávajú k diablovi, ktorý sa nebojí nikoho a ničoho. „Učiteľom nadáva tými najhrubšími výrazmi, deti fyzicky napáda, šikanuje a vyhráža sa im smrťou. Riaditeľ u neho dokonca našiel nôž,“ vraví jeden z rozhnevaných rodičov.

Všetci zhodne tvrdia, že chlapcove výčiny sa už nedajú tolerovať. „Z plastelíny si vymodeloval mužský úd a behal s ním po škole, deťom pobral peračníky, nastrkal si ich do slipov a takto chodil po chodbách, pľuje po deťoch a po tom, čo dostali na desiatu,“ vyratúvajú Lukášove excesy matky spolužiačok. Jeho posledným výstrelkom bolo vytrhnutie dverí na svojej triede. Deti z neho majú veľký strach a takmer každému sa zhoršil prospech.

„Môj syn mi napísal esemesku, že ho Lukáš chce zbiť a že sa mu vyhráža aj zabitím. Letela som do školy, no už bolo neskoro. Zbil ho tak, že mal vyskočené stavce a hematóm na chrbtici. U lekára však boli aj iné zbité deti. Ja som na neho podala trestné oznámenie a viem, že sa ho hromadne chystajú podať ďalší rodičia a učitelia. To sa už nedá tolerovať, takže buď odíde zo školy on, alebo naše deti,“ dodáva rozhnevaná matka Eva. „Vyčerpali sme všetky zákonné možnosti, ktoré sme mali. Teraz je to už na sociálnych pracovníkoch a kurátoroch, ako rozhodnú, čo s chlapcom bude,“ konštatuje Ľubomír Svitač, riaditeľ školy.


Trienda učiteľka: Rozvrátil kolektív

 

Lukáš nastúpil do triedy od polovice školského roka 2011/2012 po tom, ako bol preložený z inej školy v Nitre. „Nastúpil do piateho ročníka a problémy, ktoré s ním mali tam, sa začali okamžite aj u nás. Navrhli sme mu liečebno-výchovné sanatórium, v ktorom bol celý šiesty ročník a jeden mesiac zo siedmeho. Po návrate sa však normálne správal iba jeden deň a potom sa to začalo nanovo. To, ako sa správa k učiteľom, je neakceptovateľné. Boja sa ho nielen deti, ale i kolegyne. Navyše, ostatné deti v triede si zhoršili prospech a rozbil sa aj predtým veľmi dobrý kolektív. Už s ním musí niekto niečo robiť, lebo toto sa neskončí dobre,“ konštatuje triedna učiteľka Jana Halásová.

Dnešne deti sú agresívnejšie

Daniela Bolgáčová, detská psychologička

- Jednoznačne možno povedať, že deti sú dnes horšie ako v  minulosti. Je to aj otázka vzorov. Celkovo je v spoločnosti viac agresivity, a to ovplyvňuje aj deti. Výrazne negatívne na ich správanie vplývajú televízia a počítačové hry. Sú vyslovene agresívne zamerané.

Chýba výchova v rodine

Dnes je väčšina rodičov pracovne vyťažených. Preto nevenujú výchove detí  dostatočnú pozornosť. Ak sa zanedbá výchova v rodinnom prostredí, tak v škole potom nastávajú  problémy, ktoré učitelia ťažko riešia. Rodičia
by nemali v žiadnom prípade hovoriť, že aj my sme takí boli a robili sme hlúposti, preto-že im môže ich dieťa prerásť cez hlavu.

Úcta k učiteľom

Dôležitým prvkom je aj strata úcty k pedagógom. Ich spoločenské, ale aj finančné ohodnotenie v spoločnosti je v súčasnosti výrazne nedostatočné. Ak deti vidia, že ani ich rodičia neprejavujú dostatočnú úctu k povolaniu učiteľa, tak si ju len ťažko vybudujú. Z praxe môžem uviesť príklad, keď sa dieťa
vysmievalo  svojej  učiteľke, že nosí oblečenie z čínskeho obchodu. Keď si  predvolali jeho mamu, tak tá len povedala, že nech si ho učiteľka tam nekupuje.

Čo robiť s agresívnym dieťaťom

Učiteľ: Pri problémovom agresívnom správaní v školskom prostredí by mal pedagóg zamedziť ďalšiemu konfliktu. Vyviesť dieťa z triedy, aby stratilo publikum. Následne si na pomoc prizvať  skúsenejších kolegov a kontaktovať rodičov

Rodičia: Dôležité je uvedomiť si, že v takýchto prípadoch bitka nič nerieši. Bude to iba ďalšia agresia, ktorú bude die-ťa vnímať. Dôležité je problém riešiť s odborníkom - či ide o nezvládnutú výchovu, alebo o psychologický problém.

Tvrdá pravda o našich školákoch

Fajčia
1/3 detí do svojich 11 rokov  už experimentovala s fajčením, do 16 rokov majú už skúsenosti s cigaretami až 2/3 žiakov.  Pravidelne fajčia 2 % detí na základnej škole.

Pijú
2x za posledný mesiac bol opitý každý tretí školák do 15 rokov.  Deti v tomto veku by sa k alkoholu vôbec nemali dostať.
Šikanujú spolužiakov

Šikanujú spolužiakov
43 % žiakov bolo podľa zistení Štátnej školskej inšpekcie svedkom šikany, osobnú skúsenosť s ňou priznala 1/4 chlapcov a 20 % dievčat.

Sexujú
S pohlavným stykom  malo podľa prieskumov skúsenosť až  12 % detí vo veku do 15 rokov.

Zaostávajú za priemerom
Slovenskí žiaci sa podľa testovania PISA 2013 zhoršili vo všetkých sledovaných oblastiach a výrazne zaostávajú za priemerom ostatných krajín OECD.

Čítajú horšie ako Mexičania
V čitateľskej gramotnosti skončili naše deti až na 32. mieste, horší ako naše deti boli už  iba Mexičania a žiaci z Čile.

Kašlú na úlohy
Len 3,2 hodiny týždenne sa venujú slovenskí žiaci domácim úlohám, v roku 2003 však nad domácou prípravou strávili až 8,4 hodiny.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto.
Nebezpečný incident: Čínska stíhačka vystrelila na austrálsky vrtuľník! Peking má čo vysvetľovať
ilustračné foto
Katastrofálne správy z frontu: Ďalšia rana pre Ukrajinu! To vôbec nevyzerá dobre
Foto
Česi zostali zaskočení: Bol jedným z najlepších, má novú zmluvu v NHL ale na MS hrať nebude!
Matyáš tento rok tancoval po boku Petry Dubayovej.
Foto
Radikálna PREMENA Matyáša Adamca z Let's Dance: Ostrihaný na JEŽKA! Dlhé vlasy sú fuč
Night shot: Kremlin Moscow Dome of Senate building, a red Kremlin wall, flag of Russia with the emblem on it; sinister dark sky with a moon partly closed by the clouds
Rusko má problém: Nemecko si povolalo ich veľvyslanca! Znepokojivý dôvod
(ilustračné foto).
Horor v Poprade: Konflikt dvoch mužov sa skončil bodnutím! Zamrazí vás, čo sa dialo
Budova Európskej komisie v belgickom Bruseli (ilustračné foto).
Eurokomisia prehovorila o konaní voči Poľsku: Zásadný ZVRAT! Sledujte, čo chce urobiť
Pitt Bull in a rage .
Hrôza vo Veľkej Lomnici: Muža napadla pred domom svorka psov! Strašné detaily
Dnes (6. 5.) v skorých ranných hodinách pobehoval medveď ulicami Očovej.
VIDEO Strašidelné ráno v Očovej: Medveď pobehoval ulicami! Naháňalo ho auto
Slovenský hokejista Juraj Slafkovský.
Prvé FOTO Slafkovského po príchode: Aha, kto ho sprevádzal
Lomnické sedlo. Streda 1. 5. 2024. Anička s Miškou si v deň ukončenia sezóny stihli strihnúť jarnú lyžovačku
FotoVáš Tip
Turistky si začiatkom mája užili posledný výšľap a lyžovačku: Takto sme ukončili zimnú sezónu v Tatrách!
Ilustračné foto
Nočná mora rodičov: 5-ročná dcérka im odrazu zmizla v lese! Nasledoval boj o každú minútu