Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.03.2022 06:05 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Ukrajinci dobyli späť jedno mesto a letisko, Rusi zablokovali Facebook aj Twitter

Ukrajina sa zmieta v ruskej invázii už deviaty deň. Po útoku na Záporožskú jadrovú elektráreň vypukol v areáli požiar, ktorý sa podarilo uhasiť. Ruské jednotky elektráreň nakoniec ovládli. Pokus o preniknutie do prístavu Mykolajiv na pobreží Čierneho mora bol podľa Kyjeva odrazený. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg nevyhlási nad Ukrajinou bezletovú zónu tak, ako požadovala. Rusko je pripravené na rozhovory s Ukrajinou, trvá však na splnení svojich požiadaviek. Všetko podstatné sme pre vás sledovali v online prenose.

Fotogaléria
23
fotiek v galérii

02:00 Piatkový online prenos skončil

1:55 Americký prezident Joe Biden a jeho fínsky náprotivok Sauli Niinistö sa dohodli, že začne proces na posilnenie bezpečnostnej spolupráce medzi svojimi krajinami. Dnes to podľa agentúry Reuters po ich schôdzke oznámil Biely dom. Obe hlavy štátov rokovali aj o politike otvorených dverí do Severoatlantickej aliancie. Niinistö už skôr uviedol, že Rusko svojimi krokmi voči Ukrajine posilňuje debatu o možnom vstupe Fínska do NATO.

00:34 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kritizoval NATO za to, že odmieta zaviesť bezletovú zónu nad jeho krajinou. V televíznom prejave k Ukrajincom uviedol, že ruská agresia proti jeho krajine bude pravdepodobne narastať a západných lídrov obvinil z toho, že ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi dovolili pokračovať v bombardovaní miest, uviedla stanica BBC News. 

"S vedomím, že nové údery a obete sú nevyhnutné, sa NATO zámerne rozhodlo neuzavrieť oblohu nad Ukrajinou," uviedol Zelenskyj vo videoposolstve. "Vedenie aliancie dnes (v piatok) dalo zelenú ďalšiemu bombardovaniu ukrajinských miest a dedín tým, že odmietlo vytvoriť bezletovú zónu," dodal. 

23:52 Diplomatický konvoj so slovenským veľvyslancom na Ukrajine Marekom Šafinom a ďalšími zamestnancami slovenskej ambasády v Kyjeve dorazil v piatok večer na Slovensko. Na sociálnej sieti o tom informoval minister zahraničných vecí a európskych záležitosti SR Ivan Korčok (nominant SaS).

Šéf slovenskej diplomacie privítal konvoj, kde okrem diplomatov boli aj novinári a občania ďalších krajín. "Okrem Ukrajiny ide aj o občanov Afganistanu (rodina filmárky Sahraa Karimi), Nemecka, Francúzska, Spojeného kráľovstva, Japonska a Spojených štátov amerických," spresnil Korčok. Po týždni v obliehanom ukrajinskom Kyjeve vyrazil konvoj v stredu (2. 3.) ráno a po viac ako 60-hodinovej ceste z ukrajinského hlavného mesta, cez Moldavsko, Rumunsko a Maďarsko prekročil v piatok večer slovenskú hranicu.

23:40 Ratingová agentúra Moody's znížila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Ukrajiny, ktorú minulý týždeň vojensky napadlo Rusko, o dva stupne na Caa2 z B3, teda z vysoko špekulatívne na extrémne špekulatívnu úroveň.

23:31 Spravodajská stanica CNN ukončí vysielanie v Rusku, uviedla v piatok agentúra Reuters. Kanadská CBC len o chvíľu skôr oznámila, že dočasne pozastavuje spravodajstvo z tejto krajiny kvôli novému ruskému zákonu, ktorý hrozí tvrdými postihmi za šírenie toho, čo úrady označia za dezinformáciu o ruskej armáde či diskreditáciu ruských ozbrojených síl. Prácu svojich novinárov v Rusku dočasne pozastaví aj agentúra Bloomberg. Ukončenie činnosti v Rusku kvôli hrozbe trestných postihov už predtým oznámila ruskojazyčná služba BBC.

23:19 Ruský prezident Vladimír Putin vo svojej vojne proti Ukrajine ešte pritvrdí, pretože nevidí inú cestu zo slepej uličky než ničenia, ktoré premenia na popol nevinné európske mestá. Varoval predtým britský premiér Boris Johnson v rozhovore, ktorý poskytol nemeckému týždenníku Welt am Sonntag, talianskemu denníku La Repubblica a španielskemu denníku El País. Putina v rozhovore prirovnal k niekdajšiemu srbskému vodcovi Slobodanu Miloševičovi, ktorý zomrel v cele medzinárodného súdu pre vojnové zločiny. Viac tu.

22:42 Piatkové oznámenie o rozhodnutí ruských úradov zablokovať v krajine dve obľúbené sociálne siete Facebook a Twitter nebolo pre tamojších obyvateľov prekvapením. Správy o problémoch s pripojením k facebooku prichádzali z Ruska už niekoľko dní. Na sociálnych sieťach sa objavovali príspevky na túto tému, od dramatických, ktoré odkazovali na železnú oponu, až po tie humorné. Ľudia si vymieňali alternatívne kontakty, napríklad na svoje účty na sociálnej sieti Telegram.

21:56 Približne tisíc demonštrantov sa v piatok zhromaždilo v srbskom hlavnom meste Belehrad a podporilo inváziu Ruska na Ukrajine. Demonštranti skandovali heslá proti NATO a chválili ruského prezidenta Vladimira Putina. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Zhromaždení ľudia skandovali "Srbi - Rusi, naveky bratia", pričom pochodovali cez centrum Belehradu, svietili cestnými svetlicami a mávali ruskými vlajkami. "Ukrajinu oslobodzujú od neonacistov. Rusi - naši bratia - oslobodzujú Ukrajinu a dúfajme, že aj svet," povedal pre AFP 22-ročný ochrankár Nikola Babič.

21:32 Nórsko poskytne kolektívnu ochranu Ukrajincom, ktorí utekajú pred ruskou inváziou, uviedol to v piatok nórsky premiér Jonas Gahr Störe. Nórsko tak nasleduje podobné kroky, ku ktorým v tejto súvislosti pristúpila Európska únia. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

21:26 Biely dom nepodporuje zmenu režimu v Rusku, vyhlásila v piatok hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. Spravila tak po tom, ako americký senátor Lindsey Graham v televíznom vysielaní nabádal k tomu, aby niekto v Rusku zabil ruského prezidenta Vladimira Putina, informovala agentúra Reuters. "Neobhajujeme zabitie lídra cudzej krajiny alebo zmenu režimu. To nie je politika Spojených štátov," vyhlásila Psakiová.

21:16 Bezohľadný" útok Ruska na jadrovú elektráreň na Ukrajine v noci na piatok je nebezpečným vyostrením konfliktu, ktoré "priamo ohrozuje celú Európu a svet", vyhlásila americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová Greenfieldová. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. "Svet sa minulú noc len s pomocou Božou tesne vyhol jadrovej katastrofe," povedala Thomasová Greenfieldová na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN.

"Nočný útok Ruska vážne ohrozil najväčšiu jadrovú elektráreň Európy. Bolo to neuveriteľne bezohľadné a nebezpečné. A ohrozilo to bezpečie civilistov v Rusku, na Ukrajine v Európe," uviedla veľvyslankyňa. "Jadrové zariadenia sa nemôžu stať súčasťou tohto konfliktu," dodala a vyzvala ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ukončil inváziu na Ukrajine.

21:10 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v piatok návrh zákona, ktorý zavedie tresty odňatia slobody až do 15 rokov za šírenie falošných správ o ruskej armáde. TASR informuje na základe správy prevzatej z agentúry AFP.

Ruský parlament tento návrh schválil v piatok. Legislatíva udeľuje tresty odňatia slobody v rôznej dĺžke a pokuty voči ľuďom, ktorí zverejnia "vedome falošné informácie" o armáde. Prísnejšie tresty hrozia v prípade, keď úrady rozhodnú, že šírenie týchto správ mohlo mať vážne následky, píše AFP.

21:03 Ceny ropy v piatok prudko vzrástli po správe, že Biely dom uvažuje o zákaze dovozu ruskej ropy do USA. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

20:58 Ruské úrady zablokovali sociálnu sieť Twitter, informovala dnes agentúra Interfax. Krátko predtým cenzúrny úrad Roskomnadzor oznámil, že zablokoval aj prístup k sociálnej sieti Facebook. Rusko tak robí v snahe kontrolovať správy o ruskej invázii na Ukrajinu, ktorá trvá už viac ako týždeň.

20:54 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uskutočnil samostatné telefonáty s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a britským premiérom Borisom Johnsonom, aby prediskutovali situáciu na Ukrajine. Erdogan povedal Johnsonovi, že Turecko sa bude naďalej usilovať o okamžité prímerie, ako aj o okamžité ukončenie ruských akcií voči Ukrajine. Uvádza sa v krátkom vyhlásení, ktoré zverejnila Erdoganova kancelária. Tá v ďalšom samostatnom vyhlásení uviedla, že Erdogan a Zelenskyj diskutovali o „útokoch Ruska a najnovšom vývoji“ na Ukrajine. Podrobnosti však neuviedla.

20:42 V Maďarsku od príchodu prvých utečencov z Ukrajiny hospitalizovali takmer sto z týchto osôb. V súčasnosti v maďarských nemocniciach poskytujú starostlivosť 14 utečencom vrátane deviatich detí. Informuje o tom spravodajca TASR z údajov rezortu ľudských zdrojov zverejnených v piatok agentúrou MTI.

Väčšina hospitalizovaných absolvovala krátkodobú liečbu. Rezort oznámil, že Maďarsko prijme každého ukrajinského utečenca, zabezpečí týmto osobám ubytovanie a v prípade potreby aj zdravotnú starostlivosť. "Utečencov čakajú 24 hodín denne mobilné skupiny zdravotníkov. Na pohraničných zberných miestach preveria ich zdravotný stav a otestujú ich na prítomnosť nového druhu koronavírusu. Pokiaľ s tým súhlasia, zaočkujú ich proti covidu a v prípade potreby im zabezpečia nemocničné ošetrenie," píše sa vo vyhlásení rezortu ľudských zdrojov.

20:33 Najvyšší orgán Organizácie Spojených národov (OSN) pre ľudské práva v piatok drvivou väčšinou schválil rezolúciu, ktorej cieľom je zriadiť trojčlennú skupinu expertov na monitorovanie ľudských práv na Ukrajine. Toto rozhodnutie demonštruje rastúcu medzinárodnú jednotu proti ruskej invázii na Ukrajinu a narastajúcu medzinárodnú izoláciu Moskvy.

Za rezolúciu hlasovalo približne 32 zo 47 členských štátov Rady OSN pre ľudské práva, pričom 13 sa zdržalo hlasovania. Proti rezolúcii sa vyslovili iba Rusko a Eritrea.

20:21 Diplomatický konvoj so slovenským veľvyslancom na Ukrajine Marekom Šafinom a ďalšími zamestnancami slovenskej ambasády v Kyjeve má prísť na Slovensko v piatok večer. TASR to potvrdilo ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ).

V konvoji sú podľa MZVEZ okrem zamestnancov slovenských občanov aj cudzí štátni príslušníci, novinári z Británie, Nemecka, ale aj občania Ukrajiny, Afganistanu a deti.

20:08 Ruský mediálny regulačný orgán Roskomnadzor nariadil úplne zablokovať prístup na Facebook. Uviedol, že sa rozhodol obmedziť prístup k Facebooku pre údajnú „diskrimináciu“ ruských médií a štátnych informačných zdrojov. Podľa regulačného orgánu obmedzenia zavedené vlastníkom Facebooku na štátom prevádzkovanú spravodajskú sieť RT a ďalšie štátom kontrolované médiá porušujú ruské zákony.

20:07 Krajiny EÚ a ich transatlantickí partneri sa v piatok večer zhodli na tom, že po ruskej invázii na Ukrajinu je potrebné prísnejšie izolovať Ruskú federáciu na medzinárodnej scéne. Povedala to štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí SR Ingrid Brocková, informuje bruselský spravodajca TASR.

19:58 Počas dňa sa hlavné úsilie ruských inváznych jednotiek sústredilo na obkľúčenie Kyjeva. Podľa agentúry Unian to oznámil generálny štáb ukrajinskej armády, podľa ktorého obrancovia metropoly ofenzívu naďalej odrážajú.

Boje zúrili aj na ďalších miestach v krajine, ruské sily obkľúčili a bombardovali niekoľko miest, píše Reuters, "Okupanti tiež pokračovali v raketových a bombových úderoch na obce. Na ničenie infraštruktúry a obytných budov použili delostrelectvo a raketomety," uvádza ukrajinský generálny štáb vo svojej správe zverejnenej na facebooku.

19:51 Na fínsko-ruskom hraničnom priechode Vaalimaa, asi 120 kilometrov východne od Helsínk, evidujú zvýšený nápor v podaní bežných ruských občanov, ktorí sa snažia utiecť z krajiny ovládanej režimom prezidenta Vladimira Putina. Referuje o tom spravodajský web BBC.

19:44 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok uviedol, že hovoril so svojím bieloruským náprotivkov Alexandrom Lukašenkom o záujme Bieloruska získať prístup k Baltskému moru. TASR správu prevzala od televízie CNN.

"Dnes som hovoril s bieloruským prezidentom o tejto veci. Naši bieloruskí priatelia majú záujem o to, byť prítomní v Baltskom mori, majú záujem o vybudovanie vlastného prístavného zariadenia. Viete, že aj toto podporujem," uviedol Putin počas ceremónie odhalenia nového ruského trajektu. Putin sa na ceremónii nezúčastnil osobne, no jeho slová boli prenášané prostredníctvom televízneho prenosu.

19:39 Severoatlantická aliancia (NATO) je v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu jednotnejšia ako kedykoľvek predtým. Vo svetle aktuálnych krokov Moskvy sa dá očakávať, že prítomnosť jednotiek vo východnom krídle NATO vrátane Slovenska bude ešte väčšia, aby boli štáty vojensky ešte silnejšie. Uviedol to veľvyslanec SR pri NATO Peter Bátor. 

19:31 Slovensku nehrozí bezprostredné riziko vojenského konfliktu, ubezpečuje prezidentka SR Zuzana Čaputová vo svojom stanovisku k situácii na Ukrajine. Ľudí vyzýva, aby zostali pokojní. 

Pripomína, že suverenitu Slovenska chráni Severoatlantická aliancia (NATO). "Nie je dôvod na paniku. Ostaňme pokojní a rozvážni. Našou odpoveďou na súčasnosť je, že dokážeme ďalej viesť normálne životy, a tak ako doteraz prejavovať solidaritu a poskytovať pomoc trpiacim Ukrajincom," uviedla prezidentka.

19:23 Ruské nezávislé periodikum Novaja Gazeta v piatok oznámilo, že odstráni všetok svoj materiál týkajúci sa vojenskej činnosti Ruska na Ukrajine z dôvodu cenzúry. "Vojenská cenzúra v Rusku rýchlo prešla do novej fázy: od hrozieb spojených s blokovaním a zatvorením médií (čo už bolo takmer úplne realizované) prešla k hrozbám spojeným s trestným stíhaním novinárov, ako aj občanov, ktorí šíria informácie o bojovej činnosti odlišujúce sa od oficiálnych vyhlásení ministerstva obrany (Ruska, pozn. TASR)," uvádza sa vo vyjadrení, ktoré Novaja Gazeta zverejnila na sociálnej sieti Telegram.

"Nepochybujeme o tom, že tieto vyhrážky budú naplnené," uviedlo periodikum s tým, že nemôže riskovať slobodu svojich zamestnancov. Zároveň však nemôže ignorovať ani túžbu svojich čitateľov, "ktorí sa jednoznačne vyjadrili za pokračovanie našej práce i za podmienok vojenskej cenzúry".

19:10 Najmenej traja ruskí velitelia boli zabití po tom, čo sa presunuli bližšie k frontovým líniám. Ako referuje spravodajský web BBC, tvrdia to západní predstavitelia, podľa ktorých ukrajinskí ostreľovači zabili zástupcu veliteľa 41. kombinovanej armády, veliteľa divízie i veliteľa pluku.

Ruskí velitelia postupujú ďalej vpred k frontovej línii, aby získali väčšiu kontrolu nad operáciami, ktoré sa v niektorých prípadoch zastavili. Zároveň sa však vystavujú väčšiemu riziku.

19:05 Ukrajinská armáda vyhnala ruské jednotky z Mykolajiva, na ktorý sa Rusi zamerali po dobytí neďalekého Chersonu. Informuje o tom spravodajský web BBC s odvolaním sa na vyhlásenie predstaviteľa ukrajinskej vlády Andrija Jakobčuka. „Na predmestiach však boje pokračujú,“ poznamenal.

Medzitým ukrajinské pozemné sily zverejnili zábery, ktoré údajne ukazujú, ako znovu dobyli letisko v meste s asi 500-tisíc obyvateľmi a vztýčili ukrajinskú vlajku. Tieto tvrdenia však zatiaľ neboli nezávisle overené.

19:01 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval obyvateľov európskych krajín, aby neprehliadali ruskú agresiu proti Ukrajine. Ak padne Ukrajina, padne celá Európa, povedal Zelenskyj prostredníctvom telemostu účastníkom demonštrácie. Jeho výzva smerovala aj k účastníkom obdobných demonštrácií v ďalších európskych mestách. "Ak zvíťazíme, a ja som si istý, že zvíťazíme, bude to víťazstvo pre celý demokratický svet, bude to víťazstvo pre slobodu, víťazstvo svetla nad tmou, slobody nad otroctvom," vyhlásil Zelenskyj.

18:50 Ľudia v juhukrajinskom Melitopole, ktorý obsadila ruská armáda, štvrtým dňom protestujú proti okupácii. V piatok prešiel mestom protestný pochod s ukrajinskými vlajkami, informovali ukrajinské médiá. Niekoľko tisíc protestujúcich sa v Melitopole zišlo na hlavnom námestí a potom sa vydali na pochod centrom mesta. Prevolávali pritom heslá ako "okupanti", "vrahovia, ťahajte do pr...", "fašisti" či "sláva Ukrajine". Niekoľkokrát tiež zaspievali ukrajinskú hymnu, uviedol server Ukrajinska pravda.

18:46 Záporožská jadrová elektráreň na Ukrajine funguje normálne a nehrozí nebezpečenstvo úniku rádioaktívneho materiálu. Po nočných bojoch ju teraz strážia ruskí vojaci a Moskva na miesto vyslala svojich inžinierov, ktorí vedia s vybavením zaobchádzať. Na mimoriadnom rokovaní Bezpečnostnej rady OSN to povedal ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzja. Západné štáty sa podľa neho svojimi varovaniami ohľadom možných nebezpečenstiev streľby v bezprostrednom okolí najväčšej jadrovej elektrárne v Európe snažia rozdúchať umelú hystériu.

18:36 Spojené štáty pri mimoriadnom rokovaní Bezpečnostnej rady OSN vyzvali Rusko, aby stiahlo svojich vojakov zo Záporožskej jadrovej elektrárne a už nezaťahovalo podobné zariadenia do konfliktu.

Veľvyslankyňa USA pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová povedala, že útok na najväčšiu európsku jadrovú elektráreň je nebezpečnou eskaláciou konfliktu a že sa svet pri ruskom útoku na zariadenie len tesne vyhol jadrovej katastrofe. Washington od Moskvy požaduje záruky, že k podobnému incidentu znova nedôjde.

18:25 Európske mestá sa spojili, aby vyslali Ukrajine silný odkaz a podporili ju v ťažkých vojnových časoch. Na bratislavskom Námestí SNP sa v piatok o 17:00 začalo zhromaždenie s názvom Mier Ukrajine.

18:17 Generálny riaditeľ britskej verejnoprávnej rozhlasovej a televíznej stanice BBC Tim Davie v piatok oznámil, že mediálna spoločnosť zastavuje svoje pokrývanie diania v Rusku. Schválená nová ruská legislatíva totiž "kriminalizuje nezávislú žurnalistiku". Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

"Neostáva žiadna iná možnosť, len dočasne pozastaviť prácu všetkých novinárov zo stanice BBC News a ich podporného štábu v rámci Ruskej federácie. Popritom posudzujeme všetky ďalšie následky tohto nežiadúceho vývoja," dodal Davie.

18:00 Rusko je pripravené na rozhovory s Ukrajinou, trvá však na splnení svojich požiadaviek. Vyhlásil to v piatok prezident Vladimir Putin. Kyjev musí súhlasiť s demilitarizáciou, prijať zvrchovanosť Moskvy nad Krymom a vzdať sa území na východe krajiny, ktoré kontrolujú povstalci podporovaní Ruskom. Ako informuje tlačová služba Kremľa, Putin to uviedol v rozhovore s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

17:58 Švajčiarsko prijme nové sankcie Európskej únie voči Rusku a zmrazí aktíva ďalších ľudí s úzkymi väzbami na ruského prezidenta Vladimira Putina. Ako informuje spravodajský web CNN, oznámila to v piatok švajčiarska vláda. Podľa vlády je implementácia týchto sankcií zlučiteľná s neutralitou Švajčiarska.

17:58 Predstavenstvo Európskej investičnej banky (EIB) na piatkovom mimoriadnom zasadnutí zvolanom s cieľom prediskutovať naliehavú podporu Ukrajine schválilo okamžitú finančnú podporu Ukrajine vo výške 668 miliónov eur. 

17:43 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba poďakoval členským krajinám Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO), ktoré Ukrajine poslali muníciu a zbrane, aby jej pomohli odolávať ruskej invázii, no požiadal o ďalšiu pomoc. Referuje o tom spravodajský web BBC.

„Pomôžte nám,“ povedal vo videu na Facebooku. „Ak to neurobíte, obávam sa, že budete musieť niesť spoluzodpovednosť za životy a utrpenie civilných Ukrajincov, ktorí zomreli kvôli bezohľadným ruským pilotom, ktorí na nich hádžu bomby,“ dodal.

17:40 Rusko používa na Ukrajine zbrane, ktorých použitie je v rozpore s medzinárodným právom. Vyhlásil to v piatok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, podľa ktorého aliancia zaznamenala, že Rusko použilo kazetové bomby - široko zakázanú delostreleckú muníciu. TASR o tom informuje na základe správy televízie CNN a agentúry Reuters.

"Zaznamenali sme použitie kazetových bômb a tiež sme zaznamenali správy o použití iných typov zbraní, ktoré sú v rozpore s medzinárodným právom," uviedol Stoltenberg v Bruseli pre novinárov.

17:39 Vláda v Kyjeve teraz môže predložiť konfiškačné zoznamy ukrajinskej Rade pre bezpečnosť a obranu, ktorá potom musí dať súhlas na ich prevod do vlastníctva štátu.

Majetok na Ukrajine vo vlastníctve Ruska alebo ruských štátnych príslušníkov je teraz možné legálne zhabať. Ako referuje spravodajský web BBC, tento krok vo štvrtok podporil ukrajinský parlament.

17:33 Ruské sily sú stále asi 25 kilometrov severne od centra Kyjeva a približne 10 kilometrov od centier miest Černihiv a Charkov. Ako referuje spravodajský web CNN, v piatok to povedal predstaviteľ americkej obrany. Keďže Černihiv a Charkov sú rozľahlé mestá, ruskí vojaci sa nachádzajú prakticky na ich začiatku.

Väčší postup zatiaľ Rusi zaznamenávajú na juhu Ukrajiny. Predstaviteľ americkej armády uviedol, že USA nespochybňujú správy, že Cherson obsadili ruské sily, no nemajú žiadny spôsob, ako tieto tvrdenia nezávisle overiť. Spojené štáty taktiež evidujú boje medzi Ukrajincami a Rusmi pri meste Mykolajiv, severozápadne od Chersonu.

17:23 Nemecký kancelár Olaf Scholz sa v piatok hodinu telefonicky rozprával s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a vyzval Moskvu, aby okamžite zastavila všetky vojenské akcie na Ukrajine. Putin Scholzovi povedal, že cez víkend sa bude konať tretie kolo rusko-ukrajinských rozhovorov. Informácie poskytol hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

Otvoriť galériu

17:21 Americký senátor Lindsey Graham vo štvrtok v televíznom vysielaní žiadal, "aby niekto v Rusku" zabil ruského prezidenta Vladimira Putina. TASR informuje na základe správy agentúry AFP a Grahamovho vyhlásenia na sociálnej sieti.  Niekto v Rusku musí začať konať a odstrániť tohto "chlapa", povedal Graham vo vysielaní televízie Fox News. Tieto vyjadrenia neskôr zopakoval aj na Twitteri, píše AFP.

17:03 Úrady v Moskve zamietli žiadosti odporcov, ale aj stúpencov ruskej invázie na Ukrajinu, ktorí chceli v hlavnom meste zorganizovať pochody a vyjadriť tak svoj názor na aktuálne dianie. Mesto sa odvolalo na stále aktuálnu pandémiu koronavírusu. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

16:41 Bezpečnostná rada OSN sa bude v piatok zaoberať útokom na ukrajinskú jadrovú elektráreň. O zvolanie mimoriadneho zasadnutia, ktoré sa začína o 17:30 SEČ, požiadali Spojené štáty, Veľká Británia, Francúzsko, Írsko, Nórsko a Albánsko. Diplomati uviedli, že členom Rady poskytne informácie Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). Jadrová elektráreň sa stala terčom útoku.

16:34 Tvrdenie, že Ukrajina je nacistický štát, ktorý treba denacifikovať je podľa bulharskej židovskej organizácie Šalom „absolútne neospravedlniteľná a nevhodná“ ruská propaganda. Organizácia Šalom v piatok vo vyhlásení pripomenula, že Ukrajina je jednou z mála krajín vo svete, ktorá prijala zákon, na základe ktorého je možné trestať antisemitizmus.

Organizácia uviedla, že rozhodne odsudzuje ruskú inváziu na Ukrajine, ktorú sa ruský prezident Vladimir Putin snaží ospravedlniť tvrdením, že cieľom jeho vojenskej agresie je „demilitarizácia a denacifikácia“ Ukrajiny.

16:33 Bieloruský prezident Alexander Lukašenko zatiaľ vytrvalo odmieta priznať účasť Bieloruska na invázii Ruska na Ukrajine. Ako referuje web Ukrajinská pravda, Lukašenko naďalej tvrdí, že bieloruská armáda sa nezúčastňuje na ruskej vojne na Ukrajine a podľa jeho slov iba pokrýva štátnu hranicu od Brestu po Mazyr.

16:24 Počas invázie Ruska na Ukrajine bolo dosiaľ zabitých 331 civilistov, oznámil v piatok Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR). Citoval ho spravodajský portál britskej stanice Sky News. Úrad dodal, že ďalších 675 civilistov utrpelo zranenia.

16:22 Microsoft zastavuje predaj produktov a služieb v Rusku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Americký softvérový koncern v piatok oznámil, že pozastavuje predaj nových produktov a služieb v Rusku.

Microsoft sa tak stal ďalšou veľkou západnou firmou, ktorá sa dištancuje od Moskvy po ruskom útoku na Ukrajinu, medzi ne patria napríklad Apple, Nike či Dell Technologies.

Otvoriť galériu

16:21 Ceny pšenice v piatok vyleteli na najvyššiu úroveň od roku 2008 pre rastúce obavy z jej globálneho nedostatku, keďže vojna na Ukrajine zasiahne viac ako 25 % svetového exportu. Komodita smeruje aj k rekordnému týždennému nárastu cien, približne o 40 %.

Ceny obilniny stúpajú od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu minulý týždeň, po ktorej USA a Európa uvalili na Moskvu rozsiahle sankcie. Vojna uzavrela hlavné prístavy na Ukrajine a prerušila logistické a dopravné spojenia.

16:14 Bývalý rakúsky kancelár Wolfgang Schüssel odstupuje z predstavenstva ruského energetického gigantu Lukoil. TASR tieto informácie získala v piatok z agentúry Reuters. Schüssel tak najnovším západným politikom, ktorý sa dištancuje od ruského štátu po tom, čo Moskva napadla Ukrajinu, píše Reuters.

16:12 Podľa prieskumu, ktorý publikoval v piatok švédsky denník Aftonbladet je po prvý raz väčšina Švédov za vstup ich krajiny do Severoatlantickej aliancie (NATO). TASR o tom informuje na základe správy od agentúry AFP.

V prospech členstva v NATO sa vo Švédsku vyjadrilo 51 percent opýtaných. Počet odporcov vstupu klesol na 27 percent a počet nerozhodnutých občanov v tejto otázke zostal na úrovni 22 percent. Názor švédskych obyvateľov na členstvo v Aliancii sa začal meniť po ruskej anexii Krymu v roku 2014, pripomenula AFP.

16:10 Ukrajina počas víkendu plánuje tretie kolo mierových rokovaní s Ruskom. Informoval o tom v piatok hovorca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Tretie kolo by sa mohlo konať zajtra (v sobotu 5. marca) alebo pozajtra. Sme v neustálom spojení," povedal Podoľak.

15:55 Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v piatok absolvuje mimoriadne zasadnutie v reakcii na ruský útok na Záporožskú jadrovú elektráreň na Ukrajine. O zasadnutie požiadalo Spojené kráľovstvo. TASR informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na diplomatické zdroje.

15:48 Ruský prezident Vladimír Putin dnes počas telefonického rozhovoru informoval nemeckého kancelára Olafa Scholza, že cez víkend sa môže uskutočniť tretie kolo priamych rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom. Novinárov o tom informoval Scholzov hovorca Steffen Hebestreit. Kancelár opätovne vyzval Putina, aby nariadil okamžité zastavenie bojov na Ukrajine.

15:43 Predstavitelia Európskej únie (EÚ) skúmajú možnosť obmedzenia ruského vplyvu a prístupu k financiám v Medzinárodnom menovom fonde (MMF) po invázii na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy Reuters, ktorá sa odvoláva na šesť predstaviteľov bloku.

15:25 V prípade vzniku ohrozenia v súvislosti s radiačnou udalosťou budú všetci občania informovaní. Čo by sa dialo v prípade radiačného ohrozenia? Odborníčka vysvetľuje, ako postupovať.

15:20 Slovensko je ako súčasť Severoatlantickej aliancie dobre chránené a plnohodnotne sa v týchto dňoch podieľa na všetkých rozhodnutiach, ktoré NATO prijíma v súvislosti s krízou, ktorú vyvolala ruská invázia na Ukrajine. Podľa spravodajcu TASR to uviedol šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok po skončení mimoriadneho zasadnutia ministrov zahraničných vecí NATO v bruselskom sídle tejto organizácie.

15:03 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg po zasadnutí vyhlásil, že NATO bude Ukrajinu ďalej podporovať, nevyhlási ale nad ňou bezletovú zónu, pretože by to viedlo k rozšíreniu konfliktu za jej hranice. Ministri podľa neho diskutovali o posilnení stálych jednotiek vo východných krajinách NATO, ku konečnému rozhodnutiu ale nedospeli.

14:55 Česká republika zvažuje, aké kroky podnikne voči Ruskej federácii za poškodenie konzulátu v ukrajinskom Charkove. V piatok to uviedol český premiér Petr Fiala. Zároveň však zdôraznil, že vytvorenie bezletovej zóny nad Ukrajinou pod taktovkou Severoatlantickej aliancie (NATO) nepripadá do úvahy. TASR o tom informovala na základe tlačového brífingu predsedu českej vlády po návšteve centra pre ukrajinských utečencov v Hradci Králové.

14:53 Do Nigérie sa v piatok vrátila prvá skupina občanov, ktorí utiekli z Ukrajiny pred ruskou vojenskou inváziou. Do krajiny sa vrátilo 415 občanov, z ktorých väčšinu tvorili študenti. TASR prevzala správu od agentúry AFP. Nigérijský minister zahraničných vecí Geoffrey Onyeama informoval, že pred vypuknutím konfliktu sa na Ukrajine nachádzalo asi 8000 občanov Nigérie, z toho zhruba 5600 študentov.

14:39 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba obvinil v piatok ruských vojakov zo znásilňovania žien na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters s tým, že Kuleba tieto tvrdenia ničím nepodložil a nebolo ich možné nezávisle overiť. 
Viac si prečítajte tu: Kuleba obvinil ruských vojakov zo znásilňovania žien na Ukrajine: Máme množstvo prípadov

14:26 Rusko si uvedomuje, že vojenskou cestou nedosiahne stanovené politické ciele na Ukrajine, a tak začína postupne zmierňovať svoje požiadavky počas rozhovorov, uviedol dnes poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč. Prvé dve kolá rozhovorov medzi ruskými a ukrajinskými vyjednávačmi sa uskutočnili v pondelok a vo štvrtok v Bielorusku, tretie kolo má nasledovať čo najskôr, napísala agentúra Unian.

Otvoriť galériu
14:23 Pre ruský útok na ukrajinskú Záporožskú jadrovú elektráreň žiada Spojené kráľovstvo zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN. Počas stretnutia ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO v Bruseli to povedala šéfka britskej diplomacie Liz Trussová. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a televízie Sky News.

14:02 Slovensko-ukrajinské hranice od vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine (24. 2.) prekročilo do štvrtka (3. 2.) okrem iných aj celkovo 210 príslušníkov Ruskej federácie. Pre TASR to uviedlo Ministerstvo vnútra (MV) SR s tým, že vzrástol počet všetkých národností, ktoré prechádzajú. "Nedá sa predpokladať, že by prichádzajúci občania Ruskej federácie utekali z tohto štátu cez Ukrajinu, ktorá je vo vojnovom stave. Ide skôr o občanov, ktorí sa už na území Ukrajiny nachádzali pred vypuknutím konfliktu," spresnil rezort.

13:54 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v piatok vyhlásil, že ozbrojené sily jeho krajiny sa na ruskej vojenskej operácii na Ukrajine aktuálne nepodieľajú a nemajú ani v úmysle sa do nej zapojiť. V piatok o tom informovali agentúry Reuters a DPA s odvolaním sa na bieloruské štátne médiá.
Viac si môžete prečítať tu: Nečakané vyhlásenie Lukašenka: Takto budú bieloruské sily postupovať v súvislosti s konfliktom na Ukrajine

13:50 Čína nariadila najväčším poisťovacím spoločnostiam, aby urýchlene preskúmali svoju expozíciu voči Rusku a Ukrajine. Dôvodom sú obavy z rozsahu škôd na obidvoch ekonomikách po tom, ako koncom minulého týždňa Rusko napadlo Ukrajinu. Invázia následne viedla k rozsiahlym medzinárodným sankciám voči Moskve.    

13:36 Česká republika zvažuje, že by Slovensku vyslala na pomoc s migračnou krízou vojakov, pomáhali by s logistikou. Česká armáda by Slovensku mohla vypomôcť aj napríklad so stanmi. Česko zároveň so SR rokuje o tom, že by velilo vojenskému zoskupeniu, ktoré má posilniť prítomnosť Severoatlantickej aliancie na Slovensku. Táto tzv. battlegroup by mala 1500 vojakov, Česko ich ponúka 400. ČTK a Českej televízii to dnes povedala česká ministerka obrany Jana Černochová.

13:24 Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že naďalej pracuje "na všetkých úrovniach", aby nasmerovala humanitárnu pomoc na Ukrajinu a do krajín s ňou susediacich. Spravodajca TASR o tom informuje na základe vyhlásenia EK. Keďže potreby Ukrajiny exponenciálne rastú, ďalšia pomoc bude distribuovaná aj prostredníctvom systému rescEU zo spoločných skladov EÚ v Nemecku, Maďarsku a Holandsku.

13:10 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vyhlásil, že bez ohľadu na to, "aké to bude ťažké", bude jeho krajina pokračovať vo svojom rozvoji a oznámil posilnenie dopravnej a logistickej infraštruktúry. Zároveň vyzval "susedov Ruska", aby neeskalovali napätie. Moskva si podľa neho plní všetky záväzky. 
Viac si prečítajte tu: Putin opäť prehovoril: Pokračujeme, bez ohľadu na to, aké to bude ťažké! Výzva pre "susedov Ruska"

12:51 Bezprostredné ohrozenie Slovenska pre situáciu v Záporožskej jadrovej elektrárni na Ukrajine, kde vypukol požiar po ostreľovaní areálu elektrárne zo strany ruských vojsk, momentálne nehrozí. Na piatkovej tlačovej konferencii to vyhlásila predsedníčka Úradu jadrového dozoru SR Marta Žiaková s tým, že nedošlo k poškodeniu takých zariadení elektrárne, ktoré by ovplyvnili radiáciu.

12:40 Približne 150 verejných rozhlasových staníc v celej Európe, vrátane rozhlasových okruhov RTVS, sa v piatok o 8.45 h stretlo v simultánnom vysielaní piesne Johna Lennona Give Peace a Chance. Medzinárodná iniciatíva má za cieľ zosilniť rastúcu podporu mieru a vytvoriť jednotné hnutie na celom kontinente. TASR o tom informoval PR manažér RTVS Filip Púchovský.

12:38 Pri ruskom raketovom útoku bol v utorok poškodený aj honorárny konzulát ČR v Charkove. Na svojom webe to dnes oznámilo ministerstvo zahraničia. Konzul Oleg Čigrinov aj jeho asistent sú v poriadku a neutrpeli zranenia. "Tlaková vlna rozbila okná budovy konzulátu, miera škôd vo vnútri priestorov úradu nie je doteraz známa," uviedol rezort. 

12:36 "Nemôžeme banditu Putina nechať ďalej páchať zlo. Myslím si, že v tomto ohľade by štáty NATO mali v rétorike viac pritvrdiť," povedala česká ministerka obrany Jana Černochová novinárom. "Nie som žiadna vojnová štváčka, ale nemôžeme sa ako civilizovaný svet prizerať tomu, že niekto strieľa na jadrové elektrárne a vraždí civilistov," dodala.

12:33 Mesto Bánovce nad Bebravou odoslalo v uplynulých dňoch kamión s humanitárnou pomocou. Prvý kamión od Bánovčanov smeroval do záchytného strediska v obci Koromľa. Momentálne samospráva zbiera ďalšie veci na pomoc utečencom, zároveň pracuje na zriadení transparentného účtu.

12:32 Ukrajinský prezident po ruskom ostreľovaní najväčšej jadrovej elektrárne v Európe žiada vyhlásenie bezletovej zóny nad svojou krajinou. Útok na elektráreň v Záporoží na juhu Ukrajiny neviedol k zvýšenej úrovni radiácie. Zelenskyj však v piatok varoval pred ďalšími útokmi na zariadenie, ktoré by podľa neho mohli mať oveľa ničivejšie následky ako výbuch a požiar v jadrovej elektrárni Černobyľ v roku 1986.

12:30 Ruský mediálny regulátor Roskomnadzor blokuje prístup k webstránkam piatich medzinárodných mediálnych organizácií. Štátna tlačová agentúra RIA Novosti v piatok informovala, že webstránky majú zablokované vysielatelia BBC, Hlas Ameriky, Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda, Deutsche Welle a spravodajský portál v ruštine Meduza, ktorý má sídlo v Lotyšsku.

12:22 Prezident Zelenskyj apeloval na prijatie ešte tvrdších sankcií voči Rusku. Stalo sa tak po tom, čo ruské sily v noci zo štvrtka na piatok zaútočili na Záporožskú jadrovú elektráreň. TASR informuje na základe správy prevzatej z agentúry AFP. "Je nevyhnutné okamžité posilnenie sankcií proti jadrovému teroristickému štátu," vyhlásil Zelenskyj na margo Ruska. Raketový útok na spomenutú elektráreň mohol mať podľa jeho slov dôsledky až "šiestich Černobyľov".

12:14 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) informuje, že z ostreľovanej jadrovej elektrárne na Ukrajine neunikla radiácia. Generálny riaditeľ MAAE Rafael Mariano Grossi uviedol, že agentúra je po útoku v kontakte s ukrajinským regulátorom pre jadrovú energiu aj Záporožskou jadrovou elektrárňou. Podľa prevádzkovateľa Enerhoatom aj regulátora je situácia na mieste „mimoriadne napätá a náročná“. V elektrárni momentálne funguje len jeden reaktor, a to na zhruba 60 percent.

12:04 Záporožská jadrová elektráreň sa stala terčom ostreľovania: Evidujeme na Slovensku zmeny v radiácii?

11:56 Agentúra Reuters, ktorá informovala o ruských vojakoch v ukrajinskom prístave Mykolajiv, neskôr uviedla, že podľa poradcu ukrajinského prezidenta bol ruský pokus preniknúť do Mykolajiva odrazený. "Nepriateľ podnikol ďalší pokus preniknúť do Mykolajiva. Kolóna vchádza do mesta! Je neveľká, nesmieme ju nechať prejsť! Bránime mesto," uviedol gubernátor Vitalij Kim podľa miestneho serveru.

11:52 Štáty západného sveta dodržiavajú pravidlá vrátane rešpektovania výsledkov dohôd a rokovaní, aj keď to Rusko nerobí. A to je dôležité. V diskusii v TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko. Opäť podľa neho prichádza čas na diplomatické rokovania, ktoré vojenský útok na Ukrajinu prerušil. 
Celý rozhovor si môžete prečítať tu: Publicista Hrabko o ruskej invázii: Nastáva čas, aby...Ak sa boje čoskoro neskončia, Slovensko čaká jedno

11:45 Podľa ruského ministerstva obrany na ukrajinskú jadrovú elektráreň nezaútočili ruskí vojaci, ale "nacionalistický režim v Kyjeve", ktorý sa pokúšal o "obludnú provokáciu". TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Ruský rezort obrany tvrdí, že elektráreň a jej okolie ovládli dostali ruské vojská pod kontrolu ešte v pondelok 28. februára, teda štyri dni po začiatku invázie na Ukrajinu.

11:35 Ruskí vojaci prvýkrát vstúpili do ukrajinského prístavu Mykolajiv na pobreží Čierneho mora, v časti mesta sa bojuje, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady. Predtým sa v médiách objavili správy, že ukrajinské námorníctvo radšej potopilo svoju vlajkovú loď, ktorá práve podstupovala modernizáciu v mykolajivských lodeniciach, aby nepadla do rúk nepriateľa.

11:32 Šéf Medzinárodného výboru Červeného kríža (ICRC) sa vyjadril, že na Ukrajine vidia rozvíjať sa „zdrvujúcu humanitárnu krízu“. „Počty obetí neustále rastú, zatiaľ čo zdravotnícke zariadenia sa snažia vydržať. Civilisti, ktorí sa zdržiavajú v podzemných krytoch, nám hovoria, že utekali pred granátmi, ktoré im padali priamo nad hlavami. Nemajú žiadne extra oblečenie, zásoby ani potrebné lieky. Teraz potrebujú pomoc,“ vyjadril sa Peter Maurer.

11:21 Na 47 mŕtvych sa zvýšil počet obetí ruského náletu, ktorý vo štvrtok zasiahol obytnú oblasť v meste Černihiv na severe Ukrajiny. Informoval o tom v piatok denník The Guardian s odvolaním sa na regionálnych predstaviteľov. Podľa údajov oblastnej samosprávy zahynulo pri ostreľovaní 38 mužov a deväť žien. Agentúra Reuters predtým udávala, že o život prišlo 33 osôb.

Otvoriť galériu

11:12 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prežil za posledný týždeň, odkedy Rusko spustilo vojenskú inváziu na Ukrajinu, najmenej tri pokusy o atentát. Informáciu priniesol v piatok britský denník The Times s odvolaním na nemenované zdroje z diplomatických kruhov, ako aj tajomníka ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany.
Viac si prečítajte tu: Zelenskyj podľa britského denníka prežil už tri pokusy o atentát: Kto ho chcel zlikvidovať?

11:00 Rusko od začiatku invázie na Ukrajinu prišlo o 9166 vojakov, 251 tankov a 939 ďalších obrnencov, 105 diel, 50 raketometov, 18 kompletov protivzdušnej obrany, 33 lietadiel, 37 vrtuľníkov, 404 kusov automobilovej techniky, dva člny, oznámil v piatok ukrajinský generálny štáb. Dodal, že údaje sa upresňujú a že sčítanie sťažuje vysoká intenzita bojov.

Ruské sily zničili na Ukrajine 1812 vojenských objektov, ako aj 49 lietadiel na zemi a 13 vo vzduchu, 635 tankov a ďalších obrnencov, 56 kompletov protilietadlových rakiet S-300, Buk M-1 a Osa, 67 raketometov, 252 diel a 4 kusov špeciálnej vojenskej techniky a 54 bezpilotných strojov, ohlásil hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov podľa agentúry TASS.

10:40 Podľa generálneho tajomníka aliancie Jensa Stoltenberga svedčí nočný útok na ukrajinskú jadrovú elektráreň o bezohľadnosti ruskej agresie, ktorú musí Moskva okamžite ukončiť.
Viac si prečítajte tu: Stoltenberg o útoku na ukrajinskú jadrovú elektráreň: Bezohľadnosť! NATO nechce konflikt s Ruskom, ale...

10:35 Čína vyjadrila „vážne obavy o bezpečnosť“ jadrových zariadení na Ukrajine. Stalo sa tak po tom, ako ruské ostreľovanie spôsobilo požiar najväčšej jadrovej elektrárne v Európe.

10:23 Kto tvrdí, že NATO ochráni Maďarsko, sa podľa maďarského premiéra Viktora Orbána mýli. Severoatlantická aliancia sa na takýto krok podujme totiž iba v prípade, ak sa aj Maďarsko bude samo brániť, cituje spravodajca TASR z Orbánovho vyjadrenia v pravidelnom piatkovom rozhovore pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió.

10:09 Letecké útoky sú jediné, proti ktorým sa Ukrajina nevie dostatočne účinne brániť. Od NATO preto požaduje dodávky lietadiel aj zriadenie bezletovej zóny. Za jej vyhlásenie sa dokonca objavila petícia už aj na Slovensku. Čo by to však znamenalo?

9:59 Od spustenia možnosti požiadať o poskytnutie dočasného útočiska využilo tento nástroj na území Slovenska vyše 1200 ľudí, ktorí utekajú pred vojnou na Ukrajine, oznámil minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

9:46 Činnosti súvisiace s prílevom ľudí z Ukrajiny bude koordinovať nadrezortná pracovná skupina. Jej zriadenie schválil v piatok ústredný krízový štáb (ÚKŠ). Rezorty budú mať zástupcov aj v operačnom štábe v Sobranciach, fungovať má nonstop. Informoval o tom minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).9:35 Do Poľska prišlo od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu približne 624.500 utečencov. V piatok o tom informovala poľská pohraničná stráž, píše agentúra PAP.

9:30 Na cudzineckej polícii či v asistenčných centrách v Českej republike sa vo štvrtok zaregistrovalo 8400 ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine. Na otázku ČTK to oznámila hovorkyňa cudzineckej polície Renata Grecmanová. Od začiatku ruskej invázie sa v Česku ohlásilo vyše 33 000 utečencov z Ukrajiny. Pre efektívnejšiu starostlivosť o utečencov z Ukrajiny platí v Česku od dnešnej polnoci núdzový stav.

9:21 Svetová banka by mala schváliť omnoho vyšší mimoriadny úver pre Ukrajinu, než pôvodne plánovala. Umožnia jej to garancie zo strany Holandska a Švédska, čo objem dodatočného úveru zvýši oproti predchádzajúcim plánom o viac než 140 miliónov eur. O zvýšenom úvere pre Ukrajinu by Svetová banka mala rozhodovať v piatok. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

9:05 Kyjevský starosta Vitalij Kličko vyzval Nemecko, aby počas vojny, ktorú voči Ukrajine vedie Rusko, naďalej odhodlane stálo na strane Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA. 

8:55 Ruskí poslanci dnes jednomyseľne schválili zavedenie trestnej zodpovednosti v podobe až 15 rokov väzenia za dezinformácie a lživé správy o ruskej armáde, za diskreditáciu ozbrojených síl a za výzvy na sankcie. Príslušnú novelu prijala Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, hneď v troch čítaniach, oznámili ruské médiá. Zákon teraz zamieri k ruským senátorom a po ich súhlase k prezidentovi Vladimirovi Putinovi na podpis.

8:40 Za posledných 24 hodín do piatka rána do 6.00 h vybavili na hraničných priechodoch na vstupe z Ukrajiny celkovo 11.279 osôb, z toho za piatok ráno 4291 osôb. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

8:32 Americký technologický gigant Google prestal v Rusku v reakcii na inváziu Moskvy na Ukrajinu predávať internetovú reklamu. TASR informuje na základe piatkovej správy agentúry DPA. Svoje aktivity v Rusku a Bielorusku zastavila i platforma Airbnb, poskytujúca prenájom ubytovania, oznámil na Twitteri jej generálny riaditeľ Brian Chesky. Okrem iných už svoje dodávky tovaru do Ruska, ako aj služby v tejto krajine pozastavila aj firma Apple.

8:21 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro a britský premiér Boris Johnson vo štvrtok spoločne vyzvali na vyhlásenie prímeria na Ukrajine, uviedol hovorca britského predsedu vlády po ich stretnutí.

8:15 V Bratislave na Námestí SNP sa v piatok od 17.00 h uskutoční protest Mier Ukrajine. O 18.00 h sa cez telemost pripojí prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj v živom vystúpení pre viacero európskych metropol súčasne. TASR o tom informovala za organizátorov Katarína Zagorski. Pripoja sa aj mestá ako Praha, Frankfurt, Lyon, Tbilisi či Viedeň.

Na proteste vystúpia viaceré osobnosti, napríklad herec Richard Stanke, spisovateľ Silvester Lavrík, emeritný arcibiskup Róbert Bezák či analytik Alexander Duleba.

8:04 Ruské sily sa sústredia na obkľúčenie Kyjeva a na oslabenie odporu na zablokovaných sídliskách, uviedol dnes ráno generálny štáb ukrajinskej armády. Jediným veľkým mestom, ktoré od začiatku invázie ruská armáda ovládla, je Cherson na juhu, pokračujú ale tvrdé boje o strategický prístav Mariupol a Charkov, po metropole druhé najväčšie mesto v krajine.

7:52 Ruské jednotky ovládli Záporožskú jadrovú elektráreň, napísala ruskojazyčná verzia BBC s odvolaním sa na ukrajinský úrad pre jadrovú bezpečnosť. Zamestnanci elektrárne zostávajú na mieste a kontrolujú stav blokov. Ukrajinská strana informovala, že ruskí vojaci na elektráreň zaútočili okolo dnešnej polnoci. Následne v päťposchodovom výcvikovom zariadení vypukol požiar. Podľa riaditeľa elektrárne je radiačná bezpečnosť zaistená.

07:40 Nemecký kancelár Olaf Scholz vo štvrtok požiadal svojho predchodcu Gerharda Schrödera, aby rezignoval z postov v ruských štátnych podnikoch. V televízii ZDF Scholz zdôraznil, že Schröderove väzby na ruské spoločnosti nie sú súkromnou záležitosťou, keďže je bývalým kancelárom.

07:30 Pomoc ukrajinským utečencom prisľúbili aj dvaja najväčší zamestnávatelia na Spiši. Spoločnosť Embraco Slovakia v tejto súvislosti spolupracuje s mestom Spišská Nová Ves a pripojilo sa k iniciatíve viacerých subjektov. Riaditeľ závodu Tomáš Kandra tvrdí, že poskytnutá pomoc bude takto najadresnejšia.

V týchto dňoch sa finalizuje projekt pomoci pre družobné mesto Ťačiv na Zakarpatskej Ukrajine. „Poskytli nášmu mestu zoznam potrebných vecí a naša spoločnosť sa rozhodla finančne prispieť na zabezpečenie elektrocentrály a vybavenia pre hasičov. Dar urýchlene schválila aj naša interná darcovská komisia,“ uviedol Kandra s tým, že spoločnosť je pripravená pomôcť aj v situácii, ktorá môže nastať pri postupnom ubytovaní utečencov v zariadeniach v regióne.

07:20 Požiar, ktorý v noci na piatok vypukol v Záporožskej jadrovej elektrárni na juhovýchode Ukrajiny, sa hasičom podarilo uhasiť. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ukrajinskú záchrannú službu. Podľa Kyjeva požiar vypukol v dôsledku ruského ostreľovania tohto objektu.

07:12 Britská kráľovná Alžbeta II. venovala "štedrý dar" na podporu ľuďom utekajúcim pred konfliktom na Ukrajine. Oznámila to podľa agentúry Reuters bez ďalších podrobností koalícia britských charitatívnych organizácií, Výbor pre katastrofické udalosti (DEC), ktorý vyzval na charitatívne zbierky.

07:03 Indický premiér Naréndra Módí vo štvrtok počas rozhovorov s lídrami Spojených štátov, Austrálie a Japonska opäť odmietol odsúdiť ruskú inváziu na Ukrajinu. Namiesto toho zdôraznil, že táto skupina krajín by sa mala ďalej sústreďovať na regionálne záležitosti.

06:57 Pentagon zriadil kanál priamej komunikácie s ruským ministerstvom obrany na zabránenie neúmyselnému konfliktu v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Americký predstaviteľ z oblasti obrany, ktorý komunikoval pod podmienkou anonymity, uviedol, že „deeskalačnú linku“ vytvorili 1. marca. Stalo sa tak „za účelom predchádzania nepsprávnym odhadom, vojenským incidentom a eskalácii“.

06:45 Česko nebude trestať ľudí, ktorí budú Ukrajine pomáhať bojovať proti Rusku. Vo štvrtok sa na tom dohodli prezident Miloš Zeman s premiérom Petrom Fialom. Prezident by týmto ľuďom po návrate domov udelil abolíciu a predseda vlády by ju spolupodpísal. Hlava štátu môže udeľovať výnimky pre osoby, ktoré chcú bojovať v cudzej armáde, ale vzhľadom na to, že neexistuje kolektívna možnosť, s premiérom sa dohodli na alternatíve v podobe garancie beztrestnosti. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz.

06:30 Britský premiér Boris Johnson v piatok obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina z ohrozenia celej Európy v spojitosti so situáciou v ukrajinskej jadrovej elektrárni, kde po ruskom útoku vypukol požiar. Informovali o tom agentúra AFP a stanica BBC.

06:29 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Moskvu zo snahy "zopakovať" jadrovú katastrofu v Černobyle. Povedal, že v súvislosti so situáciou v Záporožskej jadrovej elektrárni už hovoril aj so svetovými lídrami vrátane amerického prezidenta Joea Bidena. TASR túto správu prevzala od agentúry AFP.

"Žiadna iná krajina okrem Ruska nikdy neostreľovala jadrové elektrárne. Toto je prvýkrát v našej histórii. V histórii ľudstva. Tento teroristický štát sa teraz uchýlil k páchaniu jadrového terorizmu," uviedol Zelenskyj vo videu.

06:25 Bezpečnosť Záporožskej jadrovej elektrárne na juhovýchode Ukrajiny je nateraz zaistená po tom, čo v jednej jej budove v piatok nadránom vypukol požiar v dôsledku útoku ruskej armády. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestneho predstaviteľa.

"Riaditeľ elektrárne povedal, že bezpečnosť (tohto zariadenia) je momentálne zaistená. Podľa osôb zodpovedných za elektráreň požiar zasiahol výcvikovú budovu a laboratórium," povedal Oleksandr Staruch, šéf vojenskej správy regiónu Záporožie.

06:20 Sociálna sieť Facebook a viaceré spravodajské webové stránky sú v Rusku čiastočne nedostupné, informovala v piatok agentúra AFP.

Novinári AFP v Moskve nemali prístup na Facebook, ako ani na internetové stránky médií ako Meduza, Deutsche Welle, Rádio Sloboda (RFE/RL) či ruskojazyčná verzia stanica BBC. Mimovládna organizácia GlobalCheck tiež potvrdila, že tieto stránky sú čiastočne nedostupné.

06:10 Hovorca podľa AP s odvolaním sa na ukrajinské médiá ďalej uviedol, že granáty dopadali priamo na elektráreň a horí jeden zo šiestich blokov zariadenia. Ten nie je v súčasnosti prevádzke, ale vnútri je jadrové palivo, povedal.

"Ruská armáda strieľa zo všetkých strán na Záporožskú jadrovú elektráreň, najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe. Požiar už vypukol. Ak nastane výbuch, bude 10-krát väčší ako Černobyľ! Rusi musia OKAMŽITE zastaviť paľbu, umožniť prístup hasičom, zriadiť bezpečnostnú zónu!" napísal na Twitteri ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Záporožská jadrová elektráreň produkuje štvrtinu elektriny vyrábanej na Ukrajine. Elektráreň sa nachádza pri meste Enerhodar na brehu rieky Dneper.

06:05 V Záporožskej jadrovej elektrárni na juhovýchode Ukrajiny vypukol požiar v dôsledku útoku ruských jednotiek. Informovali o tom agentúry AFP a AP s odvolaním sa na hovorcu elektrárne, podľa ktorého ostreľovanie začalo v piatok skoro ráno.

"V dôsledku ostreľovania Záporožskej jadrovej elektrárne ruskými jednotkami vypukol požiar," uviedol hovorca Andrij Tuz vo videu zverejnenom na sociálnej sieti Telegram. "Požadujeme zastavenie paľby ťažkými zbraňami," povedal Tuz, ktorý zároveň varoval, že hrozí reálne jadrové nebezpečenstvo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA, ČTK, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Národná rada Slovenskej republiky.
Hodina otázok v pléne NRSR: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom v parlamente
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
Streľba z kanóna Bohdana v ukrajinskom Ľvove 27.4.2024.
Hlavný veliteľ potvrdil to, čo sa už šuškalo: Ukrajina na tom nie je dobre! Sťahujú vojakov?
Ilustračné foto.
Predpoveď na LETO: Čakajú nás vlny horúčav? Meteorológovia prezradili, na čo sa máme pripraviť
(ilustračné foto)
Detektív prezradil najčastejšie výhovorky neverníkov: ODPADNETE! Také niečo len tak nevymyslíte
vojak
Izrael niečo také urobil prvýkrát: Ukončenie vojny s Hamasom? Schyľuje sa k dôležitej veci
Ilustračné foto.
Rozruch v Nemecku: Množstvo ľudí museli evakuovať! Znepokojivé, čo sa tam stalo