Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.09.2011 12:00 | Správy | Domáce správy

Čo platí pre zákonodarcov a čo pre nás? Ľudia makajú, poslanci si žijú kráľovsky

Komu sa žije lepšie?! Poslanci si nad problémami, ktoré trápia väčšinu zamestnancov, nemusia lámať hlavu.

Nehrozí im, že prídu o prácu počas skúšobnej lehoty, nemusia sa obávať, či im zamestnávateľ predĺži zmluvu z doby určitej na dobu neurčitú. Navyše, po skončení mandátu im okrem odstupného patria aj notebook či tlačiareň! Okrem výhod majú naši poslanci aj pekný plat a tento rok v parlamente presedia maximálne 66 rokovacích dní. A ako sú na tom bežní ľudia?

Poslanci si dobre uvedomujú, že taký dobrý flek a s takými výhodami, aký sme im na štyri roky dali my voliči, by len ťažko inde zohnali. Aj preto neprekvapí, že asi jediná téma, na ktorej sa vždy zhodne ľavica aj pravica, je zachovanie poslaneckých výhod. I keď napríklad v prípade imunity, ktorá chráni poslancov pred trestným stíhaním, sa už ozýva viacero kritikov aj z radov zákonodarcov. Keby však došlo na hlasovanie, výsledok je dopredu jasný...

Hoci platy poslancov aj po zmrazení zostávajú kráľovské, nikto nemá v pláne ešte viac si utiahnuť opasok. „Zoberme si platy talianskych poslancov, tie sú približne desaťnásobne vyššie, ako tých slovenských. Neporovnateľné sú aj mzdy slovenských poslancov v Bruseli. Moja mzda a výhody, ktoré mi spoločnosť dáva, sú adekvátne k práci, ktorú vykonávam,“ myslí si Jozef Kollár, predseda klubu poslancov SaS, ktorý zastáva aj funkciu predsedu výboru pre financie a rozpočet. „Pripomína mi to hon na čarodejnice. Neviem, kde má byť podľa vás dno poslaneckých miezd,“ tvrdí Kollár.

Podľa jeho slov patria k poslaneckej práci asistenti a nebolo by dôstojné, keby členovia parlamentu nemali k dispozícii vlastnú kanceláriu a pracovali by niekde v kaviarni. Vďaka „darovanému“ laptopu však majú na to vynikajúce podmienky. Niektorí si zvykli na prácu doma natoľko, že sa ani neunúvajú chodiť na parlamentné zasadnutia. Hoci predseda parlamentu Richard Sulík už dal niektorým poslancom za absencie pokuty, stále platí, že ak chýbajú 2-3 dni, tak sa im to väčšinou prepečie... A tých výhod, v porovnaní s obyčajnými smrteľníkmi, je oveľa viac.

Bezplatné bývanie

Poslanci: Tí, ktorí majú trvalý pobyt mimo Bratislavského kraja, bývajú zadarmo v poslaneckej ubytovni priamo pri Bra­tislav­skom hrade alebo na Kohútovej ulici v Ružinove.

Bežní ľudia: Ubytovanie zadarmo drvivej väčšine z nás nehrozí. Niektorí zamestnávatelia môžu popri práci poskytovať ubytovanie či príspevok na ubytovanie, ale žiadny zákon ich k tomu nenúti.

Odstupné

Poslanci: Po odchode z parlamentu dostanú dvojmesačný plat, ak boli poslancami menej ako päť rokov. Ak v poslaneckej lavici strávili viac ako 5 rokov, dostanú 3-mesačný plat. Môžu si ponechať aj služobný notebook a tlačiareň.

Bežní ľudia: Zamestnanci majú odstupné alebo výpovednú lehotu podľa toho, ako dlho vo firme pracovali - od 1 do 3 mesiacov. Najvyššie odstupné je až po 10 rokoch. Na ďalšie výhody môžu zabudnúť.

Príklad: Dvojmesačné odstupné zaviedol predseda NR SR Richard Sulík. V minulom volebnom období poslanci odchádzali z parlamentu s až 5-mesačnými platmi! Napríklad Vladimír Mečiar a 81 ďalších poslancov dostali vlani po 10 045 €.

 

Asistenti a kancelárie

Poslanci: Každý poslanec má pri Bratislavskom hrade vlastnú kanceláriu. Okrem toho má každý mesiac k dispozícii ďalších 2 077 € od štátu, ktoré môže použiť na zaplatenie ďalších kancelárií a asistentov. Čo nevyužije, prepadne v prospech štátu.

Bežní ľudia: V práci sa môžu spoľahnúť akurát tak sami na seba. Pokiaľ by si chceli zohnať asistenta alebo kanceláriu, museli by si to zaplatiť z vlastného vrecka.

Príklad: Exprimátor Andrej Ďurkovský, ktorý býva v Bratislave, si nepotrebuje prenajímať ďalšiu kanceláriu, jednu mu už poskytol parlament. Celú sumu 2 077 €, ktorú má vyčlenenú, tak dáva podľa internetovej stránky Národnej rady svojmu asistentovi Viktorovi Vlasákovi.

 

Imunita

Poslanci: Spáchajú naši zákonodarcovia nejaký zločin? Celé štyri roky môžu ostať bez trestu. Majú totiž imunitu. Súhlas s ich vydaním na trestné stíhanie môže dať len parlament na žiadosť generálnej prokuratúry.

Bežní ľudia: Pokiaľ sa dopustíme nejakého trestného činu, nič nás neochráni pred trestným stíhaním.

Príklad: V pred­chádzajúcom volebnom období požiadala prokuratúra o vydanie poslanca Smeru Jána Kvorku na trestné stíhanie. Dôvodom podľa vyšetrovateľa bolo obmedzovanie osobnej slobody. Poslanci však tejto žiadosti nevyhoveli, a tak museli zodpovedné orgány čakať, kým Kvorka odíde z parlamentu.

 

Dane a odvody

Poslanci: Príjem poslancov tvoria dve zložky. Prvá je plat, druhá sú paušálne náhrady (1 385 € alebo 1 615 €). Práve z tej druhej časti však zákonodarcovia neplatia ani dane, ani žiadne odvody.

Bežní ľudia: Celý plat zamestnancov podlieha zdaneniu a takisto aj odvodom. To isté sa týka aj odmien, ktoré zamestnanec môže získať.

Príklad: Základný plat poslanca je 1 961 €. Z tejto sumy platí daň a odvody rovnako ako normálny zamestnanec. Z paušálnych náhrad, ktoré sú 1 385 € pre poslanca z Bratislavského kraja a 1 615 € pre poslancov z iných  regiónov, neplatí štátu ani cent.

Zmluva na dobu určitú

Poslanci: Len čo zasadnú do parlamentných kresiel, môžu si mädliť ruky. O pravidelný príjem majú postarané na štyri roky. Pritom sa nemusia obávať výpovede ako bežní zamestnanci, o mandát totiž tak ľahko neprídu. Iba ak by sa ho vzdali, odsúdil by ich súd alebo by prišli predčasné voľby.

Bežní ľudia: Podľa Zákonníka práce môžu zamestnanci až tri roky tŕpnuť, či budú mať istú prácu. Až trikrát počas troch rokov sa im môže totiž pracovná zmluva predĺžiť na dobu určitú. Vydýchnu si až po troch rokoch práce, keď už musí zamestnávateľ zmeniť zmluvu na dobu neurčitú.

Príklad: Odísť z poslaneckého kresla sa však dá aj dobrovoľne. Jedným z mála takých príkladov je Imrich Béreš - v roku 2003 sa vzdal mandátu a odišiel do súkromného biznisu.

 

Viac platov

Poslanci: Sedieť na dvoch stoličkách? U poslancov žiadny problém. Zákon im totiž nijako nezakazuje, aby okrem poslancovania vykonávali napríklad funkciu starostu, primátora, župana či regionálneho poslanca. Samozrejme, aj s náležitým platom. Niet pochýb o tom, že pre mnohých z nich je poslancovanie tou najmenej namáhavou časťou práce.

Bežní ľudia: Pokiaľ chcú mať viac peňazí, musia aj viac pracovať. S veľkým šťastím si môžu nájsť aj druhé zamestnanie, no s vedomím, že v každom musia podať 100 % výkon.

Príklad: Tatiana Rosová háji v parlamente farby Dzurindovej SDKÚ, sedí však aj na stoličke starostky v bratislavskom Starom Meste. Okrem poslaneckého platu vo výške vyše 3 400 € tak dostáva aj starostovský plat 3 704 €.

 

Skúšobná lehota

Poslanci: Žiaden poslanec sa nemusí snažiť, aby ukázal, čo v ňom je. Či poslanec pracuje, alebo za celé štyri roky neprehovorí ani slovo a nenapadne mu jediné vylepšenie zákona, je úplne jedno. Skúšobná lehota mu nehrozí a po zložení poslaneckého sľubu môže pokojne štyri roky „vegetiť“.

Bežní ľudia: Noví zamestnanci nemajú počas prvých troch mesiacov práce robotu vôbec istú. Platí pre nich skúšobná lehota a ak sa neosvedčia, zo dňa na deň ich môže šéf vyhodiť.

Príklad: Parlamentný nováčik Vinco Lukáč (SNS) od volieb neprehovoril v parlamente ani slovo. No nikto ho za jeho nečinnosť z kresla nevyrazí - a ani nemôže.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Teodor zatiaľ ťahal v zárobkoch za kratší koniec.
Foto
Joe Trendy sa pochválil lukratívnym kšeftom! Lobovala za neho v Markíze manželka Simona?
Peter Pellegrini
Pellegrini v hľadáčiku Česka aj Nemecka: Hneď po nástupe ho čaká poriadna výzva
Takto vyzerá po 13 rokoch Červená zóna po jadrovej katastrofe vo Fukušime.
Foto
Miesto, kde sa zastavil čas: Takto to vyzerá v zakázanej zóne Fukušimy po 13 rokoch!
Tréner Craig Ramsay na striedačke slovenskej hokejovej reprezentácie.
Trénerský štáb sa s tým nebabral: V nominácii repre končí hneď pätica hráčov!
Kvôli takým teplotám ani z domu nevyjdete! V krajine padol nový rekord po vyše 50 rokoch
William a Kate sa brali 29. apríla 2011.
Foto
Williamovi a Kate krásne výročie nezničí ani boj s rakovinou: Romantická FOTO, ktorá vás chytí za srdce!
(ilustračné foto)
Ukrajincov († 23), († 36) mal dobodať ruský občan: Kyjev prináša nové správy o ich pôsobení
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina zápasí s časom: Zelenskyj vie, ako Rusko využíva situáciu! Meškanie USA spôsobilo vážne následky
Do kín mieri novinka Strážcovia galaxie 3.
FotoVáš Tip
Hollywoodske celebrity obsadzujú Bratislavu?! Po Samuelovi L. Jacksonovi sa u nás ukázala ďalšia MEGAHVIEZDA
Woman laying next to her boyfriend  holding her finger pressed against her lips
Muž odhalil manželkinu neveru: Keď videl, koho vášnivo bozkáva, zamieril rovno do krčmy!
Colony of vibrio cholera seen by electron microscope. Selective Focus. 3D rendering
V časti Francúzska sa šíri nebezpečné ochorenie: Situáciu označili za KRITICKÚ!
Čečenský vodca Ramzan Kadyrov
Vážne rozhodnutie čečenského vodcu: Padne vám sánka, čo má robiť Kadyrov neplnoletý syn!