Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.08.2011 00:00 | Správy | Domáce správy

Pozostalí dva roky po tragédii v Handlovej: Vinníkov stále nepotrestali!

Banícke mesto zahalí smútok. Pred dvoma rokmi, 10. augusta 2009, pod zemou v Bani Handlová zahynulo dvadsať baníkov a banských záchranárov.

Pozostalí však už strácajú trpezlivosť. Ani po takom dlhom čase od tragédie nie je vyšetrovanie prípadu uzavreté a vinníkov doteraz nepotrestali!

Tieto dni prežívajú bolestivo príbuzní po obetiach výbuchu. Spomienky sa vracajú aj Magdaléne (67) a Pavlovi (78) Dobišovcom. Baňa navždy pochovala ich syna Pavla (39). „Sú to dva roky. Zostali sme s manželom sami, úplne sami,“ povedala so slzami v očiach Magdaléna Dobišová. Tá už dala pre syna Paľka urobiť kyticu z desiatich bielych ruží. „Prinesiem ju na hrob syna vtedy, keď na cintoríne bude aj vedenie bane. Nech sa im pozriem do očí,“ povedala včera zúfalá matka.

Vedenie bane sa chystá na cintorín k pamätníku baníkov, ktorí zahynuli v bani, práve dnes. „Pietnu spomienku začneme o 9.30 hodine, v čase, keď sme stratili pred dvoma rokmi kontakt s našimi baníkmi a záchranármi. Bude sa konať pri Pamätníku obetiam banských nešťastí na hornej Nitre, na ktorom je vytesaných do kameňa vyše 460 mien všetkých baníkov, ktorí zahynuli pri práci v Bani Cígeľ, Handlová a Nováky počas viac ako storočnej histórie priemyselnej ťažby uhlia,“ povedala včera hovorkyňa Hornonitrianskych baní v Prievidzi Adriana Siváková.

Vyšetrovanie najväčšej slovenskej banskej tragédie stále nie je ukončené. „Je už však v záverečnej fáze. Vo veci je potrebné ešte vykonať niekoľko úkonov - výsluchov svedkov a poškodených. Ak po ich vykonaní nebudú zo strany troch obvinených podané žiadne návrhy na doplnenie vyšetrovania, vyšetrovateľ spis predloží prokurátorovi s návrhom na rozhodnutie. Obvineným hrozí trest za prečin všeobecného ohrozenia na štyri až desať rokov odňatia slobody,“ povedal hovorca trenčianskej prokuratúry Marián Sipavý. Traja obvinení muži sa tak už čoskoro postavia pred súd.

Pri najväčšom banskom nešťastí zahynulo 20 ľudí

K výbuchu plynu došlo vo východnej šachte pred dvoma rokmi. V hĺbke 330 metrov zostalo dvadsať baníkov a banských záchranárov. Ďalších deväť baníkov, ktorí boli vzdialení od epicentra výbuchu dvesto metrov, zranila tlaková vlna. Po tragédii kládli baníci aj pozostalí vinu za dvadsať ľudských životov prievidzskému uhľobarónovi a väčšinovému vlastníkovi baní Petrovi Čičmancovi. V prípade už obvinili troch mužov. Jeden z nich, Dalibor Richter, je pritom obvinený aj v prípade prievalu v Bani Nováky z roku 2006.

Najväčšie banské nešťastia na Slovensku

4. októbra 1917 - Baňou Handlová otriasol výbuch plynu, ktorý si vyžiadal 6 obetí.

1924 - V Západnej bani Handlová spadla jednému z baníkov na porube benzínová lampa a rozbilo sa ochranné sklo. Plameň lampy vyvolal výbuch metánu, pri ktorom zahynuli traja ľudia, ďalší umrel o dva dni.

16. januára 1929 - Až 15 baníkov zahynulo pri výbuchu metánu v Južnej bani Handlová. Príčiny výbuchu sa nezistili.

21. marca 1945 - Výbuch metánu vo Východnej bani Handlová si vyžiadal životy siedmich baníkov a štyroch nemeckých vojakov.

15. augusta 1963 - V bani Lehota v Novákoch nastal prieval zavodneného kameninového materiálu. Vodná masa spolu s blatom a štrkmi rýchlo zaplnila slepé krídlo aj celý priestor samotného stenového porubu. Z 20 baníkov, ktorí boli na pracovnej zmene, neprežili katastrofu 13.

31. decembra 1979 - Pri prievale bahna v bani Handlová zahynul 42-ročný baník. O sedem rokov neskôr v čase osláv Dňa baníkov zavalilo v tej istej bani jeho 25-ročného syna.

8. septembra 1992 - Prieval vôd a bahna v bani Handlová pripravil o život 4 baníkov.

26. apríla 1998 - Hlásenie o smrteľnom úraze prišlo z Bane Dolina vo Veľkom Krtíši. Pri závale prišiel o život 23-ročný O.R. Obvodný banský úrad v Banskej Bystrici oznámil, že okrem spomínaného smrteľného úrazu zranenie na 2. ťažobnom úseku Bane Dolina utrpel ďalší baník, ktorého previezli na pozorovanie do nemocnice. Tretí muž vyviazol zo závalu bez ujmy na zdraví.

29. januára 2001 - V rudnej bani Rozália v Hodruši-Hámroch v okrese Žarnovica zahynul pri závale predák-lamač 28-ročný Erik B. a zranil sa 36-ročný Milan V. K závalu došlo na žile Mária pod XIV. obzorom, kde sa náhle uvoľnil nadrozmerný kus horniny dlhý 2,2 metra, široký 2,2 metra a hrubý 70 centimetrov.

16. novembra 2006 - Pri prievale rozbahnených hornín v Bani Nováky zahynuli štyria baníci. Išlo o jednu z najväčších banských tragédií na Slovensku. Obeťami nešťastia sa stali 41-ročný Pavol Pápay, 32-ročný Vladimír Ondrejka, 41-ročný Jozef Nečey a 40-ročný Milan Zrnek.

10. augusta 2009 - Pri likvidácii požiaru v časti Východnej šachty Bane Handlová približne 330 metrov pod zemou prišlo k výbuchu, ktorý si vyžiadal životy 20 osôb - 11 banských záchranárov a 9 civilných baníkov. Ďalší 9 baníci boli ľahšie zranení. Išlo o najväčšiu banskú tragédiu v histórii priemyselnej ťažby na Slovensku.

14. apríla 2011 - Zo všeobecného ohrozenia polícia obvinila troch zamestnancov Hornonitrianskych baní Prievidza. Spravila tak v súvislosti s tragickým výbuchom v bani Handlová.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Štyria hráči spod Tatier majú podpísané jednocestné zmluvy: Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Adam Ružička (Calgary Flames) a Tomáš Tatar (Colorado Avalanche).
Adam Ružička má nového agenta: Pridá sa k Slovákom v Rusku? TIETO kluby sú v hre!
Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa  zranilo 30 ľudí.
Vlečka ťahaná traktorom sa prevrátila: Zranilo sa viacero mladíkov, niektorí vážne
Police in hi-visibility jackets policing crowd control
Hrôza na škole! Násťročný mladík chcel vraždiť: Sila, čo malo byť útočnou zbraňou
Mislav Rosandič.
Foto
Agent prezradil novinky o Rosandičovi: Je spokojný so životom v Rusku a bude pokračovať v KHL!
Princ Harry a William
William nedovolí, aby sa Harry k chorej Kate priblížil: To, čo jej urobil, bratovi NEODPUSTÍ!
Zničená infraštruktúra v Pásme Gaza.
Strašné, čo sa deje v Pásme Gazy: Je to ešte horšie ako na Ukrajine!
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Orbánov Fidesz von der Leyenovú totálne znemožnil: Prekvapujúci odkaz šéfky Európskej komisie
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pohrozil Iránu.
USA sú bezradné, čoskoro má vypuknúť PEKLO: Izrael pripravuje desivú operáciu!
Beautiful young woman measuring her waist with a measuring tape in the living room at home.
TIETO potraviny v supermarkete NIKDY nekupujte! Známa dietologička radí, ako ostať fit
Young unhappy woman eating pizza due to her depression at home.
Pociťujete TIETO 3 príznaky už vyše mesiaca? Volajte doktorovi, môže ísť o RAKOVINU
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
Von der Leyenová sa v Bruseli pristavila aj pri slovenskej vlajke: Veľavravné slová
Male mouth with protruding tongue with a yellow coating at the base
Telo sa vás snaží varovať! Tieto FARBY vášho jazyka môžu znamenať vážne CHOROBY