Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.08.2012 06:00 | Správy | Domáce správy

Právnici o Gučíkovom odškodnom: 750-tisíc eur je z inej galaxie!

Budeme platiť Michalovi Gučíkovi za to, že ho vojenská kontrarozviedka vlani odpočúvala? Právnici sa zhodujú, že exriaditeľ TA 3 má na odškodné nárok.

Michala Gučíka napichla vojenská kontrarozviedka ešte vlani v akcii Paralen. Nový Čas v novembri 2011 odhalil, že zhromažďovala informácie aj o jeho súkromí či zdravotnom stave. Okrem neho boli odpočúvaní ďalší ľudia vrátane novinárov či šoféra kamióna. Po prevalení škandálu prišiel o stoličku minister obrany Ľubomír Galko, ktorý bol za činnosť vojenských tajných zodpovedný.

Teraz Michal Gučík žiada od ministerstva obrany náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 750-tisíc eur. „Keby to bola malá suma, tak si to nikto ani nevšimne. Tá suma je irelevantná, tá suma je len preto, aby si to ľudia všimli a aby sa to už neopakovalo. Peniaze veľmi transparentne odovzdám tam, kam budem mať pocit, že to štát najviac potrebuje, napr. zdravotníctvo,“ vysvetlil Gučík. Rezort obrany sa však jeho žiadosťou musí zaoberať a v prípade, že mu nevyhovie, môže sa obrátiť na súd.

Právnici, ktorých Nový Čas oslovil, sa zhodujú na tom, že Gučík skutočne môže za odpočúvanie dostať odškodné. O jeho výške však bude rozhodovať súd. Právnici sa však zhodujú na tom, že 750-tisíc eur, ktoré bývalý riaditeľ spravodajskej televízie žiada, je priveľa. „Suma, ktorú požaduje exriaditeľ TA 3, považujem za premrštenú a ako z inej galaxie, čo potvrdzuje aj doterajšia prax,“ myslí si Marek Benedik. „Súdna prax ukazuje, že ešte nikomu nezaplatili takúto šialenú sumu. Reálna suma, ktorú by mohol dostať, sa pohybuje okolo 16-, maximálne 33-tisíc eur,“ doplnil ho Martin Katriak.

Gučíkovi však nateraz neostáva nič iné, len čakať. Ministerstvo obrany má totiž pol roka na to, aby rozhodlo, ako s jeho žiadosťou naloží.

Právnici sa zhodujú: Odškodné je neprimerane vysoké!

Marek Benedik: Súdy priznávajú menej

- Keď sa preukáže, že odpočúvanie bolo nezákonné a bolo porušené právo na ochranu súkromia, odškodné za takýto zásah prináleží. Suma, ktorú požaduje exriaditeľ TA 3, považujem za premrštenú a ako z inej galaxie, čo potvrdzuje aj doterajšia prax. Sumy, ktoré sa priznávajú, sú nepomerne nižšie, od 3- do 20-tisíc eur.

Martin Katriak: Maximálne 33-tisíc eur

- Žiadať môže, koľko len chce, otázka však je, či mu to niekto zaplatí. Podľa mňa mu to nikto neprizná, lebo sudca, aj keď odškodnenie prizná, tak tú sumu môže upraviť. Súdna prax ukazuje, že ešte nikomu nezaplatili takúto šialenú sumu. Reálne by mohol dostať okolo 16-, maximálne 33-tisíc eur.

Miroslav Golian: Tá suma je nereálna

- Odškodnenie vo výške 750-tisíc eur je príliš vysoká sumu a nie je reálne, aby ju bývalý šéf televízie dostal. Dá sa predpokladať, že ak sa preukáže, že odpočúvanie bolo nezákonné, tak odškodné dostane. Suma sa bude pohybovať v desiatkach tisíc eur, závisí od okolností, ale mohlo by to byť okolo 30-tisíc eur alebo ešte menej.

Martin Antal: Len pár tisíc eur

- Či vôbec mohla vzniknúť Michalovi Gučíkovi nejaká ujma, o tom rozhodne súd. Suma 750-tisíc eur je však na slovenské pomery veľmi neštandardná a na základe súdnej praxe vieme, že nemajetkové ujmy sa vyplácajú v rádovo oveľa menších sumách. Väčšinou vo výške niekoľko tisíc eur.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke sprava kapitán Tomáč Tatar, Peter Cehlárik, tréner Craig Ramsay a Martin Faško-Rudáš.
Foto
Bude pokračovať na lavičke Slovenska? Tréner Ramsay prehovoril o svojej budúcnosti!
Ilustračné foto
Kardiológ odhalil tajný recept: Toto je najlepšie ovocie pre zdravé srdce!
Český prezident Petr Pavel.
Strach o Petra Pavla: Český prezident havaroval na motorke
Business crime
Čo sa to v Rusku deje? Zadržali už piateho vysokopostaveného vojenského činiteľa
Juraj Slafkovský sa sťažoval v Ostrave na matrace. Vyspal sa v Prahe lepšie?
Foto
Slafkovský nechal emóciám voľný priebeh: Nie som na nikoho nas*atý, ale...
(ilustračné foto)
Špecialista vysvetľuje: 6 znakov, ktoré odhalia KLAMÁRA! Túto OTÁZKU skúste na partnera
Ilustračné foto
Predpovede na tento rok vzbudzujú veľké obavy: Čakajú nás extrémy a veľké škody!
Slovenskí hokejisti po vypadnutí s Kanadou neskrývali sklamanie.
Foto
Slovenskí hokejisti po vypadnutí neskrývali sklamanie: TOTO sú ich prvé slová
Viktor Orbán (vľavo) je politickým spojencom Roberta Fica.
Foto
Orbán po útoku na Fica: Sme spojení s tajnou službou SR, máme informácie o atentáte
Okolie jazera po roku opäť ožilo atmosférou Benátok.
FotoVáš Tip
Vodičovi sa pod Tatrami podarili neobyčajné zábery: Aha, kto striehol pri ceste! A nebol len jeden
Pohreb iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího.
Iránskeho prezidenta pochovali v jeho rodnom meste: Výnimočné miesto posledného odpočinku
Foto
Žiadna senzácia sa v Prahe nekonala: Slovenskí hokejisti na šampionáte končia!