Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.08.2022 12:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Pri Veľkých Vozokanoch sa odohrala legendárna bitka s Turkami: Prečo mal veľkolepý pamätník namále?

Zabudnutý uprostred polí! Jediný veľký pamätník pripomínajúci boje s Turkami na našom území nájdete pri obci Veľké Vozokany (okr. Zlaté Moravce). Postavili ho na pamiatku bitky, ktorá sa odohrala presne pred 370 rokmi.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Koncom augusta 1652 vyslali Turci na Ponitrie veľkú lúpežnú výpravu. Spolu 4 000 osmanských vojakov rabovalo zožaté obilie a unášalo ľudí do otroctva. Gróf Adam Forgáč, hradný kapitán z Nových Zámkov, správne odhadol, kadiaľ sa budú vracať. Zhromaždil 1 300 uhorských vojakov a pri Veľkých Vozokanoch im prehradil cestu.

Jeho vojsko bolo slabšie, ale opevnilo sa vozovou hradbou a využilo to, že na rozdiel od Turkov malo aj delostrelectvo. Boj trval dva dni - 26. a 27. augusta 1652. Turci sa zastavili na brehu rieky Žitavy, kde nechali korisť a zajatcov a šesť hodín sa neúspešne pokúšali vozovú hradbu preraziť. Na druhý deň sa k vojsku pridali aj sedliaci z okolitých dedín vyzbrojení vidlami, kosami a cepmi.

Keď bol v boji zranený kôň tureckého veliteľa a začal bezhlavo utekať aj s vezírom Kara Mustafom na chrbte, rozbehli sa za ním aj ostatní osmanskí vojaci. V bitke ich padlo 800, na uhorskej strane bolo iba 48 mŕtvych. Podarilo sa oslobodiť aj zajatcov. Veľkou stratou však bola smrť štyroch mladých mužov zo šľachtickej rodiny Esterházyovcov, ktorí zahynuli už v prvý deň bitky, keď stáli na čele svojich vojsk. Bratranci František, Tomáš, Gašpar a Ladislav mali spoločný pohreb v Trnave 26. novembra 1652. Zúčastnili sa na ňom davy ľudí.

Na ich pamiatku najprv Imrich Esterházy v roku 1734 postavil na mieste bitky kamenný pomník. Keďže ten bol postupne poškodený zubom času, postavili Esterházyovci v roku 1896 nový pamätník v podobe veľkolepého bronzového leva na mramorovom podstavci. Ten sa pozerá na bojisko, hrdo reve a labou gniavi tureckú zástavu. Prežil aj odstraňovanie uhorských pamätníkov po roku 1918. Namále mal v roku 2013, keď ho niekto zhodil z podstavca a pokúsil sa ho rozrezať karbobrúskou. Zrejme mal skončiť v zberných surovinách. Leva sa však podarilo opraviť a dnes opäť stráži bojové pole, na ktorom zahynuli štyria Esterházyovci.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: bar, mf, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov