Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.05.2011 13:06

Rehák na súde s exúčtovníčkou: Najprv bolo všetko v poriadku

V kauze sprenevery peňazí firmy Ladislava Reháka, v ktorej je obžalovaná jeho bývala účtovníčka, vypovedal samotný podnikateľ.

Bývalá účtovníčka firmy podnikateľa Ladislava Reháka, ktorá je obžalovaná zo sprenevery, sa na súde zdržala len krátko. Andrea Klabníková hneď dala súhlas na to, aby súd ďalej konal v jej neprítomnosti.

Podnikateľ Ladislav Rehák dnes na súde potvrdil, že svoju bývalú účtovníčku prijímal v roku 2004 a zo začiatku vyzeralo, že „je všetko v poriadku“. Za nie celkom čestné konanie účtovníčky však označil, že sa potom na jej podnet vymenila audítorská firma za takú, v ktorej pracovala jej sestra. Prvý audit dopadol dobre, no potom v nasledujúcom roku začali mať vo firme podozrenie, že niečo nie je v poriadku. Spoločnosť nastavená na prenajímanie budov totiž zrazu mala dlhy v sociálnej poisťovni, neboli uhradené energie a podobne. Preto Rehák oslovil svojho známeho, aby ako jeho poradca zistil dôvody tohto stavu. Kontrolou zistili, že spoločnosti chýbajú peniaze a prostriedky boli presúvané na účet v jednej banke. Na účet banky preto účtovníčke obmedzili právo, mohla s nim disponovať len spolu s majiteľovým poradcom. Podľa výpovede podnikateľa účtovníčka však elektronicky poukazovala peniaze z tohto účtu v jednej banke na účet v druhej banke, ku ktorému mala prístup a vyberala ich v rôznych pobočkách po Bratislave.

Predstavitelia firmy si od banky potom vypýtali duplikáty výberových lístkov, keďže zistili, že tieto výbery nefigurujú v účtovníctve. Výbery v iných pobočkách boli podľa neho aj nelogické, lebo banka, v ktorej si zriadili účet, sídlila v ich budove.

Účtovníčka obvinenia odmieta

Klabníková čelí obžalobe zo sprenevery v kauze, ktorú pojednáva Okresný súd Bratislava 2. Podľa prokuratúry v rokoch 2005 a 2006 ako účtovníčka postupne vybrala z firemných účtov takmer 168-tisíc eur a peniaze nezaúčtovala, niektoré viedla ako fiktívnu pohľadávku firmy. V jednom prípade údajne uhradila fiktívnu faktúru, v inom zas faktúru, ktorá už bola zaplatená. Andrea Klabníková obvinenia odmieta. Tvrdila, že bola pod nátlakom donútená podpísať notársku zápisnicu ako potvrdenie, že spôsobila firme škodu päť miliónov korún a zaväzuje sa ich zaplatiť.

Prvýkrát verejne prehovorila minulý rok 11. februára na súde v prípade, v ktorom čelili obžalobe podnikateľov syn Martin Rehák spolu s Róbertom J. a Rolandom Z. - medzičasom ich súd oslobodil. V tejto kauze bola obžaloba postavená tak, že účtovníčku pod hrozbou fyzického a psychického násilia donútili, aby podpísala spomínanú notársku zápisnicu o sprenevere 165,9 tisíca eur z firemného účtu. V prípade pôvodne figuroval aj Ladislav Rehák a jeho druhý syn, ale ich stíhanie polícia zastavila. Prípad je uzavretý.

Prokuratúra už v apríli 2008 zastavila ďalšie trestné stíhanie podnikateľa Ladislava Reháka, v ktorom figuroval aj s advokátom Ernestom Valkom. V tomto prípade najprv polícia dvojicu obvinila, že vydierala dvoch bratov, ktorí pre podnikateľa skupovali pozemky na Záhorí.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Slafkovský spustil kritiku, Česi ostro kontrujú: Brutálny náklad na Juraja i celú krajinu!
Na diaľnici D1 v smere do Bratislavy sa prevrátil kamión.
Foto
Nehoda na frekventovanej diaľnici v smere do Bratislavy: Prevrátil sa kamión! Sú na mieste zranení?
Končiaca vláda ukázala možné platby za elektrinu a plyn
Pohyblivé ceny energií: Blížia sa k tohtoročným maximám?! Táto položka sa zvýšila
Prvé video na YouTube pridali už pred 19 rokmi a má viac ako 320 miliónov zahliadnutí.
Viete, koľko peňazí zarobilo PRVÉ video na YouTube? Uf, niečo TAKÉ by ste nečakali!
V novom europarlamente bude sedieť aj zostava 14 slovenských zástupcov.
Možnosť odovzdať svoj hlas sa blíži: Nepremeškajte tento deň! Ako postupovať?
(ilustračné foto)
Foto
Kolegovia a blízki v slzách: Zomrela známa tvár († 58) televíznych obrazoviek
Pokračuje proces v kauze vraždy Daniela Tupého († 21).
Vražda Daniela Tupého († 21): Proces pokračuje, prišiel na súd aj obžalovaný Puškár?
AIDS checkup, researcher preparing to examine blood sample under microscope
Týždeň TESTOVANIA závažného VÍRUSU: Neignorujte prevenciu! Takto zistíte viac
Má Izrael prsty v smrti Ebráhíma Raísího?
Má Izrael prsty v smrti iránskeho prezidenta († 63)? Aha, čo tvrdí dlhoročný úhlavný NEPRIATEĽ
Jej manžel Dodo mal autonehodu.
Foto
Manžel Babsy Jagušák: Hrôzostrašná NEHODA! Z auta ostal šrot, mal jediné šťastie
Boris Valábik a Juraj Slafkovský
Valábik zotrel Slafkovského: Riskuje, že si vytvorí zlé meno! TOTO vyzerá zle
Iránsky prezident Ebráhím Raísí († 63)
Tragická smrť Raísího († 63): Spôsobila pád vrtuľníka porucha či sabotáž?! To neznie dobre