Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.03.2012 16:58 | Správy | Zahraničné správy

Západ o zvolení Putina za prezidenta: Neboli to žiadne voľby!

Vladimirovi Putinovi sa nebude vládnuť tak ľahko ako počas jeho prvých dvoch prezidentských období. Čoraz viac Rusov je z jeho politikou nespokojných a Rusko už nie je také, aké bolo pred 4 rokmi.

Vážne problémy sprevádzali hlasovanie v prezidentských voľbách v Rusku. Konštatoval to dnes šéf pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Tonino Picula. Podľa neho boli voľby neférové, pričom v médiách bol premiér Vladimír Putin jasne zvýhodňovaný.

"Nedošlo ku skutočnej súťaži, pričom zneužitie vládnych zdrojov zabezpečilo, že o konečnom víťazovi volieb nebolo ani na okamih pochýb," uviedol vo svojom vyhlásení Picula, ktorý viedol krátkodobú pozorovateľskú misiu na voľbách v Rusku.

Posledný klinec do rakvy ruskej demokracie

Guy Verhofstadt, predseda Aliancie demokratov a liberálov (ALDE), tretej najsilnejšej frakcie v Európskom parlamente (EP) oznámil, že dnes odchádza do Moskvy, aby sa osobne presvedčil o reakciách na výsledky prezidentských volieb a aby podporil svojich politických partnerov z liberálnych zoskupení Jabloko a Parnas.

„Videli sme zatĺcť posledný klinec do rakvy ruskej demokracie. Nie je to žiadne prekvapenie, pretože táto záležitosť bola v Kremli pripravovaná už dlhé roky, aby sa zabezpečila kontinuita moci Putinovo režimu,“ uviedol v dnešnom stanovisku pre médiá Guy Verhofstadt o víťazstve ruského premiéra Vladimira Putina v nedeľňajších prezidentských voľbách.

„Nastal čas pre Európsku úniu a Spojené štáty, aby sa vážne zamysleli nad tým ako jednať s Putinovým Ruskom. Nemali by sme obchodovať ako obyčajne s krajinou, ktorá zosmiešňuje základné demokratické princípy a právny štát,“ uviedol Verhofstadt.

Politici by sa mali Putinovi vyhýbať

Stranícka kolegyňa Verhofstadta z ALDE, estónska europoslankyňa Kristiina Ojulandová zašla ešte ďalej a uviedla, že bruselskí politici by sa mali vyhýbať stretnutiam s Vladimírom Putinom a mali by tiež zrušiť pravidelné summity EÚ-Rusko. Tie sa konajú dvakrát do roka. Podľa Ojulandovej by sa mali pretransformovať na pracovné stretnutia menšieho významu a s presne cielenou pracovnou agendou.

„Putinovo Rusko nikdy nebude strategickým partnerom pre EÚ, kým v tejto krajine nedôjde k slobodným a férovým voľbám, do ktorých sa budú môcť zaregistrovať všetky demokratické opozičné strany,“ uviedla Ojulandová.

Je to začiatok Putinovo konca

Európska tlač dnes priniesla komentáre k prezidentským voľbám v Rusku, v ktorých zvíťazil premiér Vladimir Putin.

Konzervatívne britské noviny Times uviedli, že Putin je "pragmatik a realista", ktorý pozná najdôležitejšie požiadavky voličov. Akceptuje požiadavku, aby bola opozícia, hoci ju v praxi odmieta. Rusko môže len dúfať, že v prípade Putina je možné, že sa "starý pes naučí novým kúskom", dodáva Times.

 

"Putinovo víťazstvo bolo vydobyté na úkor starostlivo vybraných protikandidátov a môže byť poznačené volebnými podvodmi tak, ako boli decembrové parlamentné voľby," napísal konzervatívny parížsky denník Le Figaro. Napriek svojmu ľahko dosiahnutému víťazstvu bude musieť Putin brať ohľad na novú opozíciu, mieni denník.

"Do Kremľa prichádza oslabený cár," napísal ľavicovo-liberálny taliansky denník La Repubblica. "Pri voľbách v roku 2000 bol v krajine chaos a Putin zaviedol poriadok. Po terajších prezidentských voľbách je situácia iná", uvádza denník a poukazuje na získanie vplyvu v Rusku strednou vrstvou spoločnosti.

"Putinove slzy - bola to radosť alebo vietor?" pýta sa nemecký denník Die Welt. Dodáva, že v Rusku sa hneď začalo špekulovať, či sa Putin pri oslave víťazstva naozaj rozplakal. Keď sa na to lídra pýtali v jeho volebnej centrále, povedal, že išlo o ozajstné slzy, ale ozajstné kvôli vetru.

„Pre Západ Putinov návrat znamená to, že sa Moskva znova stane nepredvídateľným a paranoickým partnerom. Oteplenie vzťahov, ktoré nastalo medzi Medvedevom a Obamom môže ísť rovno do smetí,“ píše britský Guardian, pričom slovo voľby v Rusku vždy dáva do úvodzoviek.

„Korunovácia Putina: Vodca Kremľa si daroval nové šesťročné obdobie“ - s týmto titulkom vyšiel dnešný Wall Street Journal. Pre renomovaný americký denník hlavnou udalosťou roka v Rusku nebolo zvolenie Vladimira Putina, ale masové protesty proti nemu.

S kolegami z New Yorku súhlasí britský Financial Times. Podľa neho tretie prezidentské obdobie bude posledným v Putinovej politickej kariére. „Ruský politický život sa prebral zo sna. Svedčia o tom protivládne protesty strednej triedy.“

Ani podľa amerického The Washington Post Putin neostane dlho pri moci. "Americká administratíva by nemala teraz rozmýšľať nad tým, ako oživiť alebo zlepšiť vzťahy s Putinom, ale hádať, ako dlho on ešte ostane pri moci,“ píše denník.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ministri a poslanci odpovedali študentom na špeciálnej hodine otázok.
Foto
Žiaci sa spýtali politikov nezvyčajnú otázku: Odpoveď mali všetci rovnakú!
Dobrík sa snaží synovi pomáhať, ako vie.
Foto
Dojímavé slová herca Dobríka: Jeho synček je po 8 mesiacoch liečby späť doma aj v škole!
Štefan dcérku ľúbi a veľmi ju túži získať do starostlivosti.
Foto
Srdcervúci príbeh Štefana s dcérkou: Pol roka žili v stane na ulici! Aby sa mala Saška lepšie, musel sa jej vzdať
(ilustračné foto)
Agresívny mladík pri Kežmarku napadol policajta: Strašné, čo sa udialo v Ľubici
Produkty, pred ktorými varujú hygienici, radšej nepoužívajte.
Foto
Hygienici varujú pred nebezpečnou kozmetikou: TÝCHTO 18 výrobkov nepoužívajte!
Foto
Za šesť rokov majú 5 titulov: Kto z nich príde na šampionát?
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Ministerstvo zdravotníctva o zavádzaní reformy siete nemocníc: Chce zefektívniť procesy
9. kolo Let's Dance. Na snímke Helena Vondráčková a Juraj Loj.
Foto
Takéto Let's Dance tu ešte nebolo: Božská Vondráčková a prečo skončil Loj celý KRVAVÝ?!
Dievčence dostali mená Sára, Nina a Lea.
Foto
Zázrak v Martine: Emka chcela bračeka, dočkala sa TROCH sestričiek!
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Požiar pred Studienkou: Mužovi plamene popálili tvár, ruku i hrudník
Ilustračné foto
Komplikácia na D2: V tomto smere je diaľnica prejazdná len v jednom pruhu
(ilustračné foto)
Pekári, cukrári a cestovinár otvorene: Výrobky zdražia! Ako to pocítia zákazníci?