Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.01.2011 12:10 | Správy | Domáce správy

V Bratislave interrupciu urobia len na súkromnej klinike!

V Univerzitnej nemocnici majú lekári s umelými potratmi problém- uplatňujú si výhradu vo svedomí.

Interrupciám je v Univerzitnej nemocnici v Bratislave koniec! Dôvodom je uplatňovanie si výhrady vo svedomí zo strany gynekológov. Zaujímavé je, že sa tak stalo práve v čase, keď rezortu šéfuje Ivan Uhliarik z KDH. Minister odmietol, že by vydal akékoľvek nariadenie alebo usmernenie o vykonávaní interrupcií.

Spolu pracuje na klinikách asi 80 lekárov, hovorkyňa zariadenia nevie, koľkí z nich si výhradu uplatnili. Mesačne vykonávali priemerne 10 interrupcií. „K žiadnemu odporúčaniu, ktorým by boli lekári manipulovaní, nedošlo,“ povedal Uhliarik s tým, že plne rešpektuje rozhodnutie lekárov, ktorí si to uplatňujú. Upozornil však, že také prípady existujú už roky.

Napríklad nemocnica v Nových Zámkoch interrupcie na žiadosť pacientky nerobí šesť rokov, nemocnica v Trnave 12 rokov. „Interrupcie na žiadosť pacientky sa vykonávajú v minimálne piatich súkromných zdravotníckych zariadeniach v Bratislave a cena za zákrok je rovnaká ako v štátnej nemocnici,“ tvrdí minister zdravotníctva.

Kompetentní tvrdia, že lekári z bratislavskej Univerzitnej nemocnice sa rozhodli dobrovoľne a nikto ich neovplyvňoval. „Nebolo to žiadne nariadenie. Riaditeľ sa rozprával s prednostami a povedal im, že ak s tým nesúhlasia, je aj takáto možnosť. Žiadne zariadenie totiž nemôžete donútiť k tomu, aby vykonávalo in terrupcie,“ informovala hovorkyňa zariadenia Zuzana Čižmáriková. Podľa neho sa v nemocnici v Ružinove už viac ako 7 rokov interrupcie nerobili.

V nemocnici na Kramároch umelý potrat už neurobia.

Podobne na tom bola aj nemocnica v Petržalke. Zákroky vykonávali jedine na Kramároch, ale aj tam už mali v minulosti viacerí lekári výhradu vo svedomí. „V nemocniciach pracuje približne 80 lekárov, neviem však, koľkí z nich si uplatnili výhradu vo svedomí. Vykonávali približne 10 umelých potratov mesačne,“ dodala Čižmáriková.

Bratislavská Univerzitná nemocnica naďalej robí interrupcie, ktoré sú zo zdravotných dôvodov nutné a hradí ich zdravotná poisťovňa. „Interrupcia je zákonom priznané právo. Bez pochybnosti je to forma zásahu do súkromia, ktorá je podľa ústa vy možná len za istých okolností. Tie podmienky tam splnené nie sú,“ tvrdí právnik Ján Drgonec s tým, že hovoríme o základných právach.

„Nespochybňujem tú skutočnosť, že lekár alebo zdravotnícky pracovník ako jednotlivec má právo výhrady svedomia. Ale povinnosťou zdravotníckeho zariadenia je zabezpečiť dostupnosť práva aj protistrane, teda tehotnej žene,“ myslí si. Podľa neho tento stav je neústavný, pretože vedenie nemocnice je povinné zabezpečiť, aby bolo toto právo dostupné tehotnej žene, nie len lekárovi.

Advokát Ján Čarnogurský mu oponuje: „Tento stav nie je neústavný, keďže tehotná žena si môže svoje právo uplatniť v inej nemocnici. Nemocníc, kde vykonávajú takéto zákroky, je predsa dosť.“

Ako je to v iných nemocniciach?

V košickej Fakultnej nemocnici problém s vykonávaním interrupcií nie je. „Rešpektujeme právo lekárov na uplatnenie výhrady svedomia. Z celkového počtu 54 pracovníkov I. a II. gynekologicko-pôrodníckej kliniky a oddelenia jednodňovej ambulantnej starostlivosti si ju uplatňuje dovedna 5 lekárov,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Jaroslava Oravcová.

Podobne je to aj v Martine. „Výhradu vo svedomí si u nás uplatňujú dvaja lekári, ktorí pracujú na plný úväzok, a dvaja doktorandi,“ informovala hovorkyňa nemocnice Katarína Kapustová. Podľa nej zákrok odmieta robiť menšia časť lekárskeho kolektívu.

Interrupcia vyjde na 250 €

V Univerzitnej nemocnici v Bratislave pacientky zaplatili za zákrok 248,12 eura. Cena umelého prerušenia tehotenstva sa na súkromných klinikách pohybuje od 260 do 332 eur.

Vo väčšine prípadov ide o jednodňovú chirurgiu, a keďže súkromné zariadenia majú malý objem interných pracovníkov, na tieto úkony si väčšinou priberajú externistov. Nevylučujú pritom, že tí externí majú svoje stále pôsobisko v štátnych zariadeniach.

Slovenky volia materstvo!

Počet interrupcií na Slovensku klesá od začiatku 90. rokov. V roku 2009 bolo zaznamenaných 17 553 umelých prerušení tehotenstva, v porovnaní s rokom 2008 ide o pokles o 536 zákrokov. Vyplýva to zo štatistík Národného centra zdravotníckych in formácií.

Vysoký počet umelo prerušených tehotenstiev zažívalo Slovensko na prelome 80. a 90. rokov V roku 1990 ich bolo približne 55,6 tisíca. Podľa Infostatu je menej aj opakovaných interrupcií - v roku 2009 tvoril i takmer tretinu všetkých zákrokov u žien so základnou školou.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Žena zobrala veci do vlastných rúk: Skončila v putách! Neuveríte, o čo sa pokúsila
(ilustračné foto)
Nemeckí policajti v pohotovosti: Na to, čo sa chystá v Berlíne, budú dozerať tisícky z nich
Ukrajinský vojak strieľa z húfnice (ilustračná fotografia).
Dostane Ukrajina mužov, ktorí sa vyhýbajú odvodu, späť? Na pomoc prichádza aj Poľsko
Britský panovník Karol III.
Foto
ŠOK pre všetkých! Palác prehovoril o zdravotnom stave kráľa Karola III: Hlavného slova sa ujali lekári
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister spravodlivosti Susko si posvietil na sudcov: Prebrali spolu dôležité otázky! Chystajú sa zmeny?
(ilustračná foto)
Európska lieková agentúra upozorňuje na očkovanie proti covidu: Výzva pre výrobcov!
(ilustračné foto)
Žena zjedla sushi z reštaurácie a zomrela! Na jej posledné slová nezabudnete
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Osud školáčky, ktorá pobodala spolužiačku, je spečatený: Proti verdiktu nik nenamietal
Ukrainian flag in the wind. Blue Yellow flag Against the city at night
Slovensko dodalo Ukrajine špeciálne drony: Budú ich používať na jednu dôležitú vec
Čo vás čaká tento týždeň? (ilustračná foto)
Veľký HOROSKOP na máj: Kto nájde lásku a koho zradí zdravie? Pozor na risk v práci
A woman is indoors in her living room. Her head is shaved due to chemotherapy. She is sitting and looking thoughtful.
Prelomový postup pri liečbe rakoviny: Lekári pracujú so špeciálnou metódou! Ako to funguje?
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Veľká akcia na Ukrajine, zadržali podozrivé osoby: Pozrite sa, o čo sa snažili