Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.05.2012 12:18 | Správy | Peniaze

Viete, čo kupujete? Pri poľskej kuracine platíte za 40 % vody

Hydinári opäť bijú na poplach. Urobili si prieskum v reštauráciách a zistili, že len necelé 1 % z nich odoberá mäso od slovenských výrobcov.

Zvyšné používajú mäso z dovozu, väčšinou z Poľska alebo z Brazílie, ktoré je menej kvalitné. Ide najmä o mrazené výrobky, ktoré obsahujú vysoký podiel vody. Aj keď sú v porovnaní so slovenskými lacnejšie, spotrebiteľ v niektorých prípadoch platí až za 40 % vody.

Šéf Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár opisuje, koľko vody obsahuje dovezená kuracina. Na Slovensku je viac ako 12-tisíc zariadení spoločného stravovania - reštaurácií, jedální či hotelov. Ale len 85 % z nich kupuje pre svoju kuchyňu čerstvú hydinu. Hydinári si preto posvietili na podiel mäsa a vody v mrazenej poľskej kuracine. ,,Keď sme si to porovnali, tak obsah pridanej vody sa pohybuje na úrovni 25 - 40 % . Čiže v 1 kg mäsa je iba 600 - 700 g mäsa,“ uviedol riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár. To isté platí, keď si dáte v reštaurácii napríklad kurací steak. Hmotnosť porcie sa totiž ráta v surovom stave. Ak napríklad za kurací steak platíte 5 €, v skutočnosti zaplatíte 1,50 € až 2 € iba za pridanú vodu.

Odborník na potraviny Peter Šimko uvádza, že mrazené mäso je v porovnaní s čerstvým nielen menej kvalitné, ale navyše sa po rozmrazení aj rýchlejšie kazí.

Takúto hydinu jeme Poľské šťavnaté kuracie prsia

  • v 1 kg mäsa je 350 ml vody
  • mäso je mäkké, blatové
  • vidno na ňom väčšie krvné podliatiny, ktoré by sa v mäse vôbec nemali objavovať

Brazílske mrazené kuracie prsia

  • v 1 kg je 150 ml vody
  • mäso je staršie a má žltkastú nezdravú farbu
  • keďže nepochádza z Európy, nemusí ani spĺňať podmienky EÚ

Odborník: Mrazené verzus čerstvéVysvetľuje riaditeľ Výskumného ústavu potravinárskeho Peter Šimko
Každý konzervačný zákrok určitým spôsobom znižuje kvalitu potravín. Mrazenie je tiež konzervačným zákrokom, čiže aj pri mrazenej hydine platí, že takéto mäso je v porovnaní s čerstvým výrobkom menej kvalitné. Pri mrazení odchádzajú z mäsa látky, ako sú bielkoviny, aminokyseliny alebo rôzne vitamíny. Rozmrazené mäso sa tiež podstatne rýchlejšie kazí ako čerstvé.

Výzva Slovgastro 70% a viac "Slovgastro 70 % a viac“ môže získať jedáleň alebo reštaurácia, ktorá bude pri príprave jedál používať najmenej 70 % slovenských potravín. ,,Touto formou chceme prispieť k zvýšeniu spotreby slovenských potravín a poukázať na alarmujúci stav, keď slovenské výrobky tvoria menej ako 50-percentný podiel spotreby na Slovensku,“ opísal Ladislav Maďar (konateľ hotela a zároveň predseda Slovenského zväzu olejninárov), ktorý výzvu založil. Okolité štáty pritom spotrebujú 72 - 86 % svojich výrobkov, čiže SR je v tejto oblasti na chvoste EÚ.

Výzva!

Máte aj vy skúsenosti so slovenskou a dovezenou hydinou? Napíšte nám na tip@novycas.sk.

1195108:small:false:false:false

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Z výsledkov výskumu vyplýva, že nám pravdepodobne hrozí vymretie.
Ľudstvo čaká KATASTROFA nevídaných rozmerov: Z toho, čo má prísť, behá mráz po chrbte
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Leteckí záchranári v pohotovosti: Lyžiara musel po škaredom páde ratovať vrtuľník
(ilustračná foto)
Medvedica zaútočila na hubára! Zahnala sa po ňom a... Našli ho v takomto stave
Štyria hráči spod Tatier majú podpísané jednocestné zmluvy: Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Adam Ružička (Calgary Flames) a Tomáš Tatar (Colorado Avalanche).
Adam Ružička má nového agenta: Pridá sa k Slovákom v Rusku? TIETO kluby sú v hre!
Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa  zranilo 30 ľudí.
Vlečka ťahaná traktorom sa prevrátila: Zranilo sa viacero mladíkov, niektorí vážne
Police in hi-visibility jackets policing crowd control
Hrôza na škole! Násťročný mladík chcel vraždiť: Sila, čo malo byť útočnou zbraňou
(ilustračné foto)
Polícia má na stole poburujúci prípad: Zlodeji okradli seniorov o desaťtisíce eur! Bezočivé, ako k tomu došlo
Mislav Rosandič.
Foto
Agent prezradil novinky o Rosandičovi: Je spokojný so životom v Rusku a bude pokračovať v KHL!
Princ Harry a William
William nedovolí, aby sa Harry k chorej Kate priblížil: To, čo jej urobil, bratovi NEODPUSTÍ!
dangerous infectious insect mite crawls on the skin of the fingers of the human hand to suck the blood
Kliešťová sezóna je v plnom prúde: Čo robiť, ak si jedného nájdete na pokožke? Zlý postup môže mať fatálne následky
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka Čaputová na rovinu: TOTO bolo jedno z najlepších rozhodnutí Slovenska!
Zničená infraštruktúra v Pásme Gaza.
Strašné, čo sa deje v Pásme Gazy: Je to ešte horšie ako na Ukrajine!