Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.09.2012 18:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Príbehy slepej dôvery: Takto prišli dôchodcovia o stovky eur!

Zlodeji a podvodníci majú v bytoch mnohých dôchodcov raj. Oberajú ich o šperky a našetrené stovky eur. Navyše sa im väčšinou pred políciou darí zdrhnúť. 

V obci Pavlovce (okres Rimavská Sobota) v utorok traja muži ponúkli starším manželom výmenu odkvapových žľabov na rodinnom dome. Za nekvalitnú a nedokončenú prácu im dôchodcovia zaplatili tisíce eur. Po „dobrej“ robote "majstri" vošli do domu, kde ostali aj napriek tomu, že majiteľka vyzývala, aby odišli. Traja muži teda odišli, ale aj s tromi vkladnými knižkami. Keď to dôchodcovia zistili, stihli výber z knižiek zablokovať. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre porušovanie domovej slobody.

Po troch mužoch v strednom veku polícia pátra. "Pohybujú sa na tmavej dodávke a najmä starším občanom ponúkajú rôzne remeselnícke práce, čo je len zámienka na páchanie trestnej činnosti," uviedla banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová. Podobný prípad sa stal v júni, keď po výmene odkvapových rúr podozriví okradli majiteľa domu na Cukrovarskej ulici v Rimavskej Sobote. Po vyplatení dohodnutej sumy sa gauner votrel do domu a ukradol 3500 eur.    

Polícia: Mladík okrádal tetu o peniaze a šperky 

Mladík (16) z Hornej Ždane (okres Žiar nad Hronom) je podozrivý z vykrádania rodinného domu. Podľa polície preskočil bráničku a vošiel do  rodinného domu jeho tety, odkiaľ zobral zlaté šperky za 2-tisíc eur. Neskôr opäť vošiel do toho istého domu a zobral 500 eur a potom ďalších tisíc eur. Majiteľka vyčíslila škodu na 5-tisíc eur.

Oklamaná babička EsteraVo štvrtok dopoludnia prišla k babičke (80) v obci Veľké Ludince neznáma žena. Upravená blondína sa starenke predstavila ako zamestnankyňa, ktorá jej priniesla 300 eur zo štátneho rozpočtu. Ako dôkaz jej ukázala 500 eurovú bankovku, pričom ju požiadala o rozmenenie. Dôchodkyňa sa peniazom potešila a pred návštevníčkou zo skrine vybrala peniaze. Prefíkaná žena začala pani Esteru zabávať vypisovaním papierov a len krátka chvíľka stačila na to, aby využila jej nepozornosť.

Zo skrine jej zobrala 1 600 eur a rozlúčila sa.  Po odchode záhadnej ženy začala starká rozmýšľať, či je možné, aby jej len tak dal niekto v dnešnej dobe peniaze. Okamžite sa vybrala pozrieť do skrine, kde mala všetky svoje úspory. Zlá predtucha sa naplnila. Oklamaná dôchodkyňa so slzami v očiach oznamovala na polícii čo sa jej prihodilo. "Želiezovskí policajti po neznámej žene pátrajú," uviedla nitrianska krajská policajná hovorkyňa Božena Bruchterová. 

Polícia: Dôchodkyňu (88) ošklbali o 2500 eur

Dvojica v obci Staškov (okres Čadca) v stredu pod zámienkou vrátenia finančného preplatku v stredu vlákali ženu (88) do jej domu. Dôchodkyňu požiadali, aby im z 500 eurovej bankovky vydala 100 eur. Starenka vošla do susednej miestnosti, odkiaľ zobrala 100-eurovú bankovku a priniesla ju dvojici. Žena vylákala babičku na chodbu pod zámienkou použitia toalety. je komplic využil neprítomnosť starenky a zobral jej 2 440 eur. Muž aj žena po čine z domu ušli, nasadli do seatu a odišli smerom na Čadcu. Policajná hliadka vozidlo zastavila a podozrivých predviedli na policajný útvar. Počas procesných úkonov policajti zaistili aj ukradnuté peniaze. O prípade informoval v piatok žilinský krajský policajný hovorca Radko Moravčík. Polícia radí: Ako sa nestať obeťou  

- Vodári, elektrikári, plynári, daňoví kontrolóri... Mnohí sa na nich pozerajú ako na dôveryhodné osoby. Mali by ste byť však opatrní, aby ste neprišli o úspory. Nezabudnite si ich preveriť a trvať na tom, aby preukázali, že skutočne zastupujú firmu alebo spoločnosť. Prípadne zavolajte na úrad alebo inštitúciu, na ktorú sa pracovník odvoláva. V prípade akýchkoľvek pochybností trvajte na tom, že o ponúkanú službu nestojíte.

- Vyplatenie preplatkov alebo nedoplatkov si spoločnosti účtujú prostredníctvom pošty či banky alebo vo svojich obchodných kanceláriách. 

- Nedôverujte neznámym ľuďom a nikoho cudzieho nevpúšťajte do svojho bytu!  

 - Nedajte sa nachytať na nič, čo znie až príliš dobre – vysoké zisky za vložené peniaze, „výhodné“ kúpy, fantastické dovolenky s ubytovaním zadarmo, zázračné lieky, zásielkové služby s p.o.boxami a iné, podľa schémy „nízky risk – vysoký zisk“.  

 - Nikdy telefonicky nehovorte čísla kreditnej karty, občianskeho preukazu, telefónnej karty, číslo poistky, alebo číslo vášho účtu v banke. Zisťovanie týchto čísel na overenie je od obchodníkov protizákonné!  

 - Dôležité telefónne čísla (polícia, lekár, hasiči, blízki, susedia a pod.) si uložte viditeľne blízko telefónu, aby ste mohli čo najrýchlejšie privolať pomoc.

 - Nedovoľte nikomu, aby vás nútil niečo podpísať. Dohodu o poistení, dohodu o kúpe či predaji hnuteľného a nehnuteľného majetku a pod. Závažné rozhodnutia o vašom majetku konzultujte s právnikom, nechajte si poradiť od vierohodných osôb.         

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


ilustračné foto
Rusko v noci podniklo tvrdý útok! Správy z Ukrajiny ho ale nepotešia
Ilustračné foto
Nová taktika podvodníkovi nevyšla: Žena ho pustila k sebe do bytu a... TOTO určite nečakal!
Noga sa pohráva s myšlienkou výraznej zmeny.
Herec Noga čelil neutíchajúcemu výsmechu: Po rokoch si povedal dosť! Príde o svoj poznávací znak?
Hasiči Peter († 43) a Radoslav († 48) neprežili pád vrtuľníka.
Foto
Peter († 43) a Radoslav († 48) neprežili pád vrtuľníka: Je podľa ubolených blízkych verdikt súdu spravodlivý?
U nás sú pre cudzincov strašiakom najmä pády a skloňovanie.
Presvedčte sa, či správne ovládate slovenský jazyk: Pamätám si alebo pamätám sa? TAKTO to je
ilustračné foto
Aktualizované
Nové hranice?! Rusko má pripravovať krok, ktorý môže všetko zmeniť
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Poslanci sa vrátili k mimoriadne schôdzi o zmenách v RTVS: Prihlásilo sa vyše 30 rečníkov
Na poslednej rozlúčke s tragicky zosnulým iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím vyšli do ulíc Teheránu desaťtisíce ľudí.
Foto
Aha, kto prišiel na rozlúčku s iránskym prezidentom († 63)! Zazneli mrazivé slová
Foto
Vážne komplikácie pre slovenský tím pred štvrťfinále: TOTO čaká naše dve opory z útoku
Známa moderátorská dvojica chce svoju rodinu rozšíriť.
Vinczeovci to nevzdávajú: Adela a Viktor podnikli veľký krok! Pribudne k Maxovi súrodenec?
V hre je možnosť, že atentátnik mal komplicov.
Špekulácia okolo zmiznutia profilu Cintulu z Facebooku: Už sa vie, kto mal vymazať jeho účet!
(ilustračné foto)
Prudké búrky skomplikovali prevádzku letiska! Meškania odletov, rušenie spojov...