Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.06.2013 00:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Smrť speváka z Hviezdnej roty: Dominik († 20) sa šiel okúpať a zomrel

Bývalý superstárista Dominik Tomašovič († 20) sa toto leto stal prvou obeťou bratislavských prírodných kúpalísk.

Speváckej súťaže sa zúčastnil pred necelými štyrmi rokmi, porotu však veľmi nepresvedčil a známym sa stal skôr ako člen skupiny antitalentov Hviezdnej roty. Podľa jeho učiteľov a kamarátov to bol skromný a tichý chlapec. Chcel sa vyučiť za autoopravára-karosára. V pondelok urobil písomnú skúšku v škole a šiel si zaplávať. Jeho mladý život však vyhasol na bratislavskom jazere. Včera už na praktickú časť záverečnej skúšky neprišiel.

Horúce letné dni lákajú k vode čoraz viac ľudí, žiaľ, rastie aj počet obetí. Momentálne je tou poslednou obeťou bývalý superstárista Dominik Tomašovič. Spolu s kamarátmi si išiel v pondelok popoludní zaplávať na petržalské jazero Veľký Draždiak. Mladík pravdepodobne precenil svoje sily, keď plával krížom cez jazero. „Keď sme boli v polovici, začal kričať o pomoc. Ja som plával za ním, on ma ale trochu stiahol pod vodu, chcel som mu pomôcť, ale už som ho nevidel,“ opísal jeden z jeho kamarátov. 

Dominik práve v týchto dňoch skladal záverečné skúšky na Strednej odbornej škole automobilovej v Bratislave, kde študoval. „V pondelok úspešne absolvoval písomnú časť, v utorok mal mať praktickú skúšku a čakala ho aj ústna časť,“ povedal chlapcov triedny učiteľ Alfréd Bauer. Tvrdí, že v prípade Dominika išlo o skromného chlapca s priemerným prospechom. „Minulý rok na jeseň absolvoval zahraničnú stáž v Prahe,“ doplnil. Dominik sa chcel vyučiť za autoopravára-karosára. V roku 2009 kamaráti prihlásili Dominika do SuperStar. Presvedčili ho, že vie spievať, porota však mala opačný názor. Je však možné, že zo strany Dominika išlo len o recesiu. 

Dominikova smrť ťažko doľahla aj na jeho kamarátov. „Bol to dobrosrdečný človek, ktorý miloval svoj život, človek, ktorý nikdy nikomu neublížil a nikoho neurážal. Ostaneš navždy v našich srdciach. Odpočívaj v pokoji!“ napísali na sociálnych sieťach.

Nebezpečné kúpanie

Najviac 129 ľudí

sa utopilo v roku 2010, z toho 49 pod vplyvom alkoholu.

Najmenej 53 osôb

zomrelo vo vode v roku 2001. Údaje Červeného kríža, hasičov a polície sú pritom iba približné. Polícia utopenia vyšetruje ako trestné činy ublíženia na zdraví. Ako sa stali, štatistiky nespresňujú.

Najčastejšie

prichádzajú ľudia o život v tečúcich vodách. Najmenej v bazénoch.

Alkohol

je najčastejšou príčinou utopenia. Druhou najčastejšou príčinou utopenia je zlyhanie orgánov. Telesné funkcie zlyhávajú zo šoku, ktorý organizmus dostane po slnení a následnom skočení do chladnej vody.

Problémom

je fakt, že v základných školách chýbajú plavecké výcviky.

Rady

ako sa neutopiť - nekonzumujte alkohol, vyhýbajte sa silne tečúcim tokom, vyhýbajte sa kalnej vode, do vody vstupujte postupne a neskáčte, nepreceňujte svoje schopnosti. Popri brehu sa dá preplávať taká istá vzdialenosť ako stredom jazera, ak sa dá, plávajte aspoň dvaja.

Prvá pomoc topiacemu sa

Na utopenie stačí aj 5 centimetrov vody. Vdýchnutie už zopár kvapiek vody spôsobí silný kŕč dýchacích ciest a postihnutý sa utopí. Utopenie je vlastne udusenie, pri ktorom voda zabráni prístupu vzduchu do pľúc. Neprítomnosť kyslíka v mozgu topiaceho sa rýchlo vedie k strate vedomia a hrozí smrť či nenávratné poškodenie mozgu.

Ak topiaci sa nedýcha, tak treba čo najskôr začať s umelým dýchaním, a to ešte vo vode, niekedy zopár okamžitých vdychov stačí na jeho záchranu.

Topiaceho sa vytiahnite čo najskôr z vody, dávajte pozor, aby vás nestiahol do vody!

Po vytiahnutí z vody postihnutého položte na pevný a rovný podklad.

Zabezpečte priechodnosť dýchacích ciest, v ústach môžu byť riasy, bahno...

Začnite s umelým dýchaním.

Pri zastavení krvného obehu začnite vykonávať nepriamu masáž srdca!

Nesnažte sa robiť také úkony, aby postihnutému vytiekla z pľúc voda, riskujete, že bude vracať.

Zavolajte rýchlu zdravotnú pomoc na 112, postihnutého treba vždy odborne vyšetriť v nemocnici, pretože v priebehu niekoľkých hodín môže vzniknúť opuch pľúc.

Ak postihnutý začne dýchať, bije mu srdce, uložte ho do stabilizovanej polohy na boku a neustále kontrolujte jeho zdravotný stav, hlavne dýchanie.

Ak bol topiaci sa oblečený, vyzlečte ho z mokrých šiat (spodnú bielizeň alebo plavky nevyzliekajte), poutierajte ho dosucha a držte v teple - prikryte ho uterákom alebo dekou.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Úmrtie študenta († 17) na internáte v Piešťanoch: Čo sa mladému chlapcovi malo stať osudným?
Machala zapochyboval o guľatosti Zeme.
Váš Tip
Vedci reagujú na Machalu: Takto si guľatosť Zeme môžete overiť aj bez cesty do vesmíru
Bývalý policajný funkcionár NAKA Branislav Bakoš dostal trest päť rokov väzenia.
Polícia reaguje na zmeny v NAKA: Táto vec stále ostáva prioritou
Landslide and soil erosion, a down slope movement of mass of earth, debris or rock down a slope due to the action of external forces such as rainfall, earthquakes, anthropocentric activities etc.
Prírodná katastrofa pri Paríži: Po údere prírody zahynula žena († 57)
Pospíšil má za sebou dobrú sezónu v NHL.
Nováčik v reprezentácii, útočník Calgary Martin Pospíšil: Teším sa na partiu i Ramsayho!
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Finále Let's Dance je za rohom: Vieme, kto si sadne do porotcovského kresla!
Mzdy rastú, ale rastú aj výdavky.
Šetriť si na dôchodok je pre mnohých nutnosťou: Odborník upozorňuje na častú CHYBU
(ilustračné foto)
Sexuálny delikvent obťažoval dieťa: Oči vám z jamiek vypadnú, čo žiada z basy!
Vodič pod vplyvom alkoholu prekročil povolenú rýchlosť.
Foto
Vodič poriadne prekročil povolenú rýchlosť: Dychová skúška hovorila za všetko!
(ilustračné foto)
Chlapec († 12) z Břeclavi zomrel na ihrisku: Usmrtilo školáka TOTO?!
Zrútenie časti diaľnice v Číne.
Foto
Hrozná tragédia, ZRÚTILA sa časť diaľnice: Pri nešťastí zomrelo 36 ľudí
2004. Popová diva pred dvadsiatimi rokmi
Foto
Dara Rolins pred 20 rokmi a teraz: Otvorená spoveď o PLASTIKE! Názory fanúšikov sú rozdielne