Vláda aj parlament by podľa riaditeľky PKS mali dôsledne zvažovať vplyv prijímanej legislatívy na podnikateľov a nezaťažovať ich v prebiehajúcej recesii dodatočnými nákladmi. "V roku 2023 rovnako očakávame diskusiu k sektorovým podzákonným právnym predpisom tak, aby sa odstránila zbytočná administratívna záťaž a podmienky, ktoré dávajú slovenských potravinárov do konkurenčnej nevýhody oproti zahraničným výrobcom," dodala Venhartová.
Hovorkyňa SPPK Jana Holéciová dodala, že cieľom je vytvoriť národnú stabilitu v prístupe k agropotravinárskemu sektoru a podporiť Slovensko v jeho úlohe stať sa konkurencieschopným štátom v oblasti výroby potravín na európskom trhu.
"Kroky štátu musia viesť k posilneniu konkurencieschopnosti potravinárskeho priemyslu, vytváraniu nových pracovných miest, podpore udržateľného rastu za udržania stanovených environmentálnych cieľov, zníženiu zraniteľnosti potravinového dodávateľského reťazca, podpore zvýšenia podielu domácich potravín na domácom trhu a produkcii väčšieho výberu kvalitných čerstvých potravín a zdravých potravín pre spotrebiteľov," zdôraznila pre TASR.