Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.10.2011 06:00 | Správy | Domáce správy

Exkluzívny rebríček: 50 českých a slovenských miliardárov!

Najbohatších ľudí sveta poznáme veľmi dobre. Kto sú však naši najbohatší krajania? Akí sú? V čom podnikajú? Aký je ich majetok?

Časopis TÝDEN už po šiestykrát zostavil rebríček najbohatších Čechov a Slovákov. Rovnako ako v minulých rokoch je na prvom mieste najväčší akcionár skupiny PPF Čech Petr Kellner.

Na druhom mieste je poľnohospodársky a potravinársky magnát Slovák Andrej Babiš. Rebríček 111 miliardárov pripravovala redakcia českého časopisu niekoľko mesiacov. V prvej päťdesiatke je sedemnásť Slovákov.

1. Petr Kellner
Najbohatší Čech. Podniká vo financiách, v poisťovníctve aj ťažbe zlata. Vlastní holdingovú spoločnosť PPF Group N. V. registrovanú v Holandsku. Je tiež členom správnej rady talianskej finančnej skupiny Assicurazioni Generali, ktorá tvorí medzinárodný holding. Na zápasy anglickej Premier League lieta luxusným Boeingom 737 - 700 BBJ. Je druhýkrát ženatý a má štyri deti.

2. Andrej Babiš
Rodák z Bratislavy s českým občian-stvom. Svoje impérium Agrofert Group vybudoval na zelenej lúke. Skupina mala vlani viac ako 160 firiem a stále sa rozširuje. V českom a slovenskom poľnohospodárstve, potravinárstve a chémii v podstate nemá konkurenciu. Ide o oblasti s dobrou perspektívou, čo zaručuje, že jeho majetok porastie. Okrem Českej republiky a Slovenska, ktoré sú posiate jeho továrňami, skladmi a ďalšími budovami, vlastní fabriky v Číne a Nemecku. So svojou manželkou Monikou a s dvoma deťmi býva v Prahe v dome v tichej, no lukratívnej časti Průhonice, odkiaľ sa do centra dostanete za pätnásť minút.

5.-6. Jaroslav Haščák
Je spolumajiteľom Penty, považuje sa za ekonomický mozog skupiny. Študoval v Moskve a Pekingu. Skupina Penta je slovensko-česká spoločnosť, podniká v oblasti private equity v európskom regióne a v Rusku. Jej aktíva predstavujú vyše 860 mil. eur. Pôsobí v oblasti zdravotníctva, energetiky, strojárstva, hutníctva, dopravy, telekomunikácií a privátneho bankovníctva. O Pente sa vo všeobecnosti hovorí, že stojí prakticky za každým veľkým biznisom na Slovensku.

9. Mário Hoffman
Svoje prvé miliardy zarobil na kupónovej privatizácii. Je jediným majiteľom finančnej skupiny Istrokapitál, ktorá vlastní kontrolný balík akcií v Poštovej banke, patrí mu napríklad Prvá penzijná. Zaujíma sa o investovanie vo Vietname a na Ukrajine. Vlastní takmer celý ostrov Salt Cay v karibskej oblasti Turks a Caicos. Práve na tomto mieste chce spolu s J&T vybudovať luxusný hotelový komplex. Hoffmann je zapálený kanoista a bežec na dlhé trate.

12. Milan Fiľo
Rodák z Heľpy prišiel k veľkému majetku počas éry Vladimíra Mečiara. Privatizoval papierne v Ružomberku. Vlastní viac ako 50 firiem po celej Európe. „Zálusk“ si robí na energetiku a ťažbu surovín. Je aktívny športovec a vlastní aj futbalový klub MFK Ružomberok.

15. Ivan Kmotrík
Počas poslednej Mečiarovej vlády jeho spoločnosť Danubiaprint sprivatizovala distribučnú sieť PNS. Väčšina aktivít jeho firiem sa „točí“ okolo tlače, distribúcie novín a časopisov. Podniká v Rusku, Bulharsku, Litve aj Česku. Ovláda stovku firiem. Je spolumajiteľom futbalového klubu Slovan Bratislava.

22. 23. Zoroslav Kollár
Najväčšiu časť jeho majetku tvorí významný podiel v strojárskej skupine firiem HTC Holding, do ktorej patria napríklad brniansky výrobca traktorov Zetor alebo topoľčiansky Elektrokarbon. Podniká aj vo vinárstve a v kúpeľníctve. Známy je aj ako nadšenec archeológie, pomáha pri financovaní výskumu. Angažuje sa v Slovenskom archeologickom a historickom inštitúte. Finančne podporuje nákladný archeologický výskum v Sýrii. Jazdí aj na luxusnom aute Bugatti Veyron.

22.-23. Patrik Tkáč
Je známy predovšetkým svojimi životnými postojmi, historkami a neobyčajnými dobrodružstvami. Na druhej strane sa Tkáč mladší považuje za vizionára a srdce J&T a za štedrého človeka. Oficiálne nie je vlastníkom podielu v tejto finančnej skupine. Patrí mu Czech Energy Holding, spoločnosť vlastniaca výrobcu energie United Energy. Vo „veľkom“ biznise sa o ňom hovorí, že vie robiť vzťahy. Dlhodobo žije v Česku. Ak je v Bratislave, býva v rodinnej rezidencii na Kramároch spolu so svojím otcom.

37.-42. Juraj Široký
Bývalý prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja, bývalý honorárny konzul Grenady. S Viktorom Koženým založil Harvardské investičné fondy, ktoré patrili v prvej vlne kupónovej privatizácie medzi najväčšie. Pred novembrom ’89 pracoval na československej ambasáde v USA. Široký obýva luxusnú rezidenciu na Strmých vŕškoch v Záhorskej Bystrici, no dlhé mesiace v roku trávi vo vile na Bahamách, odkiaľ riadi svoje impérium.

37.-42. Jozef Brhel
Niekdajší poslanec parlamentu za HZDS a štátny tajomník ministerstva hospodárstva tretej Mečiarovej vlády. Stredobodom jeho záujmu v podnikaní boli informačné technológie, okrem toho sa venuje aj oblasti alternatívnych zdrojov energie. Jeho skupina aktuálne stojí za viacerými projektmi fotovoltaických elektrární. Jeho syn Jozef Brhel mladší sa oženil s dcérou Juraja Širokého.

37.-42. Ivan Lexa
V rokoch 1993 - 1994 pôsobil ako štátny tajomník pre privatizáciu. Ďalšie štyri roky bol šéfom tajnej služby. Bol podozrivý z únosu prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho. Dokonca sedel aj vo väzbe. Potom sa skrýval v Juhoafrickej republike. Čelil viacerým obvineniam, ale nikdy nebol odsúdený. Jeho otec Vladimír bol šéfom štátnej plánovacej komisie, podpredsedom slovenskej socialistickej vlády aj prvej porevolučnej vlády. Mal najlepší prehľad o slovenskom hospodárstve na začiatku deväťdesiatych rokov.

1047921:fullwidth:false:false:true

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Nová hymna slovenských hokejistov: Na rockovom hite Tublatanky sa podieľal aj Šatan!
 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
PREHOVORILA žena, ktorá priviezla do banky mŕtveho strýka († 68): Nie som monštrum!
Americký prezident Joe Biden a izraelský prezident Benjamin Netanjahu.
Biden o útoku na Rafah: Nalieha na Izrael, s týmto musia podľa neho skoncovať
Obľúbená herečka Jennifer Aniston.
Foto
Jennifer Aniston zobrala fanúšikov do kúpeľne: Ukázala oveľa VIAC! Nespustíte z nej oči
(ilustračné foto)
Staré rany sú otvorené: Ako zomreli ľudia v bunkri Vlčia hradba? Znalec to povedal narovinu
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Na Trumpa sa valia problémy zo všetkých strán: Sudca má toho dosť, urobil mu škrt cez rozpočet
Gregorová je známa svojou láskou k vareniu a pečeniu.
Gazdinka Hana Gregorová: Herečka za kulinárske skvosty minula majland!
V Pásme Gazy vládne napätie už dlhé roky (ilustračné foto).
Aktualizované
Kríza zažehnaná? Hamas kývol na návrh prímeria v Pásme Gazy: Ľudia sa radujú v uliciach
Vlajka Európskej únie a ruský prezident Vladimir Putin.
Rusi sa chystajú cvičiť s JADROVÝMI zbraňami: EÚ dvíha varovný prst, je to ďalším dôkazom, že...
Search and rescue forces search through a destroyed building with the help of rescue dogs.
Okamihy hrôzy v Juhoafrickej republike: Zrútila sa tam budova, pod troskami uviazli bezmocní ľudia!
Close-up photo of unrecognizable man having erectile problem in bedroom
Štíhle telo či lepší výkon v posteli? Páni si musia vybrať! Starosti im spôsobuje populárny liek
Paramedics in a rescue operation after a car crash
Stačila sekunda! Dievčatko († 4) z Česka sa udusilo párkom v rohlíku: Ani rýchla pomoc nepomohla