Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.05.2013 13:30 | Správy | Domáce správy

Tipy z prvej ruky: Exminister Mihál radí, ako legálne ušetriť na daniach

Chcete ušetriť na daniach a odvodoch? Bývalý minister práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál (SaS) opäť radí, ako šikovne obísť zákony a ušetriť.

Predtým, než zasadol do kresla ministra počas Radičovej vlády, radil vo svojej knihe ľuďom, ako nájsť diery v zákone. Počas svojho ministrovania však kľučky zatrhol, no teraz s nimi prichádza opäť - v novej knihe Daňové a odvodové tipy II. Nový Čas vám prináša výber z jeho tipov.

Mihál sa okrem informácii o daniach, sociálnom a zdravotnom poistení venuje aj novinkám roka 2013 – odvodom z dohôd, zmenám pre živnostníkov, autorov a umelcov či odvodom z podielov na zisku. "V knihe nájdete cenné rady ako využiť zákonmi dané možnosti a platiť tak čo najnižšie dane a odvody," hovorí Mihál. Podobne radil ľuďom ako v súlade so zákonom ušetriť aj vo svojej prvej knihe, ktorá vyšla v roku 2009.

TIPY PRE ŠTUDENTOV

AKO PLATIŤ ČO NAJNIŽŠIE ODVODY Z DOHODY O BRIGÁDNICKEJ PRÁCI ŠTUDENTOV?

Pri platení odvodov sú študenti oproti iným „dohodárom“ zvýhodnení. Študent pracujúci na dohodu o brigádnickej práci študentov vo veku do 18 rokov platí odvody len zo sumy nad 66 eur a študent vo veku 18 rokov a viac platí odvody len zo sumy nad 155 eur.

- Ak je to možné, študent by mal pracovať na dohodu o brigádnickej práci študentov. Len vtedy si môže uplatniť výnimku a neplatí prakticky žiadne odvody. Ak študent pracuje na dohodu o vykonaní práce, na dohodu o pracovnej činnosti či v pracovnom pomere, musí platiť všetky odvody do Sociálnej poisťovne i do zdravotnej poisťovne.

- Študent by si mal uplatniť výnimku z dôchodkového poistenia. Nie každý vie o tejto výhode. Študent do 18 rokov platí odvody len zo sumy nad 66 eur a študent vo veku 18 rokov a viac platí odvody len zo sumy nad 155 eur. Pozor, ak má študent viac dohôd súčasne, výnimku si môže uplatniť len na jedinú dohodu.

- Ak má študent viac dohôd, na ktorú dohodu by si mal uplatniť výnimku? Výnimku by si mal uplatniť na tú dohodu, na ktorú je jeho príjem najvyšší, aby výnimku využil čo najlepšie.

- Pri odvodovo zvýhodnenej dohode si dohodnite formu nepravidelného príjmu. Napríklad v podobe dohody o výplate odmeny raz za dva mesiace. Až po skončení dohody sa celková odmena „spriemeruje“ na jeden kalendárny mesiac a môže sa dosiahnuť vyššia úspora. Odporúčam neuzatvárať dohodu v čase od 1. dňa mesiaca do posledného dňa mesiaca, ale radšej tak, aby začiatok dohody pripadol na koniec mesiaca a koniec dohody na začiatok mesiaca.

Príklad: Napríklad namiesto dohody od 1. 6. do 31. 10. sa dohodnite na termíne od 31. 5. do 1. 11. Odmena sa tak spriemeruje nie na 5 mesiacov, ale na 7 mesiacov – a odvody budú nižšie.

- Zamestnajte študenta na odvodovo zvýhodnenú dohodu s nepravidelným príjmom na čo najdlhší čas. Ak bude dohoda trvať dlhšie (povedzme rok), pričom študent bude intenzívnejšie pracovať len niekoľko mesiacov (napríklad v čase prázdnin), tak sa celkový príjem spriemeruje na viac mesiacov a výsledný priemerný mesačný príjem bude nižší.

TIP PRE DÔCHODCOV

- Výška príjmu v roku, v ktorom poistenec požiada o dôchodok, nie je podstatná. Pri výpočte sumy starobného dôchodku sa priemerný osobný mzdový bod zisťuje za kalendárne roky pred rokom, v ktorom sa dôchodok priznáva. Preto nemá zmysel „snažiť sa“ o čo najvyšší zárobok, o čo najvyšší vymeriavací základ v roku, v ktorom poistenec požiada o dôchodok. Naopak v roku, v ktorom poistenec požiada o dôchodok, má význam byť dôchodkovo poistený pokiaľ možno od 1. 1. až do dňa podania žiadosti o dôchodok.

TIP PRE ŽIVNOSTNÍKOV

- Pri pozastavení živnosti sa preddavky na zdravotné poistenie neplatia. Ak SZČO pozastaví živnosť, nemusí v čase, keď má živnosť pozastavenú, platiť preddavky na zdravotné poistenie.

- Noví živnostníci odvody neplatia. Ak si živnosť založíte v priebehu roka, odvody začnete platiť až od 1. júla nasledujúceho roka.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku východne od Rafahu.
Pásmo Gazy sa nachádza v hroznom stave: Juhoafrická republika podnikne dodatočné právne kroky proti Izraelu
Pápež František.
Pápež napriek zdravotným ťažkostiam ohlásil ďalšiu zahraničnú cestu: Pripomenie si významné výročie
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Atentát na premiéra Fica zarezonoval aj v zahraničí: Nečakané rozhodnutie českých odborárov
Close up of Male lawyer or judge hand's striking the gavel on sounding block, working with Law books, report the case on table in modern office, Law and justice concept.
Koniec náročného súdneho procesu v Turecku: Opozičný politik strávi desiatky rokov za mrežami
Ilustračné foto
Muž bol 27 rokov nezvestný: Odrazu prišiel šokujúci ZVRAT! Neuveríte, KDE ho našli
Night shot: Kremlin Moscow Dome of Senate building, a red Kremlin wall, flag of Russia with the emblem on it; sinister dark sky with a moon partly closed by the clouds
Napätie medzi Moskvou a Londýnom: Rusko nenechalo dlho čakať na odvetu, to však nie je všetko
(ilustračná foto)
Krajina si povedala dosť! Plánuje rázne zmeny: Dostane sa do konfliktu s Európskou úniou?
Foto
Atentát na Roberta Fica prinútil konať aj českú políciu: MS v hokeji s prísnejšími opatreniami!
Majiteľ Audi zaparkoval v Prešove okolo kontajnerov na odpad.
FotoVáš Tip
Pripravte sa na zvýšenie tlaku: TAKTO zaparkované auto ste ešte nevideli! Čo si ten arogantný šofér myslel?
Ilustračné foto
Polícia zhabala historické množstvo drog: Napojenie na OBÁVANÝ kartel?! Aha, koho zadržali
Traffic jam on a german highway with focus on the left back light.
Vodiči, pozor: Na diaľnici D2 bude dopravné obmedzenie
(ilustračné foto)
VIDEO Šťastena dopriala dovolenkárom: Uvideli kosatky a medzi nimi VZÁCNOSŤ!