Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.11.2022 08:00 | Správy | Politika
Foto

Mikulec má problém: Nevie sa dohodnúť s Čechmi a Rakúšanmi? Utečenci k nám prúdia a kontroly pokračujú!

Takto si to vôbec nepredstavovali. Zvýšený počet utečencov z krajín ako Sýria či Afganistan dáva zabrať policajtom aj ochrane hraníc Európskej únie. Vzhľadom na to, že množstvo nelegálnych migrantov sa posledné týždne nepodarilo obmedziť, na slovenských hraniciach pokračujú kontroly do Rakúska aj Česka. Minister vnútra Roman Mikulec (50) hovorí, že sa snaží s kolegami vyrokovať dohody, no zatiaľ k žiadnym zmenám neprišlo.

 

Podľa oficiálnych údajov najviac utečencov na Slovensko prichádza cez Maďarsko, preto sa riešilo, či je možné spustiť kontroly na našej južnej hranici. Mikulec hovorí, že to neplánujú robiť, pretože by to bola enormná záťaž na políciu, aj to s neistým výsledkom.

Otvoriť galériu

Náš návrh na riešenie situácie má tri body - masívne posilnenie ochrany vonkajšej schengenskej hranice, zvýšenie počtu zmiešaných policajných hliadok na území Maďarska a vytvorenie spoločného tlaku dotknutých krajín na väčšiu angažovanosť na tento účel zriadenej európskej agentúry Frontex,” vysvetlil policajný prezident Štefan Hamran.

„Sekundárnu migráciu v rámci Schengenu zavedením vnútorných kontrol na hraniciach nikdy nezastavíme, je to rovnaké ako myslieť si, že zastavíme prúdenie zimy do domu zatvorením dverí na izbe bez toho, že zavrieme vonkajšie dvere domu,“ dodal Mikulec. Kompetentní vysvetľujú, že utečenci na Slovensku zostávať nechcú a smerujú na Západ.

Kritika opozície

Šéf Hlasu Peter Pellegrini tvrdí, že Slovensko prestalo zvládať ochranu hranice. „Je našou povinnosťou hranicu kontrolovať tak, aby na územie Európskej únie (EÚ) prešiel len ten, kto má právo, respektíve máme o ňom plnohodnotnú evidenciu,“ uviedol Pellegrini.

Bývalá ministerka vnútra Denisa Saková vytkla vedeniu polície, že nezatýka sýrskych migrantov. Policajný prezident Hamran jej oponoval, že ich nie je možné obmedziť na slobode, pretože utekajú pred vojnou v krajine. Hovorí o príklade, keď českí policajti zadržali sýrskych migrantov, a až tak súdy nariadili ich prepustenie.  

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
V obci Kolonica horí hala na spracovanie dreva! Zasahujú hasiči
David Beckham
Foto
Beckham šokoval fanúšikov: Za všetkým je jedna fotka! Pozrite sa na to
vojak
Správy, ktoré Ukrajina nechcela počuť: To neznie vôbec dobre
Foto
Prvé víťazstvo Slovákov na šampionáte, suverénne zdolali Kazachstan
(ilustračné foto)
11 znakov, že SMRŤ je blízko! Všimli ste si tieto veci? Veľa času nezostáva
Slafkovského gesto hitom internetu: Čo plačeš? Pozri na skóre!
Alagič tvrdí, že sa jej z firmy okamžite ozvali.
Foto
Odhalená Jasmina: Sexy FOTO vám vyrazí dych! Takto ste Alagič ešte nevideli
Peter Pellegrini
Prieskum ukázal kto je najdôveryhodnejším politikom: Je ním náš nový prezident?
Šatan mal zaujímavú spoločnosť: Aha, ako fandil Danko so svojou misskou!
Požiar nákupného centra vo Varšave.
Panika u susedov: Plamene pohltili nákupné centrum! Nové informácie
Známe tváre nám ukázali svoje milované mamy a prezradili, čo si na nich najviac vážia.
Foto
Známe tváre odhalili vzácne spomienky: Prečo zbožňujeme naše milované mamičky!
ilustračné foto
HOROR v Rusku! Po ukrajinskom zásahu nastalo peklo, hlásia obete