Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.02.2013 10:49 | Správy | Domáce správy

Procházka odchádza z KDH: Zakladá občianske združenie Alfa

Rebelujúci poslanec KDH Radoslav Procházka dal svojej materskej strane zbohom!

Od marcových volieb je tak po Danielovi Lipšicovi a Jane Žitňanskej už tretím poslancom, ktorý opúšťa Figeľovo hnutie. Novému Času potvrdil, že z KDH v pondelok vystúpi, no o svojej politickej budúcnosti zatiaľ hovoriť nechcel. Jeho meno sa totiž spomína aj v súvislosti s kandidatúrou za prezidenta.

„Z KDH k pondelku odchádzam. Odchádzam, pretože členstvo v KDH už pre mňa nie je nástrojom na to, kvôli čomu vo verejnej službe som, a to je efektívne úsilie o skutočnú zmenu spôsobu, akým tento štát funguje, resp. skôr nefunguje,“ povedal Novému Času Radoslav Procházka.

Nové občianske združenieAko uviedol na tlačovej konfrencii, mieni pôsobiť v občianskom združení Alfa, ktoré si založila s ktorým chce urobiť zo Slovenska poctivý a kompetentný štát. Stranu sa zatiaľ zakladať nechystá. Ako povedal, premena občianskeho združenia Alfa, ktoré založil, na čokoľvek iné nebude rozhodnutím jednotlivca, ale rozhodnutím kolektívu ľudí. Teraz je Alfa podľa neho vo fáze, aby pomenovala problémy a riešenia.

Poslanec zdôraznil, že nikdy mu nešlo o funkciu, ale o obrodu KDH a pravice. Podľa neho už aj pravicový volič je otrávený, že s monolitom je konfrontovaná fragmentovaná pravica. Podľa neho sa musí pravica dnes trieštiť, aby sa v budúcnosti mohla opäť zjednotiť. V budúcnosti bude podľa neho dopyt po silnejšej alternatíve, akým je dnes rozdelenie na sedem strán. „Nedá sa hovoriť, že staré je zlé a že aj rozdelenie je zlé,“ uviedol. Zdôraznil, že nebol ochotný sa podieľať na fragmentácii pravice, ale cíti potrebu ponúknuť vlastnú predstavu a snahu. „Toto nie je čas rezignovať a vzdať sa. Ale naopak, pokúsiť sa napísať vlastný príbeh,“ povedal s tým, že mu ide o víťazstvo v zápase o kompetentný štát. Procházka pripomenul, že už pred tromi týždňami avizoval, že z KDH odíde, ale nechcel odísť „hulvátsky“.

Politológ: Pravicový volič môže byť zmätenýPravicový volič asi Radoslavovi Procházkovi nerozumie, myslia si politológovia Ján Baránek aj Miroslav Kusý. "Pravicový volič sa k tomu asi nebude vedieť postaviť, bude z toho zmätený. Odísť z politickej strany a založiť občianske združenie je veľmi neštandardné. Je to také na zmätenia voliča," povedal Baránek. Podľa politológa asi málokto Procházkovi uverí, že prejde z politiky do tretieho sektora. Ak náhodou neskôr z jeho občianskeho združenia Alfa vznikne politická strana, nebude to mať podľa Baránka ľahké. "Ak Radoslav Procházka takto na úvod vyslal zmätočné posolstvo, ťažko sa mu neskôr bude meniť tie posolstvá na vierohodné a zrozumiteľné," dodal.

KDH jeho platformu odmietloProcházka už pred tromi týždňami na Rade KDH, ktorá sa odmietla zaoberať jeho programovou platformou Alfa, povedal, že za hnutie už nikdy v budúcnosti kandidovať nebude. Prečo s oznámením svojho odchodu čakal až dodnes? „Preto, že som nechcel hulvátsky tresnúť dverami a zraniť tie desiatky ľudí, ktorí mi na Rade aj svojím hlasom, aj inak vyjadrili podporu,“ obhajuje sa.

„Je to prirodzený proces rozkladu, ktorý tam prebieha. Títo ľudia nie sú prví, pred nimi tam bol celý rad ďalších - Palko, Mikloško, ktorí odchody začali, takže je to len pokračovanie línie toho, že vedenie je skostnatené, neprispôsobivé na novú situáciu a Procházka je mladý, dosť ambiciózny politik, ktorý nebude ochotný sa podriaďovať,“ myslí si politológ Miroslav Kusý. Procházka nechcel odpovedať na otázky, aká bude jeho ďalšia politická budúcnosť a či plánuje založiť vlastnú stranu. Nadnes chystá tlačovú konferenciu, kde chce o ďalších krokoch informovať a zároveň predstaviť správnu radu občianskeho združenia Alfa Slovensko.Kandidát na prezidenta?Už v minulosti sa vyjadril, že sa nechystá vstúpiť do Lipšicovej strany NOVA, no spoluprácu nevylučuje. Zároveň sa o ňom hovorí aj ako o prezidentskom kandidátovi. Sám možnosť uchádzať sa o post prezidenta zatiaľ nevylúčil. Okrem KDH má však problém s nespokojnými poslancami aj SDKÚ. Lucia Žitňanská s Miroslavom Beblavým rozbiehajú projekt politických diskusií s názvom Tvoríme Slovensko. Šéfovi SDKÚ Pavlovi Frešovi je smutno, že ho o tom neinformovali.

Reakcia FigeľaOdchod Radoslava Procházku z KDH je podľa predsedu hnutia Jána Figeľa trieštením pravice. Ako povedal Figeľ na tlačovej besede v reakcii na odchod Procházku, nie je to dobrá správa pre voličov, možno je dobrá pre Smer. „Egoizmus a samoľúbosť sú protipólom úsilia o viac jednoty. Takéto úsilie je nenahraditeľné. Jeho výsledkom môže byť reálna alternatíva,“ povedal Figeľ s tým, že škodí to, čo oslabuje štandardné politické prostredie.

Figeľ sa o odchode Procházku z KDH dozvedel cez médiá. „Považujem to za nekorektné. Neviem, čo je na tom slušné, lebo spomínal slušnosť. Daniel Lipšic mi aspoň deň pred tlačovou besedou zatelefonoval (pred odchodom z KDH – poznámka SITA). Férové vzťahy a postoj vyzerajú inak,“ zdôraznil šéf KDH.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Bývalý argentínsky futbalista Diego Maradona.
Veľký zvrat v prípade smrti Maradonu: Lekárska správa odhaľuje, čo ho skutočne zabilo!
(ilustračné foto)
Chaos na letisku v Budapešti: TOTO na kontrole naozaj niekto prehliadol?!
Dara Rolins zverejila fotky po estetickom zákroku, ľudia ju nespoznávajú.
Foto
Dara po drsnej kritike zverejnila ďalšiu FOTO po plastike: Štipľavý ODKAZ hejterom!
Landslide and soil erosion, a down slope movement of mass of earth, debris or rock down a slope due to the action of external forces such as rainfall, earthquakes, anthropocentric activities etc.
Prírodná katastrofa pri Paríži: Po údere prírody zahynula žena († 57)
Pospíšil má za sebou dobrú sezónu v NHL.
Nováčik v reprezentácii, útočník Calgary Martin Pospíšil: Teším sa na partiu i Ramsayho!
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Finále Let's Dance je za rohom: Vieme, kto si sadne do porotcovského kresla!
Mzdy rastú, ale rastú aj výdavky.
Šetriť si na dôchodok je pre mnohých nutnosťou: Odborník upozorňuje na častú CHYBU
(ilustračné foto)
Sexuálny delikvent obťažoval dieťa: Oči vám z jamiek vypadnú, čo žiada z basy!
Vodič pod vplyvom alkoholu prekročil povolenú rýchlosť.
Foto
Vodič poriadne prekročil povolenú rýchlosť: Dychová skúška hovorila za všetko!
(ilustračné foto)
Chlapec († 12) z Břeclavi zomrel na ihrisku: Usmrtilo školáka TOTO?!
Zrútenie časti diaľnice v Číne.
Foto
Hrozná tragédia, ZRÚTILA sa časť diaľnice: Pri nešťastí zomrelo 36 ľudí
2004. Popová diva pred dvadsiatimi rokmi
Foto
Dara Rolins pred 20 rokmi a teraz: Otvorená spoveď o PLASTIKE! Názory fanúšikov sú rozdielne