Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.04.2012 12:00 | Správy | Servis

Pozor na tropické dni: Ako zvládnuť letné horúčavy na jar?

Slnečné pohladenie je presne tým, na čo sme čakali! Ale nikto koncom apríla nečakal také vysoké teploty, ktoré sú typické až pre leto.

Prinášajú so sebou energiu, ale i nadmerné potenie a nutnosť starať sa o pokožku. Ako prispôsobiť organizmus novým podmienkam? Nový Čas vám poradí, ako by ste sa mali starať o pokožku, ako zabojovať s potom i to, ako načerpať zo slnka čo najviac energie.

Chráňte pokožku

Pigment - je farbivo produkované organizmom zodpovedajúce okrem iného aj za sfarbenie kože. Jeho množstvo podmieňuje farbu kože. Mnohí odborníci upozorňujú, že opaľovať by sme sa mali postupne. Veľmi dôležité je počas slnečných dní využívať opaľovacie spreje či krémy, a to minimálne na odhalené časti tela. Chránime tak svoju pokožku pred spálením.

Starostlivosť a opaľovanie

radí Žaneta Vrábelová z ProCosmetics Professional Beauty School

- predtým, než začnete pokožku vystavovať slnku, aspoň tri týždne by ste mali užívať betakarotén (mrkva, paradajky, špenát, petržlenová vňať, hrach, jahody)

- nezabúdajte ani na regeneračné látky, ktoré pomáhajú k obnove kože - karotén, pantenol, alatonín, aloe vera, vitamín A, jojobový olej, ceramidy, morské riasy

- s opaľovaním to nepreháňajte, čas strávený na slnku predlžujte pozvoľna počas niekoľkých dní

- vyvarujte sa opaľovaniu medzi 11. až 15. hodinou, keď je žiarenie najsilnejšie

- pozor na deti - bábätká do 6 mesiacov by nemali byť priamemu žiareniu vystavené vôbec, cielené opaľovanie nie je vhodné pre deti do 3 rokov, na ich ochranu používajte špeciálne prípravky na detskú pleť

- používajte prípravky na pery, pretože pokožke pier chýba pigment, a preto sa musia chrániť intenzívnejšie

- vyhýbajte sa alkoholu, ktorý odvodňuje celý organizmus

- na miestach, ktoré sú vystavené priamemu slnku, nepoužívajte parfumy ani parfumované výrobky, aby nedošlo k alergickej reakcii a neželanej pigmentácii

- po opaľovaní je zase vhodný príjem antioxidantov, ktoré neutralizujú účinky voľných radikálov (vitamín E, C, koenzým Q10, ginko biloba)


Ach, to potenie

S potením sa oveľa viac ako inokedy stretávame najmäe po oteplení, vďaka nemu dochádza k ochladzovaniu organizmu a zároveň sa vyplavujú škodlivé látky. O jeho úplne obmedzenie by sme sa teda snažiť nemali.

Čo pomáha

- Antiperspiranty - nájdete ich v tuhej, sprejovej či gélovej forme. Vďaka aktívnej zložke , ktorá nielen obmedzuje pot, ale aj množenie baktérií či zápach, pôsobia komplexne. Nanášať by ste ich mali na umytú a osušenú pokožku.

- Kúpele - zmierniť potenie pomáhajú striedavé kúpele v teplej a studenej vode. Zmenou teploty dochádza k sťahovaniu ciev, a teda k zmierneniu vylučovania potu.

- Masti - v lekárňach nájdete špecializované masti slúžiace na zmiernenie potenia. Môžu sa aplikovať nielen do podpazušia, ale i na ruky či nohy. O ich použití sa poraďte s kožným lekárom.

- Samolepiace vložky do podpazušia - ak nemáte čas na dlhé a systémové riešenia, ideálnym spôsobom, ako nezažiť spoločenské faux pas, je práve ich použitie.

- Príroda - aktívne pomáhajú s potom bojovať tinktúra z prasličky roľnej (200 g prasličky a 50 g dubovej kôry zalejte 250 ml liehu nechajte lúhovať 2 týždne), ktorá je mimoriadne účinná pri potení nôh, či orechový kúpeľ (nasekané orechové listy spolu so smrekovými výhonkami prevarte v 2 l vody a nalejte priamo do kúpeľa).

- Botulotoxín - ide o aplikáciu malého množstva tohto jedu pod pokožku, vďaka čomu sa obmedzí potenie. Robí sa to ambulantne, účinok nastupuje už po niekoľkých dňoch a výsledok je badateľný až niekoľko mesiacov.

- Elektroliečba - je to metóda, pri ktorej sa využíva slabý prúd buď na dlane, alebo chodidlá. Účinnosť tohto postupu sa u jednotlivých pacientov líši. Každé sedenie trvá cca pol hodiny, je nutné opakovať ho viackrát.

Zbavte sa: nadváhy, fajčenia, alkoholu, kofeínu, ostrých jedál, cibule, cesnaku - to všetko môže totiž príznaky potenia zhoršovať.

Načerpajte energiu

Na to, aby sme dokázali prijať všetko dobré, čo nám slnko ponúka, je v prvom rade potrebné zbaviť sa všetkých škodlivín, ktoré sa počas zimy do organizmu dostali.

- Detoxikačná kúra - ak ste si ju doteraz nespravili, je najvyšší čas. Vďaka nej dostanete z organizmu mnoho škodlivín. Stavte na očistný zeleninový deň, vyhýbajte sa údenému či pečenému mäsu, obmedzte i sladkosti.

- Pravidelný pohyb - nemusíte sa hneď vrhnúť na niekoľkokilometrový beh, stačia aj kratšie prechádzky viackrát týždenne - prečistia vám nielen pľúca, ale i myseľ.

- Zlepšenie pitného režimu - s oteplením by ste naň mali myslieť omnoho viac ako predtým, vyhýbajte sa sladeným a sýteným nápojom, no i káve a silným čajom. Ideálne sú čistá voda a nesýtené minerálky.

- Pozitívne myslenie - je všeobecne známe, že so slnkom sa nám vracia aj dobrá nálada. Ak na sebe ešte stále pozorujete príznaky negatívneho myslenia, sústreďte sa na činnosti, ktoré máte radi - stretávajte sa viac s kamarátmi, čítajte knihy či choďte na vaše obľúbené miesta.

Pozor na kliešte!

Ak sa pôjdete schladiť na prechádzku do lesa, nezabúdajte na vhodný odev a repelenty proti kliešťom. Tieto potvory majú rady teplo, preto sú v tieto dni aktívnejšie! Po návrate domov si prezrite celé telo. Čím nás môžu nakaziť? ,,Časť populácie kliešťov, ktorá žije v prírode na Slovensku, je infikovaná niektorými mikroorganizmami, ktoré prenášajú na človeka. Sú to najmä kliešťová encefalitída a lymská borelióza,“ uviedol hlavný hygienik SR Gabriel Šimko.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó
Maďarsko si duplo: Bruselu nepodľahneme! Toto odmietajú spraviť
Roman Michelko
V novej STVR bude viac reklám: Michelko tvrdí, že televízia by mohla byť novou šťukou na reklamnom trhu
(ilustračné foto)
Ruské úrady zakročili: Uzavreli dve letiská! Obavy zo zásahu Ukrajiny?
steelwork
Požičal si lešenie za 400 eur a odpadnete, čo s ním spravil: Tak to je sila
Sídlo Ministerstva životného prostredia
Polícia začala pre oneskorené uhrádzanie faktúr envirorezortu trestné stíhanie: Čo sa dialo za úradovania Budaja?
Zoskokmi si čistí hlavu, no zároveň ho tento adrenalínový šport núti cibriť si pozornosť.
FotoVáš Tip
Ladislav miluje extrémny adrenalín aj v 82 rokoch: Narodeniny oslávil rekordným zoskokom!
Kotlár bol so Šimkovičovou tvárou dezinformačnej TV Slovan.
Šepkalo sa, že má so Šimkovičovou románik: Náhly ROZCHOD a zvláštny odkaz Kotlára!
Bitka o Slováka: Chce ho slávny klub aj tri tímy z Bundesligy!
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident prezradil, prečo prijal pozvanie Zelenského: Toto musia ruské sily pochopiť
Výjazdové rokovanie vlády v Handlovej.
Aktualizované
Schválené! Mestá a obce na hornej Nitre dostanú 2 milióny eur: Časť pôjde do zoo v Bojniciach
Ruský vojak útočí na Ukrajinu z neznámeho miesta.
Tvrdé vyjadrenia poľského veľvyslanca: Na Rusku nenechal nitku suchú! Toto je ich cieľom na Ukrajine
Námestník Slovenskej informačnej služby Pavol Gašpar.
Aktualizované
Už tušia, kto je za bombovými hrozbami na školách: Týchto páchateľov už našli!