Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.05.2012 12:18 | Správy | Peniaze

Viete, čo kupujete? Pri poľskej kuracine platíte za 40 % vody

Hydinári opäť bijú na poplach. Urobili si prieskum v reštauráciách a zistili, že len necelé 1 % z nich odoberá mäso od slovenských výrobcov.

Zvyšné používajú mäso z dovozu, väčšinou z Poľska alebo z Brazílie, ktoré je menej kvalitné. Ide najmä o mrazené výrobky, ktoré obsahujú vysoký podiel vody. Aj keď sú v porovnaní so slovenskými lacnejšie, spotrebiteľ v niektorých prípadoch platí až za 40 % vody.

Šéf Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár opisuje, koľko vody obsahuje dovezená kuracina. Na Slovensku je viac ako 12-tisíc zariadení spoločného stravovania - reštaurácií, jedální či hotelov. Ale len 85 % z nich kupuje pre svoju kuchyňu čerstvú hydinu. Hydinári si preto posvietili na podiel mäsa a vody v mrazenej poľskej kuracine. ,,Keď sme si to porovnali, tak obsah pridanej vody sa pohybuje na úrovni 25 - 40 % . Čiže v 1 kg mäsa je iba 600 - 700 g mäsa,“ uviedol riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár. To isté platí, keď si dáte v reštaurácii napríklad kurací steak. Hmotnosť porcie sa totiž ráta v surovom stave. Ak napríklad za kurací steak platíte 5 €, v skutočnosti zaplatíte 1,50 € až 2 € iba za pridanú vodu.

Odborník na potraviny Peter Šimko uvádza, že mrazené mäso je v porovnaní s čerstvým nielen menej kvalitné, ale navyše sa po rozmrazení aj rýchlejšie kazí.

Takúto hydinu jeme Poľské šťavnaté kuracie prsia

  • v 1 kg mäsa je 350 ml vody
  • mäso je mäkké, blatové
  • vidno na ňom väčšie krvné podliatiny, ktoré by sa v mäse vôbec nemali objavovať

Brazílske mrazené kuracie prsia

  • v 1 kg je 150 ml vody
  • mäso je staršie a má žltkastú nezdravú farbu
  • keďže nepochádza z Európy, nemusí ani spĺňať podmienky EÚ

Odborník: Mrazené verzus čerstvéVysvetľuje riaditeľ Výskumného ústavu potravinárskeho Peter Šimko
Každý konzervačný zákrok určitým spôsobom znižuje kvalitu potravín. Mrazenie je tiež konzervačným zákrokom, čiže aj pri mrazenej hydine platí, že takéto mäso je v porovnaní s čerstvým výrobkom menej kvalitné. Pri mrazení odchádzajú z mäsa látky, ako sú bielkoviny, aminokyseliny alebo rôzne vitamíny. Rozmrazené mäso sa tiež podstatne rýchlejšie kazí ako čerstvé.

Výzva Slovgastro 70% a viac "Slovgastro 70 % a viac“ môže získať jedáleň alebo reštaurácia, ktorá bude pri príprave jedál používať najmenej 70 % slovenských potravín. ,,Touto formou chceme prispieť k zvýšeniu spotreby slovenských potravín a poukázať na alarmujúci stav, keď slovenské výrobky tvoria menej ako 50-percentný podiel spotreby na Slovensku,“ opísal Ladislav Maďar (konateľ hotela a zároveň predseda Slovenského zväzu olejninárov), ktorý výzvu založil. Okolité štáty pritom spotrebujú 72 - 86 % svojich výrobkov, čiže SR je v tejto oblasti na chvoste EÚ.

Výzva!

Máte aj vy skúsenosti so slovenskou a dovezenou hydinou? Napíšte nám na tip@novycas.sk.

1195108:small:false:false:false

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Výjazdové rokovanie vlády v Handlovej.
Schválené! Mestá a obce na hornej Nitre dostanú 2 milióny eur: Časť pôjde do zoo v Bojniciach
Ruský vojak útočí na Ukrajinu z neznámeho miesta.
Tvrdé vyjadrenia poľského veľvyslanca: Na Rusku nenechal nitku suchú! Toto je ich cieľom na Ukrajine
Námestník Slovenskej informačnej služby Pavol Gašpar.
Už tušia, kto je za bombovými hrozbami na školách: Týchto páchateľov už našli!
Zurich, Switzerland - June 13 2018: Two police officers patrolling inside the Zürich Hauptbahnhof (often shortened to Zürich HB) where is held a market place.
Muži zákona zasahovali na univerzite: Žiadosť priamo od vedenia! Čo sa tam dialo?
(ilustračné foto)
Foto
Dovolenkári, sem nechoďte! Na takú katastrofu si nepamätajú: Až vás strasie, pred čím varuje ministerstvo
(ilustračné foto).
Alžbeta v Košiciach zavraždila svojho druha († 40): Prečo jej dal súd nižší trest?!
U Orbána sa zastavila hlava štátu: Maďarsko sa zaujíma o mierový vývoj, v čom sa zhodli?
Podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD).
Ministerstvo obrany zvýšilo počet vojakov: Rezort objasnil, prečo to je potrebné
man runing / rescue wiith child from fire
POPLACH v Chorvátsku: Ľudia pred ničivými plameňmi skáču do vody! Hrozné, čo požiar spôsobil
Alojz Hlina
Hlina z SaS: Z rady STVR sa vytvorí politický orgán súčasnej koalície
(ilustračné foto)
Izraelská armáda má na rukách krv: Zabila vysokopostaveného veliteľa?
Na odvážny počin sa Lucia pripravovala dlhé mesiace.
Foto
Obrovský úspech: Lucia ako prvá Slovenka vystúpila na Mount Everest! Emotívne VIDEO