Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.02.2013 07:15 | Správy | Domáce správy

Zima sa nevzdáva: Sneh spôsobil dopravný chaos na cestách

Stredné a západné Slovensko prikryla snehová pokrývka, čo spôsobilo problémy vodičom.

Zima sa nevzdáva ani na začiatku februára! Po niekoľkých príjemne teplých dňoch, ktoré zaváňali blížiacou sa jarou, sa znova ochladilo a Perinbaba nasnežila. A ako má v obľube, snehovú perinu vytiahla v noci z nedele na pondelok. V pondelok ráno však cesty bývajú vyťaženejšie, mnoho ľudí sa presúva za prácou.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) aktualizoval výstrahu pred tvorbou snehových jazykov a závejov z dnešného rána, tvoriť sa budú do utorka 5. februára do 12:00. Jazyky a záveje hrozia v Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom, Prešovskom a v Žilinskom kraji. Nebezpečné môžu byť predovšetkým pre vodičov.

Ústav stále varuje aj pred silným vetrom na severe Slovenska, pričom výstraha prvého stupňa platí v Banskobystrickom, Košickom, Prešovskom a v Žilinskom kraji do utorka do 18:00. Na hrebeňoch hôr môže vietor v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 17 až 25 metrov za sekundu, a tá môže byť nebezpečná pre rôzne aktivity ľudí.

Nižšia rýchlosť a zrážkyCestári zatiaľ hlásia na celom Slovensku, husto sneží na západnom a strednom Slovensku. R1 a diaľnice sú zjazdné, hoci treba rátať s nižšou rýchlosťou. Na diaľnici D1 od Ilavy po Hornú Stredu je z dôvodu zasneženej vozovky znížená rýchlosť na 100 kilometrov za hodinu. Zrážku štyroch áut hlásil dopravný servis rádia Viva na diaľnici D2 v smere z Malaciek do Bratislavy. So zdržaním treba rátať v oboch smeroch.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý, na západe územia na značnej časti pokrytý vrstvou čerstvého snehu do 3 cm. Na strednom a východnom Slovensku miestami s výskytom kašovitého až utlačeného snehu do 2 cm. V hornatejších oblastiach a na severovýchode Slovenska sa na vozovkách nachádza vrstva utlačeného, miestami až zľadovateného snehu do 5 cm.

V Bratislave sú zápchy

V Bratislave opäť sneží, hlavné cestné ťahy sú mokré ale zjazdné. Na bratislavských cestách sa však tvoria dopravné zápchy. Posýpacie mechanizmy vyrazili do terénu o štvrtej ráno, o pol hodinu neskôr sa k nim pridalo aj 83 pracovníkov, ktorí čistia chodníky a zastávky. V kopcovitých častiach Bratislavy a na cestách III. a IV. triedy je vrstva mokrého kašovitého snehu. Na týchto cestách sa od rána aj šmýka. Ako informoval hovorca primátora Ľubomír Andrassy, väčšie problémy na cestách nezaznamenali, treba však jazdiť opatrne.

V okolí Nitry samé kolónyCesty na území okresov Nitra, Levice a Topoľčany sú pokryté vrstvou nového snehu. Zatiaľ sú zjazdné, ale stále husto sneží. Na starej ceste medzi obcami Nitra časť Kynek - Lehota - Veľké Zálužie a Báb sa v stúpaniach vytvárajú kolóny. Dopravu tam komplikuje ujazdený sneh. Kolóny sa tvoria aj v stúpaniach na ceste medzi obcami Hosťová a Pohranice v okrese Nitra.

V okrese Topoľčany husto sneží, premávku na ceste medzi obcami Radošina a Havran blokuje skrížený kamión, prejazdný je len jeden jazdný pruh. Dopravu v danom úseku riadia policajti.

Donovaly zatvorené pre kamiónyHorský priechod Donovaly je od 05:50 uzavretý pre nákladnú dopravunad 10 metrov až do odvolania. Na horskom priechode Šturec hrozí padanie lavín na vozovku. Pre vozidlá nad 10 m je po celú zimnú sezónu uzatvorený úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom a horské priechody Skýcov a Herlianske Sedlo.

Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého až kašovitého snehu do 2 cm, horské priechody Vernár, Huty, Hriňová, Zbojská a Herlianske Sedlo majú na vozovkách vrstvu utlačeného snehu do 4 - 5 cm. Na horskom priechode Cukmantel je zľadovatený sneh do 3 cm. Ostatné horské priechody sú mokré.

Pre sneženie slabá vidteľnosťSilné sneženie z viditeľnosť do 100 m je v okolí Beluše, Zálužia, Bratislavy a Drietomy. Cesta III/552032 medzi obcami Kristy a Jenkovce, ako aj v smere Sejkov - Jenkovce je už prejazdná, nachádza sa tam však ešte voda. Cesta II/578 Skalka – Kremnica a II/578 Plešivec – Dlhá Ves je pokrytá vrstvou zľadovateného snehu.Pozor na zľadovatený sneh na cestách III. tried v obvode Lučatín, Banská Štiavnica, Bytča, Polkanová, Štítnik, Dobšiná, Moldava nad Bodvou, Banská Bystrica, Plešivec. Snehové jazyky sa tvoria na cestách v okolí Popradu, Prešova, Lipian a na Orave.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Scared woman hiding under blanket. Afraid of the dark. Unable to sleep after nightmare or bad dream. Awake in the middle of the night in bedroom at home.  Monster under the bed or in closet.
Odpoveď na večnú otázku odhalená: Zistili sme dôvody, prečo sa radi bojíme
ilustračné foto
Masívny útok Ukrajiny: Rusko bolo nútené spraviť tento krok! Ide o dôležitý objekt
Ebráhím Raísí.
Mimoriadna situácia pre Irán: Jeden z prezidentských vrtuľníkov havaroval!
Foto
Tréner Ramsay reaguje na kritiku: Mňa to netrápi, lebo to tak nefunguje
Dara je po boku Pavla šťastná.
Foto
Po Dare Rolins čelí kritike aj partner Nedvěd: Je tiež po PLASTIKE? Neuveriteľné, čo mu napísali
Vyberte si kávovar, ktorý vám uľahčí prípravu chutnej rannej kávy.
Prevratný výskum: Neuveriteľné, na čo sa môžu využiť zbytky kávy! Zmení to svet?
Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku na budovy v blízkosti oddeľujúceho múru medzi Egyptom a Rafahom na juhu pásma Gazy.
Došlo k veľkému odhaleniu? Izraelskí vojaci oznamujú nález pri ofenzíve v Rafahu
Elon Musk spustil v Indonézii satelitný internet Starlink
Foto
Vysmiaty Elon Musk: Slávnostne spustil, na čo sa čakalo! Ktorú krajinu miliardár navštívil?
Foto
Tréner Weiss st. prehovoril o svojej budúcnosti: Nechcem nič konkretizovať, ale...
René zachytil na fotkách záhadného tvora sediaceho na bytovke v Petržalke.
FotoVáš Tip
René nafotil na petržalskej bytovke záhadného tvora: Čo to má byť?! Jeho zábery spôsobili medzi Slovákmi hystériu
Cestovanie v lietadle môže byť nebezpečnejšie, ako sa na prvý pohľad zdá.
Cestujete často lietadlom? Na TOTO si dávajte pozor! Obľúbený kúsok oblečenia môže predstavovať riziko
Dominika Cibulková
Foto
FOTO Dominike Cibulkovej sa tvrdá drina vypláca: ZMENA sa nedá prehliadnuť! Aha, ako zapózovala