Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.06.2012 18:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Vašo Patejdl a Ján Baláž: Pravda o konci Elánu!

Ján Baláž (60) s Vašom Patejdlom (57) kývli na účinkovanie v projekte Elánmania, s ktorým budú hrať bez Joža Ráža (57) na letných festivaloch.

Vďaka tomu spustili lavínu dohadov o ďalšom fungovaní slovenskej legendy. Obaja muzikanti však tvrdia, že nejde o nič výnimočné.

V minulosti vraj hrali na viacerých akciách mimo Elánu. „Ani nemáme v kapele v tomto smere nejaké zákazy. Či už z kapacitných, alebo iných dôvodov si usporiadatelia pozvali dajme tomu iba mňa alebo iba Jana a niekedy aj nás dvoch spolu,“ tvrdí Vašo a Jano súhlasí: „Myslím si, že celý ten boom teraz vznikol aj kvôli Jožovým vyhláseniam, že za dva roky skončí a my zhodou okolností práve teraz ideme hrať v programe nazvanom Elánmania.“

Obaja vraj mali tento projekt pripravený už v minulosti a dokonca s ním mali hrať, no zišlo z toho. „No a teraz vznikla fáma, že sa Elán rozpadá, čo vôbec nie je pravda. Ešte plánujeme kopec vecí, ktoré urobíme, či chceme, alebo nie, lebo sú zazmluvnené,“ dodáva Baláž. Zaujímavé je, že obaja elánisti v minulosti vystupovali nielen pod svojimi menami, ale aj pod umeleckou skratkou Java.

Kedy prišla prvotná myšlienka, že spravíte niečo mimo Elánu?
J. Baláž: V roku 1985, keď Vašo odišiel z kapely. (smiech)

A pokiaľ ide o projekt Elánmania?
V. Patejdl: My sme v minulosti hrali viacero akcií mimo Elánu. Ani nemáme v kapele v tomto smere nejaké zákazy. Či už z kapacitných, alebo iných dôvodov si usporiadatelia pozvali dajme tomu iba mňa alebo iba Jana a niekedy aj nás dvoch spolu. Teda nie je nič výnimočné, čo sa teraz deje.
J. Baláž: Myslím si, že celý ten boom teraz vznikol aj kvôli Jožovým vyhláseniam, že o dva roky skončí. My zhodou okolností práve teraz ideme hrať v programe nazvanom Elánmania, hoci sme tento projekt mali pripravený už v minulosti a dokonca sme s ním mali hrať, no zišlo z toho. Vznikla fáma, že sa Elán rozpadá, čo vôbec nie je pravda. Ešte plánujeme kopec vecí, ktoré urobíme, či chceme, alebo nie, lebo sú zazmluvnené.

Ale je to prvýkrát, čo vy dvaja idete robiť niečo spolu bez Joža Ráža a pod inou značkou...
J. Baláž: My sme s Vašom už x-krát vystupovali spolu bez Joža.
Ale vždy ako Elán.
J. Baláž: Nie. Hrali sme ako Jano Baláž a Vašo Patejdl a na druhýkrát naopak. (smiech)
V. Patejdl: Dokonca sme mali takú umeleckú skratku, že Java.


No vystupovali ste zrejme na akciách pre uzavretú spoločnosť, bez prítomnosti médií.
V. Patejdl: To áno.
J. Baláž: Ale boli to určitým spôsobom verejné vystúpenia. No chcem povedať, že Elánmania nie je náš názov, ale názov programu. S kapelou to nemá nič spoločné.
V. Patejdl: Je to projekt, kde spievame, ale za nami bude hrať skupina Starmania.

Aké pesničky budete spievať?
V. Patejdl: Budeme hrať piesne, ktoré sme s Janom v Eláne zložili.

Keď ste do toho išli, konzultovali ste to s Jožom, alebo ste aspoň boli zvedaví na jeho názor?
V. Patejdl: Nie je to o tom, že by sme sa ho museli opýtať, či s tým súhlasí. Takto nestojí náš vzťah a fungovanie. Jožo sa nám tiež nespovedá, ak ide hrať nejakú akciu bez nás.
J. Baláž: Spieval napríklad s Alexandrovcami. (smiech)
V. Patejdl: Práve preto sme spolu tak dlho vydržali, lebo nie sme na seba nejakí žiarliví, nezávisíme od seba a nezávidíme si. Samozrejme, nesmie to ale kolidovať s termínmi, ktoré má Elán, lebo tie sú sväté. Máme ich dané dopredu rok a niekedy aj dva. A v čase voľna si každý z nás robí svoje veci.

Je projekt Elánmania obmedzený len na kvarteto letných festovalov Orange Music Summer?
J. Baláž: My nič neobmedzujeme, ak to bude mať úspech a všetci budú spokojní, nevidím žiaden problém v tom, aby to pokračovalo.

Elán funguje posledné roky, či lepšie povedané dlhé roky, v určitom minimalistickom režime. Hráva málo, zrejme kvôli Jožovi, ktorému sa do muziky veľmi nechce. Aký z toho máte pocit?
J. Baláž: Tu nejde o pocity, ale o pragmatickosť. Robíme koncerty, na ktorých je desaťtisíc a viac ľudí. Keď spravíme pätnásť koncertov za rok, vidí nás tristotisíc ľudí a viac divákov tu ani neexistuje. Vyčerpáme potenciál. My sme si jednoducho povedali, že nebudeme hrať ročne 50 koncertov pre tisíc ľudí, keď môžeme zminimalizovať náklady a viac zarobiť.

Elán nikdy nehral na žiadnom slovenskom festivale a dlhodobo ste ťažko zaplatiteľní. Ako to je teraz, išli ste pod cenu?
J. Baláž: To nemá nič spoločné s cenou. My sme si povedali, že s Elánom nebudeme hrať festivaly, lebo potom by sme v danom regióne nemohli robiť samostatný koncert. Na nás chodí toľko ľudí ako na celý festival a už vôbec nepotrebujeme festival na to, aby sme sa prezentovali. Chápem kapely, ktoré sú menej známe a festivaly sú pre ne odrazovým mostíkom.
V. Patejdl: Na Slovensku Elán môže robiť dva-tri koncerty do roka, viac fanúšikov nepríde. Keby sme hrali jeden festival, tak je to pre nás ekonomicky slabšie, lebo usporiadateľ musí zaplatiť aj kopu iných kapiel. Princíp festivalu je podľa mňa v tom, aby sa tam kapely ukázali, odprezentovali, a potom by po čase logicky mali z festivalov odísť a robiť vlastné koncerty. Nechápem, prečo to nerobia.


Možno trochu naivná otázka. Prichádza do úvahy aj nejaké CD, ktoré by ste spravili len vy dvaja bez Joža?
V. Patejdl: V súčasnej situácii nie, ale nie je to vylúčené. Ak dáme dokopy niečo, čo sa nebude štýlovo hodiť do Elánu, viem si predstaviť takýto úlet.
J. Baláž: Zaujímavé je, že jeden z našich najväčších hitov Voda, čo ma drží nad vodou vôbec nevznikol ako elánovská pesnička. Bol robený pre film Fontána pre Zuzanu 3. Ľudia niekedy vôbec nechápu súvislosti. Mám rád, keď mi niekto začne hovoriť: ,,Tie vaše staré pesničky, ešte z čias komunizmu, boli super, Sestrička z Kramárov, Bosorka...“ Tie predsa vznikli dávno po revolúcii! (smiech)

Ako vnímate výroky Joža Ráža o tom, že nepočúva a neznáša hudbu? Viete ich nejako preložiť?
J. Baláž: Ani ja nepočúvam hudbu, len sa k tomu tak nevyjadrujem.
V. Patejdl: My sme na druhej strane barikády a nie je čas počúvať hudbu. Samozrejme, treba mať aspoň malý rozhľad. Je to ako vo vtipe s tým gynekológom, ktorému istá osoba chcela večer ukázať svoje prirodzenie po tom, čo on bol celý deň v práci... Asi takto by sa dali preložiť Jožove slová.
J. Baláž: Ja by som toho gynekológa bral. (smiech)
V. Patejdl: Že má Jožo také výroky, tak to je jeho právo, chvála Bohu, dnes sa už netreba báť, že ho za to niekto postihne. Ako sa hovorí: ,,Ať si pindá.“
J. Baláž: Ale aby som sa vrátil k tomu počúvaniu hudby. Ja si raz za dva mesiace pozriem na internete TOP 10 americkej a britskej hitparády, aby som bol v obraze a úplne mi to stačí.

Ak dáme bokom Elánmaniu, na čom momentálne pracujete?
V. Patejdl: Gro je pre mňa príprava muzikálu na motívy Dona Juana, ktorý robím v Čechách s rovnakým tímom, s akým som robil Jacka Rozparovača. Inak, Jack má veľmi zaujímavú cestu, po dvoch rokoch, čo ho uvádzali v Soule a okolitých mestách, bude mať 20. septembra premiéru v Tokiu.
J. Baláž: Ja si ako vždy nahrávam nejaké hudobné námety, o rok máme s Elánom robiť nové CD. Tiež som si teraz dokončoval štúdio, takže som mal roboty vyše hlavy.


Ako dlho je v prevádzke?
J. Baláž: Už sme v ňom nahrávali CD Anjelská daň. Pôvodne som to postavil len na skúšanie, no potom Vašo rušil svoje bratislavské štúdio, tak sme sa dohodli, že budem mať štúdio ja.

Vraj môžete pracovať len cez deň, aby ste nerušili vaše dve malé deti.
J. Baláž: Nahrávať sa dá aj v noci, ale cvičiť sme aj tak cvičili vždy len cez deň.
V. Patejdl: Sú iné veci, ktoré sa dajú robiť v noci. (smiech)
J. Baláž: Aj keď sme začínali, tak sme cvičili len cez deň, pekne so začiatkom o desiatej.

Ako do roboty. Ale Jožo predsa tvrdí, že ste s Elánom nikdy necvičili...
V. Patejdl: Ále cvičili, to sú len silné slová.

Obaja máte malé deti, mladé partnerky, nové domovy, dokonca začínate s novým projektom. Cítite sa ako dvadsiatnici?
J. Baláž: Mentálne s tým nemám problém. (smiech) Je to náročné, lebo ja mám dve, ako hovorím, zdravé deti, a to je katastrofa. Sú živé, neodbytné, no našťastie teda zdravé a pekné. Je to určitá vzpruha do života  Zvládame to, pokiaľ dýchame...
V. Patejdl: Keď musíš, tak musíš. Určite to nie je o tom, že by som sa cítil ako dvadsaťročný. Treba žiť teraz, je krásne snívať a plánovať, no aj tak sa, bohužiaľ či chvalabohu, stanú veci, ktoré všetko zmenia a treba sa s tým vyrovnať a brať z toho to najlepšie. Ja som hlavne rád, že je syn zdravý a že to funguje.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Štart vesmírnej lode Starliner opäť odložili.
Foto
Nad vesmírnou loďou Starliner visí otáznik: Ďalší odklad štartu! Kedy to príde?
Americká herečka Halle Berry.
Foto
Bývalá Bondgirl je hriešne sexi aj pred 60-kou: Horúci záber, na ktorom je úplne NAHÁ!
(ilustračná fotografia).
Prípravy na novú sezónu lesných požiarov vrcholia: EÚ robí opatrenia, čo sa zmení?
Julian Assange.
Odhalil tajomstvá USA, teraz kvôli tomu trpí: Čo je s väzneným Assangeom? Vážne obavy
Aké je vaše ideálne povolanie podľa znamenia zverokruhu?
Máte problém nájsť si prácu, ktorá vás baví? TOTO je ideálna robota pre vás podľa vášho znamenia!
Sad businessman sitting head in hands on the bed in the dark bedroom with low light environment, dramatic concept, vintage tone color
Chlapi, ak vám TOTO chýba, môžete mať vážny problém: Radšej konajte, dá sa to zvrátiť
Lawn crystals water green
Slovensko zasiahnú mrazy! V týchto krajoch to bude na teplú bundu
René zachytil na fotkách záhadného tvora sediaceho na bytovke v Petržalke.
FotoVáš Tip
René nafotil na petržalskej bytovke záhadného tvora: Čo to má byť?! Jeho zábery spôsobili medzi Slovákmi hystériu
Pede Bay Lagoon on the south-west coast of Maré Island with beautiful natural rocky turquoise lagoon and coral reef under sunny blue summer sky. Pede Bay Bay - Tadine Bay, Mare Island, Loyalty Islands, New Caledonia, Pacific Ocean Islands.
Cestovanie do týchto krajín si rozmyslite: Hrozí nebezpečenstvo! Rušia sa lety
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenského návšteva zahalená rúškom tajomstva: Kde sa chystá a čo tam plánuje robiť?!
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Poslanci schválili dôležitú novelu: Ide o zdravie pri práci
Igor Matovič 2,18 %
Matovičov človek pomohol bankám: Za odmenu mu bankári ponúkajú lukratívny job