Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.09.2013 12:00 | Správy | Domáce správy

Sladký život v parlamente: Šatky za 1608 eur, cigary za 14-tisíc eur!

Voličom sa z tisícov eur zakrúti hlava! Deficit štátneho rozpočtu nám naozaj nemá kto závidieť.

Od vlády počúvame, ako je potrebné šetriť, napriek tomu sú na stránke Národnej rady zverejnené desiatky objednávok za tisíce eur. Parlament si objednáva rôzne veci, medzi zmluvami sa nachádzajú aj skutočné skvosty. Tabakové výrobky za pár mesiacov presiahli sumu vyše 14-tisíc eur. Objednali sa aj šatky v darčekovom balení za 1 608 eur či rakety takmer za 600 eur! Na internete je množstvo zmlúv, za ktoré sa míňajú peniaze daňových poplatníkov.

Pri pohľade na množstvo objednávok na stránke Národnej rady voličovi často napadne, či sa obstarávané veci nedali zohnať za zlomok ceny. Podľa voličov v niektorých prípadoch poslanci skutočne prestrelili. Na stránke sú objednávky rôznych predmetov, vlajok, stolov, toaletného papiera, balónikov, pier a iných darčekových predmetov. Dych vyrážajúce sú hodvábne šatky s papierovým obalom a logom Národnej rady v drevenom darčekovom obale za 1 608 €, ktorých schvaľovateľom bola riaditeľka odboru zahraničných vzťahov a protokolu.

Každý muž by určite chcel manželke kúpiť takýto darček, jednoducho si ho však nemôže dovoliť. Zdá sa, že pre Národnú radu to nie je žiadny problém. Voliči zarábajúci minimálnu mzdu by si na takéto veci museli šetriť mesiace. Za zmienku stojí aj umelecký objekt sklenej plastiky za 830 €. Rakety - tenisová a squashová takmer za 600 €, trampolínová súprava za 538 € do účelového zariadenia, no aj jedálenské obrusy takmer za 3-tisíc €. Prekvapí aj suma za tabakové výrobky a cigarety, viacero objednávok za niekoľko mesiacov presiahlo sumu 14-tisíc €.

Načo presne sú určené a kto ich bude využívať, Národná rada v piatok odpovedať nevedela. Prisľúbila však, že k otázkam sa vyjadrí v zákonnej lehote, ktorá je osem dní. „Keďže otázky vyžadujú súčinnosť viacerých odborov, odpovede dostanete v zákonnej lehote,“ konštatovala riaditeľka Komunikačného odboru kancelárie Národnej rady Soňa Pötheová. Tabakové výrobky sú zrejme určené aj pre zariadenie Častá Papiernička, ktoré využívajú okrem poslancov aj bežní ľudia, a časť z týchto výrobkov mohlo byť na predaj.

Ale to je len domnienka, rovnako ako úvaha, že niektoré cigary ostali v budove parlamentu a vychutnávajú si ich samotní poslanci. To, že rekreácia v areáli Častej Papierničke naozaj stojí zato, svedčia aj fotky z webovej stránky zariadenia. Riaditeľka odboru účelových zariadení napríklad objednala škótske pivo za 480 € či opravu bowlingovej dráhy takmer za 8 500 €. Jedna z objednávok na stránke Národnej rady je aj na opravu perličkovej vane v hodnote 510 €.

Slováci: Kúpili by ste si niekedy z vášho platu šatky za 800 €?

Ladislav (62), dôchodca, Košice: NIE

- Kdeže! Manželke by som tak drahú šatku nekúpil. Takú sumu by som investoval do bytu, asi by som kúpil nové okná alebo nábytok.  

Božena (27), doktorandka, Košice: NIE

- Investovala by som určite rozumnejšie. Môj príjem je nižší ako cena jednej šatky! Odložila by som si radšej na dovolenku, alebo by som niečo kúpila do bytu.  

Renáta Dinisová (33), živnostníčka, Lipany: NIE

- V živote by mi nenapadlo kúpiť si šatku za 800 €. To už je čo za nezmysel? Tá, čo mám na sebe, stála 9 € a úplne mi postačuje.  

Anton Balčák (54), živnostník, Sabinov: NIE

- Tak za takú cenu by som manželke šatku nekúpil. Je to žena na úrovni, ale keby sa dozvedela, koľko som za ňu vyhodil, tak by mi asi poriadne vynadala, a tvrdila by, že som sa zbláznil.  

Radoslav Holzer (22), bývalý živnostník, Žilina: NIE

- Veď to je smiešne, pre niekoho je to 2-mesačný plat. To už je vážne nekontrolovateľné, čo si poslanci dovoľujú, na Slovensku je X rodín, ktoré nevedia, či budú mať čo zajtra jesť, nevedia, či vôbec prežijú zimu, a oni si kupujú šatky za 800 €, a za naše! Ľudia tu drú 250 hodín mesačne, a sú radi, ak vyžijú do ďalšieho mesiaca.

Lukáš Mikula (28), s pozastavenou živnosťou, Žilina: NIE

- No o plate 805 € sa ľuďom ani nesníva, nie aby si ešte kupovali šatku za takú cenu. Ľudia sú radi, že žijú z ruky do úst. Stredná vrstva platí v parlamente takéto veci, a vymyslené cesty, a vlastne všetko im platíme.

„Najvýhodnejšie“ štátne nákupy

Lego
Podľa tohtoročných informácií ministra obrany Martina Glváča nakúpil jeho predchodca Ľubomír Galko zbytočné 4 súpravy náhradných dielov za 16,4 mil. € pre vrtuľníky, ktoré sa nevyužili. Glváč súpravy označil za skladačku lego, z ktorých jedna stojí 4,1 mil. €.

9 900 €
Minister školstva Dušan Čaplovič kúpil koncom minulého roka kvety za 9 900 €. Podľa ministerstva 60 % z kvetín putovali do odborných škôl a zvyšok na protokolárne potreby. Podľa vyjadrení jednej z odborných škôl si však kvety zháňajú sami.

Superzberač
V záhrade Úradu vlády nebude parkovať už iba luxusné auto, ale aj záhradný zberač takmer za 40-tisíc €. Špeciálny stroj sa stará o záhradu zvyčajne tri razy do týždňa. Zbiera odpad, trávu a rastlinné zvyšky.

86 000 €
Ministerstvo práce nakúpilo pre svoje úrady kancelárske potreby v hodnote viac ako 16,5 mil. €. Medzi nimi je aj 2 000 máp v hodnote 86 000 €. Cena jednej mapy je podľa viacerých predajcov lacnejšia o 10 €. Pred 10 rokmi pôsobila v dodávateľskej firme žena europoslanca Vladimíra Maňku (Smer-SD).

4 milióny
Ministerstvo vnútra pripravuje tender na nákup ponožiek a podkolienok pre policajtov, hasičov, záchranárov a vojakov. Suma za tender sa predbežne odhaduje ns 3 893 400 €.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kvôli takým teplotám ani z domu nevyjdete! V krajine padol nový rekord po vyše 50 rokoch
William a Kate sa brali 29. apríla 2011.
Foto
Williamovi a Kate krásne výročie nezničí ani boj s rakovinou: Romantická FOTO, ktorá vás chytí za srdce!
(ilustračné foto)
Ukrajincov († 23), († 36) mal dobodať ruský občan: Kyjev prináša nové správy o ich pôsobení
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina zápasí s časom: Zelenskyj vie, ako Rusko využíva situáciu! Meškanie USA spôsobilo vážne následky
Do kín mieri novinka Strážcovia galaxie 3.
FotoVáš Tip
Hollywoodske celebrity obsadzujú Bratislavu?! Po Samuelovi L. Jacksonovi sa u nás ukázala ďalšia MEGAHVIEZDA
Woman laying next to her boyfriend  holding her finger pressed against her lips
Muž odhalil manželkinu neveru: Keď videl, koho vášnivo bozkáva, zamieril rovno do krčmy!
Colony of vibrio cholera seen by electron microscope. Selective Focus. 3D rendering
V časti Francúzska sa šíri nebezpečné ochorenie: Situáciu označili za KRITICKÚ!
Čečenský vodca Ramzan Kadyrov
Vážne rozhodnutie čečenského vodcu: Padne vám sánka, čo má robiť Kadyrov neplnoletý syn!
vojak
Prekvapivé správy: PRÍMERIE medzi Izraelom a Gazou? Všetko smeruje k jednej veci!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Americký admirál vyslovil to, čoho sa všetci obávali: Zaútočí Putin na NATO? TOTO by mal byť jeho cieľ
Móda na fialovom koberci Let's Dance.
FotoVáš Tip
Móda na fialovom koberci Let's Dance: Kolárovský po odvykačke, vychudnutá Czoborová a aha, kto vytasil von prsia!
(ilustračné foto)
Veľký projekt neďaleko Košíc! Aha, čo tam má vyrásť: Je sa na čo tešiť