Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.01.2011 14:00 | Správy | Zaujímavosti

Revolúcia v energetike: Lacná baktéria bude vyrábať ropu!

Americká firma tvrdí, že vyvinula baktériu, ktorá môže nahradiť ropu pri výrobe palív. Na výrobu benzínu potrebuje len priestor, svetlo, vodu a oxid uhličitý.

Koľko prevratných vynálezov ostalo v čase vzniku bez povšimnutia a ich skutočných význam ľudstvo ocenilo až po rokoch? Nie je vylúčené, že novú technológiu americkej spoločnosti Joule Unlimited čaká podobný osud. O prevratnej novinke informovalo české vydanie časopisu National Geographic.

Doteraz neznáma firma takmer bez povšimnutia zaregistrovala patent na vlastnú geneticky prispôsobenú baktériu, ktorá podľa nej môže spôsobiť skutočnú revolúciu na trhu palív a tým pádom zmeniť chod celého sveta, tak zúfalo závislého na rope.

Geneticky prispôsobená črevná baktéria Escherichia coli (E.Coli) je totiž schopná produkovať akékoľvek druhy ropných palív dvakrát až trikrát lacnejšie, než je súčasná cena ropy. A potrebuje k tomu len priestor, slnko, vodu a oxid uhličitý.

Joule Unlimited tvrdí, že celý „zázrak“ spočíva na umelej fotosyntéze. Produktom tohto procesu sú pohonné hmoty na požiadanie – benzín, nafta alebo kerozín. Pokiaľ je to pravda a firma nezavádza ani v údajoch o efektivite produkcie, na svete je v podstate neobmedzený zdroj paliva. Pričom nejde o žiadne široko propagované, ale zatiaľ veľmi drahé biopalivá. K produkcii pohonných hmôt pomocou E.coli nie sú potrebné obrovské polia kukurice, trstiny alebo rias.

Z jedného akeru, teda pozemku rozlohou asi 63x63 metrov, sa dá získať takmer 38-tisíc litrov etanolu za rok. A predpokladá sa, že produkcia sa dá zvýšiť až na 95-tisíc litrov ročne, čo je asi ekvivalent 800 barelov surovej ropy. Súčasná produkcia biopalív z kukurice umožňuje získať energetický ekvivalent len 328 barelov ropy z jedného akeru ročne. V USA pritom na produkciu etanolu z kukurice využívajú milióny akerov.

Je však podozrivé, že s takou prevratnou technológiu prišla pomerne neznáma firma, založená len pred 4 rokmi. Jej výkonný riaditeľ Bill Slims zdôrazňuje, že nejde o podvrh a prísne utajenie je nutné kvôli konkurenčnému boju.

Dôveryhodnosti firme dodáva aj meno jej spoluzakladateľa – uznávaného genetika Georgea Churchea z Harvadskej univerzity, ktorý už v roku 1984 pomáhal s projektom kompletného zmapovania ľudského genóm.

Prvé informácie o novom palive prenikli na svet minulý rok, keď spoločnosť navštívil senátor a neúspešný vyzývateľ Georgea Busha na jeho posledných prezidentských voľbách John Kerry. Novú technológiu vtedy označil za niečo, čo pravdepodobne zmení pravidlá hry.

Pokiaľ je technológia skutočná a má šancu sa uplatniť na trhu, Spojené štáty a v podstate aj celý svet by prestali byť závislé na ťažbe ropy. Zmenilo by sa aj rozloženie ekonomických a politických síl vo svete.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(Zľava) Kristián Fedák (19), Dominik Horváth (21), Mário Horváth (24), Kristína Horváthová (30), Ada Horváthová (23), Tomáš Horváth (33), Miroslav Horváth (31)
FotoVáš Tip
Osem súrodencov rozhádzali po detských domovoch, teraz hľadajú stratenú sestru: Deniska, kde si?!
(ilustračné foto)
Veľké dopravné obmedzenia počas celého víkendu: V tomto úseku dajte radšej nohu dole z plynu
Slovensko neposilnia hráči z KHL na MS v Česku.
Foto
Slovenská reprezentácia obdržala skvelú správu zo zámoria: Ďalšie hviezdne posily?
Na dne jazera našli potápači aj kolobežku.
Foto
Šokujúci nález v Štrkovci: Pozrite, čo odtiaľ vylovili! Nebudete veriť vlastným očiam
(ilustračné foto).
Šialené! Na Slovensku padla výhra v hodnote 5,3 milióna eur, šťastlivec však peniaze nikdy neuvidí
Šéfkuchár Massimo bol so Samuelovej návštevy nadšený.
Foto
Samuel L. Jackson tajne na Slovensku! Šéfkuchár Massimo povedal pravdu: Takýto je hviezdny herec naozaj
(Ilustračné foto).
Začína kríza ruskej ropy? Ukrajina tvrdí, že Moskve spôsobila veľké straty
Na snímke tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
TOTO spravil nahnevaný Ramsay počas zápasu s Českom: Je to neakceptovateľné!
Na snímke tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
Nahnevaný Ramsay spravil počas zápasu s Českom neobvyklú vec: Je to neakceptovateľné!
Kengura - albín je vzácna, často sa nevyskytuje.
Foto
Nová atrakcia v Stropkove: V najmenšej zoo majú kenguru albína! Rozkošné FOTO
Nešťastný koniec zábavy
Mládež si zvolila nebezpečnú zábavu: Mali obrovské šťastie! Policajti sú v pozore
NR SR
Na Slovensku funguje okolo 160 politických strán: Pribudnú ďalšie