Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.02.2013 16:05 | Správy | Domáce správy

Prečo odstúpil pápež? Vystrašila ho správa, pod ktorou je podpísaný aj kardinál Tomko?

Odstúpil pápež pre vek a podlomené zdravie alebo pre pomery v katolíckej cirkvi?

Talianska tlač čím ďalej tým viac špekuluje o "skutočných" príčinách odstúpenia Benedikta XVI. z postu pápeža. Hovorí sa, že pápeža vystrašila tajná správa o skutočných pomeroch vo Vatikáne, pod ktorou je podpísaný aj slovenský kardinál Jozef Tomko.

Taliansky denník La Repubblica totiž vo svojom štvrtkovom vydaní na prvej strane tvrdil, že rozhodnutie Benedikta XVI. odstúpiť z pápežského úradu urýchlili správy o existencii homosexuálnej loby, ktorá v rámci vatikánskej kúrie vyvíjala nátlak na niektorých prelátov.

Hovorca Vatikánu Federico Lombardi pre Rádio Vatikán kritizoval fámy o údajných dôvodoch odstúpenia Benedikta XVI. a označil ich za "neprijateľný tlak" vyvíjaný na kardinálov pred voľbou nového pápeža. Podľa neho existujú ľudia, ktorí chcú využiť moment prekvapenia a dezorientácie, "aby zasiali zmätok a aby zdiskreditovali cirkev a jej vedenie". Vo väčšine prípadov však tí, ktorí vynášajú takéto morálne súdy, na to nemajú "ani najmenšie právo". "Kto má v hlave najmä peniaze, sex a moc a svet vníma týmito mierami, nie je schopný inak vnímať ani cirkev," konštatoval Lombardi.

Kým samotný Vatikán tieto špekulácie odmieta, La Repubblica vidí priamu súvislosť medzi Benediktovým odstúpením a ultratajnou správou vypracovanou trojicou kardinálov: Španielom Julianom Herranzom, Slovákom Jozefom Tomkom a Talianom Salvatorem De Giorgi. Spomína sa v nej totiž aj existencia akejsi gay lobby.  

V ich správe sa podľa talianskeho denníka uvádza, že niektorí preláti sú pod vplyvom síl mimo Rímskej kúrie - inak povedané "vydierateľní" zo strany laikov, s ktorými majú kontakty "mondénneho charakteru".

Denník uvádza, že 11. októbra - dva dni nato, ako sa oboznámil so správou, pápež v improvizovanom prejave v pesimistickom tóne metaforicky poznamenal, že "do siete cirkvi sa dostali zlé ryby". V tento deň otváral pápež Rok viery.    

Definitívnu verziu správy - dve knihy po 300 strán - dostal pápež 17. decembra a sú v nej, okrem iného, mená ľudí zapletených do kauzy Vatileaks, ako aj ďalšie detaily.

Lombardi opäť zdôraznil, že dôvodom odstúpenia Benedikta XVI. nie je žiadna depresia ani psychologické dôvody, ale úbytok fyzických síl.

Ako dnes napísal denník Le Figaro, vatikanisti očakávajú, že s blížiacim sa začiatkom konkláve sa budú množiť v tlači senzačné články o osobných záujmoch niektorých prelátov Rímskej kúrie, ktorí sa údajne budú snažiť ovplyvňovať hlasovanie kardinálov v konkláve.

Viac o pomeroch vo Vatikáne a škandalóznej správe sa dočítate v Novom Čase Nedeľa, jedinom denníku, ktorý vychádza v nedeľu.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Bývalý argentínsky futbalista Diego Maradona.
Veľký zvrat v prípade smrti Maradonu: Lekárska správa odhaľuje, čo ho skutočne zabilo!
(ilustračné foto)
Chaos na letisku v Budapešti: TOTO na kontrole naozaj niekto prehliadol?!
Dara Rolins zverejila fotky po estetickom zákroku, ľudia ju nespoznávajú.
Foto
Dara po drsnej kritike zverejnila ďalšiu FOTO po plastike: Štipľavý ODKAZ hejterom!
Landslide and soil erosion, a down slope movement of mass of earth, debris or rock down a slope due to the action of external forces such as rainfall, earthquakes, anthropocentric activities etc.
Prírodná katastrofa pri Paríži: Po údere prírody zahynula žena († 57)
Pospíšil má za sebou dobrú sezónu v NHL.
Nováčik v reprezentácii, útočník Calgary Martin Pospíšil: Teším sa na partiu i Ramsayho!
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Finále Let's Dance je za rohom: Vieme, kto si sadne do porotcovského kresla!
Mzdy rastú, ale rastú aj výdavky.
Šetriť si na dôchodok je pre mnohých nutnosťou: Odborník upozorňuje na častú CHYBU
(ilustračné foto)
Sexuálny delikvent obťažoval dieťa: Oči vám z jamiek vypadnú, čo žiada z basy!
Vodič pod vplyvom alkoholu prekročil povolenú rýchlosť.
Foto
Vodič poriadne prekročil povolenú rýchlosť: Dychová skúška hovorila za všetko!
(ilustračné foto)
Chlapec († 12) z Břeclavi zomrel na ihrisku: Usmrtilo školáka TOTO?!
Zrútenie časti diaľnice v Číne.
Foto
Hrozná tragédia, ZRÚTILA sa časť diaľnice: Pri nešťastí zomrelo 36 ľudí
2004. Popová diva pred dvadsiatimi rokmi
Foto
Dara Rolins pred 20 rokmi a teraz: Otvorená spoveď o PLASTIKE! Názory fanúšikov sú rozdielne