Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.04.2022 11:20 | Tip od Vás | Vaše horúce tipy
Váš Tip

Mrazivé zábery z Tatier: Medveď sa rozbehol za deťmi! Ochranári upozorňujú turistov, aby nerobili TOTO

Video, ktoré vzniklo v Nízkych Tatrách naháňa hrôzu, pretože medveď sa na ňom nebezpečne priblížil k turistom. Avšak ochranári upozorňujú, že toto správanie medveďa mohli spôsobiť nebezpečné pohnútky iných turistov, ktorí medvede kŕmia, aby si s nimi urobili selfie.

Verte či nie, ozaj sa to deje. Aj nezodpovední turisti vplývajú na to, že niektoré zvieratá z divočiny strácajú plachosť.  "Na sociálnych sieťach sa v poslednej dobe šíria videá, ktoré znázorňujú nebezpečné správanie sa turistov v lese. Fotenie medveďov a natáčanie videí nemusí mať vždy šťastný koniec. Prikrmovanie je navyše zakázané a medvedie jedince, ktoré kvôli tomu stratili svoju prirodzenú plachosť, čaká odchyt a usmrtenie," upozorňuje Ministerstvo životného prostredia SR.

Ochranári upozorňujú, že v Nízkych Tatrách došlo k stretu turistky s medveďom hnedým. "Našťastie, pozornosť šelmy upútal iba batoh ženy. Tá zo stretnutia vyviazla bez zranenia. Medveď pravdepodobne stratil plachosť kvôli doterajšiemu správaniu turistov, ktorí ho prikrmovali len preto, aby si s ním spravili fotografiu. Aj to môže byť dôvodom, prečo medveďa teraz zaujal batoh s potravinami. Podľa vyjadrení Zásahového tímu pre medveďa hnedého, svojím nezodpovedným správaním návštevníci národného parku ohrozujú aj svoje životy a zdravie, aj život medveďa," uviedlo Ministerstvo životného prostredia SR.

Na facebooku sa tiež šíri video skialpinistov, ktorí nakrútili, ako sa v Nízkych Tatrách rozbehol medveď za skupinkou turistov s deťmi. Skialpinisti už tohto medveďa poznajú. "O tomto macovi vie veľa ľudí, ktorí častejšie skialpuju alebo chodia na túru na Ďumbier alebo Chatu M. R. Štefánika, lebo sa tam často motá a neboli sme jediní,čo sme ho stretli," napísal autor videa pre facebookovu skupinu Tatry. 

"Väčšina z vás píše ze by sa po... od strachu. Podľa mňa to je chyba. Každý stret s medveďom je úplne odlišný, je tam kopa faktorov. Mali sme to šťastie že sme natrafili na mladého zvedavého maca, ktorý nebol agresívny. Zvrat v pokojnej situácii nastal, keď turisti začali od neho utekať, automaticky sa za nimi rozbehol. Keď som od neho odchádzal, tiež sa trochu za mnou rozbehol. Bral som ho s rešpektom, ale nedal som mu najavo strach, nemal som dôvod. Možno si niektoryí povedia, že sme sa hrali na veľkých frajerov, ale nieje to tak. V tom čase tade išlo viacero turistov s deťmi, ktorých sme upozorňovali a zatiaľ sme "zabávali" maca aby mohli v kľude prejsť, lyže sú dosť rýchle ale detský beh určite nie," napísal svoju skúsenosť turista, ktorý nakrútil video.

"Ľahko dostupná a vysoko energetická potrava zmení správanie zveri, čím sa stáva nebezpečenstvom pre ľudí. Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) dlhodobo upozorňuje na problém nelegálneho vnadenia a prikrmovania. V tejto veci aktívne koná Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR, ako aj Slovenská inšpekcia životného prostredia," upozorňujú ochranári.

Ochranári zároveň radia, čo urobiť, v prípade, že naozaj v prírode dôjde k stretu s touto šelmou: "Túžba po spoločnej fotografii či videonahrávky so šelmou, akou je aj medveď hnedý, sa môže vypomstiť. Ochranári apelujú na návštevníkov lesov, aby nepodceňovali riziko stretu s medveďom, aby sa k nemu nikdy nepriblížili a pohybovali sa iba po vyznačených chodníkoch. V prípade nečakaného stretnutia namiesto vyhotovenia fotografie či videa, je najlepšie vzdialiť sa opačným smerom, potichu a pokojne, pretože v prípade úteku by medveď mohol turistu pokladať za unikajúcu korisť."

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, dus

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
Medvedica zaútočila na hubára! Zahnala sa po ňom a... Našli ho v takomto stave
Štyria hráči spod Tatier majú podpísané jednocestné zmluvy: Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Adam Ružička (Calgary Flames) a Tomáš Tatar (Colorado Avalanche).
Adam Ružička má nového agenta: Pridá sa k Slovákom v Rusku? TIETO kluby sú v hre!
Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa  zranilo 30 ľudí.
Vlečka ťahaná traktorom sa prevrátila: Zranilo sa viacero mladíkov, niektorí vážne
Police in hi-visibility jackets policing crowd control
Hrôza na škole! Násťročný mladík chcel vraždiť: Sila, čo malo byť útočnou zbraňou
(ilustračné foto)
Polícia má na stole poburujúci prípad: Zlodeji okradli seniorov o desaťtisíce eur! Bezočivé, ako k tomu došlo
Mislav Rosandič.
Foto
Agent prezradil novinky o Rosandičovi: Je spokojný so životom v Rusku a bude pokračovať v KHL!
Princ Harry a William
William nedovolí, aby sa Harry k chorej Kate priblížil: To, čo jej urobil, bratovi NEODPUSTÍ!
dangerous infectious insect mite crawls on the skin of the fingers of the human hand to suck the blood
Kliešťová sezóna je v plnom prúde: Čo robiť, ak si jedného nájdete na pokožke? Zlý postup môže mať fatálne následky
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka Čaputová na rovinu: TOTO bolo jedno z najlepších rozhodnutí Slovenska!
Zničená infraštruktúra v Pásme Gaza.
Strašné, čo sa deje v Pásme Gazy: Je to ešte horšie ako na Ukrajine!
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Orbánov Fidesz von der Leyenovú totálne znemožnil: Prekvapujúci odkaz šéfky Európskej komisie
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pohrozil Iránu.
USA sú bezradné, čoskoro má vypuknúť PEKLO: Izrael pripravuje desivú operáciu!