Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.12.2012 10:57 | Správy | Peniaze

Rozpočet na rok 2013 je schválený, učiteľom pridali päť percent

Poslanci dnes po 11-tej hodine hlasovali o zákone roka. Zo 146 prítomných poslancov hlasovalo 82 za a 64 proti.

Poslanci Národnej rady (NR) SR po štyroch dňoch diskusií definitívne schválili štátny rozpočet aj rozpočet verejnej správy na nasledujúci rok. Hotovostný schodok dosiahne 3,085 miliardy eur pri celkových príjmoch 13,9 miliardy eur a výdavkoch 17 miliárd eur. Deficit verejných financií má klesnúť pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Pôvodný vládny návrh Smer-SD v parlamente ešte upravil, a to vzhľadom na aktuálnu nižšiu prognózu daňových príjmov štátu v roku 2013. Očakávaný výpadok v sume 260 miliónov eur vykrýva z najväčšej časti pôvodne vyčlenená rezerva, z ktorej sa použije 213 miliónov eur. Päť ministerstiev prišlo spolu o viac ako 21 miliónov eur, o zvyšných 26 miliónov eur sa zvýšil hotovostný deficit.

 

Schvaľovanie rozpočtu sprevádzali vášnivé diskusie a rozprava sa natiahla, bolo podaných viacero pozmeňovacích a procedurálnych návrhov, z ktorých prešli dva. Tým prvým sa do rozpočtu zapracúva krytie nového očakávaného výpadku príjmov z daní a odvodov a tým druhým zase rozhodnutie o zvýšení platov učiteľov o 5 %. Štyri opozičné pozmeňujúce návrhy, ktoré okrem iného navrhovali zvýšenie platov učiteľov o 10 %, schválené neboli.

Velebený vládou, zatracovaný opozíciouZákon roka prešiel 82 hlasmi poslancov vládneho Smeru-SD. Zo 146 prítomných zákonodarcov bolo proti rozpočtu 64, pričom nikto z poslancov sa nezdržal. Snemovňa o návrhu diskutovala štyri dni. V rozprave vystupovali prevažne zástupcovia opozície, ktorí rozpočet podrobili ostrej kritike.

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) na koniec rozpravy zhodnotil, že počul kultivované príspevky k veci, ale aj rôzne bludy a opakované lži. Podľa vlastných slov veľmi dobre chápe, aký obraz o súčasnej vláde chce vytvoriť veľká časť parlamentnej opozície. "Snaží sa všetko maľovať načierno a prišiť možný budúci vývoj v našej krajine Smeru-SD, ktorý prevzal zodpovednosť za vládnutie v apríli tohto roka," upozornil.

Antisociálny a nesplniteľnýAntisociálny, nesplniteľný, nereálny či postavený na vode. Takýmito prívlastkami označila opozícia rozpočet na rok 2013. Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo rozpočtu vyčíta najmä to, že je postavený na zvyšovaní daní, a nie na šetrení. "Som si stopercentne istý, že budúci rok sa tu niekoľkokrát stretneme, keď budeme tento rozpočet meniť," avizoval na krátkom brífingu v NR SR Frešo.

Podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára dnes vládni poslanci schválili rozpočet, ktorý má v sebe zakódovanú neudržateľnosť deficitu pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Tá podľa jeho slov pramení najmä z nadmerného očakávania daňových príjmov. "Práve tento rozpočet je dôkazom toho, že Smer-SD na problémy reaguje vytváraním ďalších problémov," povedal Bugár.

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský nazval rozpočet antisociálnym, nesplniteľným a nereálnym. "Siaha ľuďom na peňaženky, núti obce a vyššie územné celky šetriť, ale na druhej strane ide štát míňať viac," doplnil.

Ku kritike schváleného rozpočtu sa pridala aj opozičná SaS. Podľa predsedu strany Richarda Sulíka je rozpočet vlády Smeru-SD postavený na vode. "Rozpočet nezmierni dopady krízy, ale ich naopak ešte výrazne prehĺbi," uviedol Jozef Kollár (SaS). Rozpočet podľa SaS jasne definuje reformnú prázdnotu vládnej strany. "Strana Smer-SD nemá predstavu o tom, čo ďalej so Slovenskom," doplnil Sulík.

Fico verí, že trojpercentný deficit udrží

Naopak, premiér Robert Fico budúcoročnému rozpočtu dôveruje. Je jedným z najvýznamnejších nástrojov, ako udržať Slovensko v centre diania, a to nielen v roku 2013, ale aj v nasledujúcich rokoch. Takto zhodnotil Fico zákon roka tesne po jeho schválení v parlamente. "Nie je asi žiadne tajomstvo, že rok 2013 všetci považujú v Európe a vo svete za rok, ktorý bude rozhodujúci z pohľadu krízy. A preto každá jedna krajina sa snaží prijímať opatrenia v podobe konsolidácie verejných financií," povedal s tým, že rozpočet je najvýznamnejším nástrojom udržania deficitu pod troma percentami.

Štátny rozpočet označil za dôveryhodný. Podľa jeho slov fakt, že je realistický, dokazuje aj hodnotenie organizácií ako Európska komisia. "Ukázali sme, že máme zodpovednosť za túto krajinu," uviedol. Fico zároveň poďakoval svojim poslancom za vládny Smer-SD za podporu zákona v pléne.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vladimir Putin.
Kyjev má vážnu výzvu na svojich spojencov: Týka sa Putina! To sa mu páčiť nebude
Foto
Nešťastie na diaľnici: Na D1 sa PREVRÁTIL autobus! Desivé FOTO
Košická Steel aréna má prejsť veľkou rekonštrukciou.
Steel Arénu v Košiciach obnovia: Modernizácia za skoro 6 MILIÓNOV! Čo bude nové?
(ilustračné foto)
Svidníčan triedil šrot a vtedy to zbadal: Krvi by sa mu nedorezali
Energetické nergetické nápoje negatívne ovplyvňujú vývoj mozgu a vznik závislostí
Energetické nápoje už pijú aj deti: Strašné následky! Prečo ich nepiť?
Feet of a couple in bed under the white blanket
Ľudia sú z toho pohoršení! Pre mnohých je to bizarná vec: Robíte ju s partnerom aj vy?
Ján Ďurovčík s manželkou Barborou
Ďurovčíkova mladučká manželka prezradila, čo nemala: Janko, to fakt robíš TOTO doma?!
Tragická nehoda v Žiarnovici.
Autentické VIDEO z tragédie v Žarnovici: Muža († 59) s bicyklom doslova zvalcovalo auto
(Ilustračné foto)
Rodičia prišli o dcérku († 3) pri tragickej nehode: Dojemné gesto! Olinkine orgány zachránili už 3 životy
Minister životného prostredia Taraba má na krku malér.
Nový systém obchodovania s emisnými kvótami? Priniesol by jednu novinku
Prachový diabol sa vznášal nad poľom.
Váš Tip
Prachový diabol strašil na Zemplíne: Aha, ako poletoval nad zemou!
Deti majú prísne pravidlá, ktoré musia dodržiavať.
Elena je extrémne PRÍSNA mama: Svoje deti TRESTÁ drastickými metódami! Je to normálne?