Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.02.2011 15:35 | Správy | Zaujímavosti

Vedecky potvrdené: Hranolčeky našim deťom znižujú IQ!

Vedecky potvrdené: Hranolčeky našim deťom znižujú IQ!
Hranolčeky znižujú IQ a platí to predovšetkým pri tých najmenších. Našich detí. Nezdravé jedlo sa kruto podpisuje pod ich inteligenciu.

Výskum totiž potvrdil, že úmerne s množstvom tuku skonzumovaného v toľko obľúbených hranolčekoch a hamburgeroch, podstatne klesá IQ. Vedci potvrdili to, čo vyznávači zdravého stravovania tvrdia už dávno. Nezdravé jedlo sa kruto podpisuje pod inteligenciu detí. Uviedol to dnes britský denník The Sun.

Zákerní zabíjači inteligencie

Výskum, ktorý sa robil na štyroch tisíckach detí vo veku do štyroch rokov, jasne dokázal, že s nadmernou konzumáciou tukov a cukrov sa znižuje výkon ich mozgu. Inteligenčný kvocient sledovaných predškolákov klesal v závislosti od toho, aké množstvo nevhodných tukov v potrave prijali.

Keď jedálníček skúmaných detí do štyroch rokov obsahoval veľa mäsa, rýb a zeleniny, ich duševná výkonnosť sa zvyšovala. V porovnaní s rovnako starými deťmi mali tie, ktoré konzumovali stravu bohatú na vitamíny, o niekoľko bodov vyššie IQ ako ich vrstovníci. Pri starších deťoch to už bohužiaľ nefunguje. Diétna strava podávaná deťom vo veku od štyroch do siedmich rokov nemala na veľkosť IQ žiadny vplyv.

Prvé tri roky sú najdôležitejšie

Veľmi dôležitým je zistenie, že najviac záleží na prvých rokoch života dieťaťa. Mozog totiž rastie najrýchlejšie práve v priebehu týchto prvých troch rokov. Potvrdila to niekoľkoročná štúdia, pri ktorej vedci sledovali stravovanie a inteligenciu detí vo veku tri, štyri, sedem a pol roka.

Doktorka Kate Northstone, ktorá výskum na bristolskej univerzite viedla, povedala: „Problémom populácie súčasných britských detí je všeobecne zlá strava, spojená so zvýšeným príjmom úplne nevhodných potravín. Nadbytok tukov a cukrov v rannom detstve je zodpovedný za nižšiu inteligenciu vo veku osem a pol roka. Okrem toho sme dokázali, že zdravá výživa v prvých rokoch života dieťaťa má preukázateľný vplyv na výšku IQ. Je zrejmé, že vyvážená strava v priebehu tohto obdobia môže podporiť optimálny rast mozgu."

Vie to aj Jamie Oliver

Výsledky štúdie sa možno nebudú príliš páčiť rodičom, ktorí kvôli zaneprázdnenosti alebo len svojej pohodlnosti kŕmia svoje deti jedlom z fast foodu. Tie sú plné dospelých s malými deťmi, ktorí sa napchávajú vyprážanými hranolčekmi a nezdravými hamburgermi. Podniky lákajú na stále nové hračky, ktoré sú súčasťou detských menu. Vedia, že zákazníci neodolajú. A je aj veľa rodín, ktoré rýchlo „pripravené“ jedlo konzumujú aj na večeru.

Problém detského stravovania sa tak už roky snaží riešiť aj populárny britský kuchár Jamie Oliver, otec štyroch detí. Podarilo sa mu dokonca donútiť vládu, aby podnikla razantné kroky v oblasti školského stravovania. V roku 2009 Jamie rozbehol kampaň s názvom Food Revolution. Okrem propagácie zdravého jedla v školských jedálňach sa snažil apelovať na ľudí, aby sa vrátili k svojím kuchárskym schopnostiam, k umeniu babičiek a prababičiek. Veď variť chutne bez chémie a ďalších nezdravých prísad nie je žiadna veda.

Zdroj: Blesk.cz

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Viery Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka