Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.03.2012 06:40 | Správy | Peniaze

Radičová na summite únie: Podpísala rozpočtový pakt!

Lídri 25 krajín Európskej únie podpísali rozpočtový pakt. Jeho súčasťou je napríklad takzvaná dlhová brzda. To by malo zvýšiť fiškálnu disciplínu v únii.

Mimo zostali Británia a Česko. Podľa komisára únie pre hospodárske a menové záležitosti Josého Manuela Barrosa je nová dohoda "dôležitým krokom v rámci európskej integrácie". V protiklade k pesimistickým prognózam fiškálny pakt znamená, "že kráčame od menovej únie ku skutočnej hospodárskej únii," dodal Barroso.

Podľa stáleho predsedu Európskej rady Hermana van Rompuyho pakt "opäť privedie euro do pokojných vôd". Dodal, že "zmluva je krátka a presná".

Radičová: Česko dostane opäť raz po nose

Podľa Radičovej hnali Česko k odmietnutiu paktu politické a nie ekonomické dôvody. Premiérka upozornila, že Česká republika sa už dvakrát vo svojej histórii bez zmluvy pridala na stranu Veľkej Británie, pričom Briti iba získali a Česi "dostali po nose". "Opäť sa Česká republika pridala bez zmluvy ku Veľkej Británii a opäť dostane po nose," uviedla Radičová v súvislosti s tým, že iba Londýn a Praha odmietli podpísať fiškálnu dohodu.

Radičová ďalej uviedla, že euroskepticizmus má v rôznych krajinách rôzne podoby. "Najskôr sme si dobre nohy nepolámali, aby sme boli súčasťou Európskej únie a západného sveta. Teraz, keď sme tam, tak začíname robiť ramená, že nebudeme dodržiavať dohodnuté pravidlá," spresnila svoj opis slovenská premiérka. A dodala, že v politike sa takéto veci vedia vypomstiť, čo sa podľa nej Českej republike už dvakrát prihodilo.

Maďarov sa Slovensko nezastane!Naša krajina dnes dopoludnia podpíše fiškálnu zmluvu, nepodpíše navrhovanú deklaráciu v rámci krajín V4 brániacu Maďarsko pred sankciami zo strany Európskej komisie a odchádzajúca vláda premiérky Ivety Radičovej nepodporí rozhodnutia EÚ o urýchlenom splácaní pôžičiek pre Grécko.

Britský premiér bol na summite nahnevanýBritský premiér David Cameron je nespokojný s priebehom summitu Európskej únie, uviedla počas pracovnej večere európskych lídrov tlačová agentúra DPA.

Dôvodom je skutočnosť, že sa jeho európski partneri nezaoberali seriózne plánmi na ekonomický rast, ktoré predložilo Spojené kráľovstvo spolu s ďalšími jedenástimi krajinami EÚ. "Sme dosť prekvapení, že je tu dvanásť krajín, ktoré hovoria, že je potrebné niečo robiť, a sú ignorované," vyhlásil Cameron.

Rumunsko a Bulharsko ostávajú pred bránami Schengenu

Tesne pred začiatkom summitu sa v užšom formáte stretli holandský premiér Mark Rutte a dánska premiérka Helle Thorningová-Schmidtová s rumunským prezidentom Traianom Basescom a bulharským premiérom Bojkom Borisovom. Témou ich diskusií bolo rozširovanie schengenskej zóny.

Mark Rutte dnes pre médiá vyhlásil, že Holandsko stále nie je spokojné s úrovňou boja proti korupcii a organizovaného zločinu v oboch krajinách a preto nepodporí ich rýchly vstup do schengenskej zóny. Túto správu potvrdila aj dánska premiérka, keď po ukončení rokovaní vo štvorici uviedla, že aj napriek tomu, že obe krajiny už dávno splnili požadované technické kritériá, počas tohto summitu zelenú pre vstup do Schengenu nedostanú.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kto sa stal víťazom?
Veľkolepé FINÁLE Let's Dance: Poznáme KRÁĽA a KRÁĽOVNÚ tanečného parketu!
(ilustračná fotografia).
Hamas odpálil rakety na izraelské územie: Armáda hlási straty na ľudských životoch
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Jourová o novinkách na sankčnom zozname EÚ: Prekvapí vás, kto sa na ňom objavil! Má ísť o nástroj ruskej propagandy
Foto
Vémola nechápe Véghove rapídne chudnutie: Vstúpili do hry zakázané látky?
Dieťatko († 3) zomrelo v rozpálenom aute krutou smrťou: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Strašná nehoda v Česku: Vodič vyšiel na chodník a zrazil niekoľko ľudí!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Predstavitelia Hamasu odišli od rokovacieho stola: Ich kroky následne povedú na toto miesto
Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Ich cesta sa rýchlo zmenila z dovolenky snov do nočnej mory.
Odleteli na dovolenku snov, domov sa vrátila iba ona: Jej manželovi teraz hrozí 12 rokov za mrežami!
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?