Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.11.2011 12:00 | Správy | Domáce správy

Malí rukojemníci slovenských lekárov: Kto nás bude liečiť?!

Už len týždeň zostáva na to, aby sa lekári dohodli s ministrom zdravotníctva a stiahli svoje výpovede.

Inak od 1. decembra ochromia naše nemocnice, operovať sa budú len akútne prípady a plánované operácie dostanú pečiatku - odložené. Najviac postihnuté majú byť detské nemocnice. Rodičia najmenších pacientov sa právom pýtajú, kto bude liečiť ich choré ratolesti. A doktorom odkazujú: „Prosíme, dohodnite sa a nenechajte trpieť najmenších!

Onkológia Bratislava

Paulínka(1) bojuje s nádorom: Som na vašu pomoc odkázaná!

1084245:gallery:false:false:false

Malá princezná si sama pomôcť nedokáže! Paulínka (1) z Dolných Janíkov od narodenia bojuje o život. „Dcérka mala len dva mesiace, keď jej zistili rozsiahly nádor na mozgu. Toto zákerné ochorenie však nie je jediné, ktoré jej malé telíčko trápi. Okrem toho má aj hydrocefalus,“ vysvetľuje mama malej Paulínky Izabela (21). Dievčatko malo tri mesiace, keď podstúpilo šesťhodinovú operáciu mozgu, nádor sa však lekárom nepodarilo vybrať celý.

„Dcérku spočiatku nechceli operovať, že je to beznádejné. Teraz, keď sa jej stav zlepšuje, sa bojíme toho, kto jej pomôže ďalej. Paulínka chodí na chemoterapiu a ja si neviem predstaviť, čo bude s detičkami na onkológii aj s Paulínkou, keď lekári odídu,“ hovorí Izabela. Akútna zdravotná starostlivosť pre detských pacientov má byť v bratislavskej DFNsP zabezpečená aj po prvom decembri.

Na Klinike detskej hematológie a onkológie DFNsP v Bratislave podalo výpoveď 12 z 21 lekárov. Na klinike tak ostáva naďalej pracovať 9 lekárov, z nich 8 je plne kvalifikovaných detských onkológov a hematológov. Aj v prípade, že lekári nestiahnu svoje výpovede, v plnom rozsahu zabezpečí liečbu chemoterapiou u liečených pacientov,“ povedala hovorkyňa DFNsP Dana Kamenická. V nemocnici však zatiaľ operácie, ktoré nie sú aktuálne, na december neobjednávajú. „Máme pripravené krízové prevádzky tak, aby starostlivosť bola zabezpečená,“ dodala Kamenická.

Onkológia Košice

Edko (4) z plagátu po ďalšej chemoterapii: Vráťte sa k pacientom!

1084227:gallery:false:false:false

Až sedem z 10 košických detských onkológov podalo výpoveď. Vážna situácia je aj medzi anestéziológmi a na chirurgii. Priamo ohrozeným pacientom je aj malý kamarát kapitána futbalovej reprezentácie Marka Hamšíka Eduško Deák (4) zo Ždane, ktorý sa vlani stal tvárou plagátu Kvapky krvi. Naďalej zvádza boj so zákernou chorobou a len v pondelok ho prepustili z chemoterapie. Jeho odkaz lekárom je jasný: „Chcem byť už zdravý, no kto ma v decembri bude liečiť...?“

Malému bojovníkovi pred vyše rokom zistili v hlave zhubný nádor a odvtedy sa podrobuje liečbe, ktorá jediná mu môže zachrániť život. „Zvykol som si už aj na nemocnicu, ale doma je najlepšie. Tam si môžem zahrať aj obľúbený futbal,“ vraví malý pacient. Už o týždeň Edka čaká vyšetrenie na magnetickej rezonancii, a najmä ďalšia liečba. „Dúfam, že zaberie, lebo len nedávno po náhlom záchvate upadol do bezvedomia a skončil na oddelení intenzívnej pomoci. Následnú chemoterapiu však zvládol celkom dobre a verím, že pri ďalšej návšteve začiatkom decembra nájdeme v nemocnici aj našich obľúbených lekárov,“ povedala jeho mama Melánia (37). Spolu s manželom Cyrilom (41) však doktorom dožičia aj vyššie platy. „Zaslúžia si ich, ale hlavne dúfame, že s ministerstvom nájdu spoločnú reč a zvíťazí zdravý rozum. Predsa trpia aj pacienti a potrebujú pomoc.“

V Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach zvládnu podľa riaditeľa Petra Krcha akútnu starostlivosť o pacientov aj po odchode nespokojných lekárov. V decembri okrem fungovania v tzv. prázdninovom režime počítajú aj s nástupom zahraničných odborníkov, no o krízovom pláne budú informovať až dnes.

Detské oddelenie Trenčín

Grétka (1) so zápalom obličiek: Bude si musieť hľadať novú nemocnicu?

1084228:gallery:false:false:false

Situácia je vyhrotená aj v Trenčíne. Pre výpovede lekárov sú ohrozené viaceré oddelenia. Do konca mesiaca chcú zavrieť gynekologicko-pôrodnícke, pľúcne, novorodenecké, ušné-nosné-krčné, neurologické, rehabilitačné aj detské oddelenie. Práve tu leží pre zápal obličiek a alergiu na antibiotiká už dva týždne aj 13-mesačná Grétka Figurová.

Jej mama Lenka (36) sleduje správy s obavami. „Keby nebolo televízie, ani tú situáciu veľmi nevnímam. Sestričky aj lekári sa k nám správajú veľmi ochotne, vidno, že to nie je len ich povolanie, ale že pre túto prácu žijú. Napriek tomu som znepokojnená a mám strach z toho, čo sa ide diať. Bola by veľká škoda, keby toto oddelenie zatvorili. Ak sa stane niečo dieťaťu, ale aj dospelému, potrebuje pomoc. Čo keď ju nenájde? “ pýta sa znepokojená mamička. Aj tu plánované operácie odkladajú, robia sa len výkony jednodňovej chirurgie.

Podľa námestníčky nemocnice Terézie Drobnej musia oddelenia poprepúšťať pacientov, u ktorých je to možné. Ženy z Trenčína budú musieť chodiť rodiť do Piešťan, Bánoviec a Ilavy. Pacienti s chorým srdcom pocestujú až do Nitry. Detičky, ktoré bude treba hospitalizovať, prijmú v Bojniciach a Považskej Bystrici, ktorá je vzdialená šesťdesiat kilometrov.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Severokórejský líder Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin.
USA ukazujú prstom: Drsné obvinenia! Pozrite sa, čo majú KĽDR a Rusko potajomky robiť
OTRASNÝ nález počas bieleho dňa: Polícia dobre váži slová! Kto jej to urobil?
 Učiteľka Kateřina sa úplne nahá váľala v blate a za zvukov elektronickej hudby okolo seba rozhadzovala hlinu.
Foto
Bizarné VIDEO! Nahá učiteľka v Česku sa váľala v hline a rozhadzovala ju: Všetko videli malé deti
Foto
Myslela si, že len potrebuje okuliare, pravda ju odrovnala: TENTO detail vás môže stáť život!
Americký prezident Joe Biden.
Biden o univerzitných protestoch: USA nie sú autoritárske, ale poriadok musí byť
Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Krviprelievanie pokračuje: Rusi útočili v Charkovskej oblasti, doplatili na to najmenší
3D ilustrácia zobrazujúca biele a červené krvinky v cieve (ilustračná fotografia).
Nový prelomový liek na rakovinu? Lekári sú nadšení: Ich objav by mohol zatočiť s nádormi
Na snímke premiér Poľska Mateusz Morawiecki.
Poľský expremiér sa obul do Bruselu: Poriadny náklad! Na EÚ nenechal nitku suchú
2024. Penélope je zo dňa na deň krajšia.
Foto
Penélope Cruz oslávila 50. narodeniny: Roky pribúdajú, VRÁSKY nie! Môže takto vyzerať?!
Rebecca McGonigle
Foto
Drží v náručí bábätko? Táto fotka vás poriadne zmätie: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá
Silhouette of a praying priest with rosary beads in hands
Belgicko chce skoncovať so sexuálnym zneužívaním v cirkvi: Prvé kroky, zoznam je šialene dlhý
(ilustračné foto)
Dramatický výjazd v Slovenskom raji: Záchranári ratovali dvoch turistov, na toto si dajte pozor