Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.10.2010 08:00

Súd: Začne sa pojednávanie o mafiánskych vraždách?

Na bratislavskom súde sa má v utorok začať pojednávanie v kauze dvoch vrážd, označovaných ako mafiánske. Kauzu nedávno odročili po chybe obhajcu.

Dôvodom nedávneho odročenia pojednávania bola chyba advokáta jedného z obžalovaných, ktorý z pojednávania omylom ospravedlnil ospravedlnil. Uviedol však, že sa nezúčastní verejného zasadnutia a prejednanie obžaloby, ktoré však už bolo pred niekoľkými mesiacmi. Prokuratúra súčasne požiadala o vypočutie ďalšieho súdneho znalca.

Z organizovania vrážd dvoch mužov považovaných za blízkych bratislavskému podsvetiu Petra Havašiho a Karola Patasyho st. sú obžalovaní Marián G. a Patrik V., ktorí sú na slobode. Polícia oboch obvinila po výpovedi Antona C., ktorý je chráneným svedkom. Stal sa ním po zatknutí pri vyšetrovaní únosu košického podnikateľa a neskoršej výpovedi. "Sme nevinní. Obžaloba je postavená iba na výpovedi jediného svedka," povedal pre Čas.sk obžalovaný Marián G.

Prokuratúra žiada so spomínanou dvojicou odsúdiť aj bratov Ľubomíra a Michala Ch. pre obžalobu z bratia rukojemníka. Podľa prokuratúry mali v decembri 2004 uniesť v Bratislave čínskeho podnikateľa Wanga P., pričom sa mu mali vyhrážať, že ak nezaplatí výkupné 66-tisíc eur, odrežú mu ruku. Sestra podnikateľa napokon sumu zaplatila. Ďalej podľa prokuratúry Ľubomír Ch. ozbrojený samopalom Michal Ch. ozbrojený pištoľou uniesli v januári 2005 ďalšieho podnikateľa Ha Ngueyn N. v Košicach. Telefonicky pod hrozbou zabitia žiadali od jeho manželky výkupné vo výške 66-tisíc. Tá mala k dispozícii len 13-tisíc eur. Pri preberaní výkupného polícia však už zadržala oboch bratov a Antona C. Podnikateľ bol počas únosu ľahko zranený.

Podľa polície patria obžalovaní muži medzi členov organizovanej skupiny bratislavského podsvetia - takáčovcov. V Bratislave ju začiatkom deväťdesiatych rokov založil Ján Takáč. Havašiho považovali za člena konkurenčnej skupiny sýkorovcov. Karol Patasy st. bol zase otcom muža blízkeho ďalšej skupine - piťovcov z bratislavského Lamača.

Havašiho "Havla" zavraždili na Prístavnom moste

Petra Havašiho († 31), prezývaného Havel, ktorý patril do skupiny sýkorovcov a jeho meno polícia spájala so seneckým podsvetím zastrelili dávkami zo samopalu 6. júna 2004 na kruhovom objazde na bratislavskom Prístavnom moste v aute Porsche Cayenne. Vražedné výstrely sa ozvali zo strieborného Audi A6, keď porsche zastavilo na značke Stop.  O život prišiel aj jeho ochrankár Gejza Vesprémyi († 30). Podľa polície sa aktéri na vraždu pripravovali štyri mesiace. Havašiho sledovali, monitorovali jeho zvyky a pripravili si dve verzie jeho odstránenia.

S dvoma obeťami vraždy bol aj tretí muž, ten však z auta vyskočil a zachránil si život. Vesprémyi bol mŕtvy na mieste, Havaši zomrel onedlho v nemocnici. Tretí muž vyskočil z auta a tak si zachránil život. Z prípravy vraždy sú obvinení Patrik G. a Patrik V., ktorých polícia považuje za členov skupiny bratislavského podsvetia takáčovcov. Tú založil krátko po revolúcii Ján Takáč.

Patasyho staršieho zastrelili v bratislavskej Petržalke

Karola Patasyho staršieho († 51), ktorý sa pohyboval v prostredí políciou označovanom ako mafiánske, zastrelili necelú polhodinu pred polnocou 12. januára 2005 pred domom v bratislavskej Petržalke na Krásnohorskej ulici, keď sa vracal do bytu k priateľke.  O tom, že sa jeho vražda pripravuje, získala informácie tajná služba, ktorá ich posunula polícii. Tá však pre prekazenie vraždy nič neurobila. Verejnosť o tom dva mesiace po vražde informoval vtedajší šéf protikorupčných policajtov Jozef Šátek.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Bujaré oslavy slovenských hokejistov po postupe do semifinále.
Erupcia radosti po postupe do semifinále: Takto v šatni oslavovali slovenskí mladíci!
Osadu Rómov v obci Čaňa zachvátil veľký požiar.
FotoVáš Tip
Po požiari osady v Čani zostala päťdesiatka Rómov bez domova: Podmienky, v ktorých teraz žijú, rozplakali aj Kisku!
Rozhodovanie o podmienečnom prepustení mafiána Mikuláša Černáka na slobodu na Okresnom súde Trnava v Piešťanoch.
Foto
Černák zatiaľ zostáva vo väzení: Prezradil, čo by chcel robiť, keby sa dostane na slobodu
(ilustračné foto).
Koalícia odkladá voľbu kandidátov na členov Súdnej rady SR: SaS tento krok kritizuje
Na snímke ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Kuleba prehovoril o mierových rokovaniach: Zapojiť sa môže aj Rusko! Má to však háčik
Izraelský tank sa v utorok presúva na pozíciu pri hraniciach s pásmom Gazy na juhu Izraela.
Svetlo na konci tunela? Šéf Hamasu má na stole návrh prímeria: Toto si o ňom myslí
(ilustračné foto)
O hlasovací preukaz možno požiadať aj cez aplikáciu: Zaberie vám to len pár minút!
(ilustračné foto)
Požiar v Dobročskom pralese: Plamene sa dostali aj do jadra! Čo všetko poškodili?
Asian doctor is using a stethoscope listen to the heartbeat of the elderly patient.
Tri zlovestné varovné signály tichého zabijaka: Môže sa objaviť na nohách
Ilustračné foto
Konferencia Globsec sa tento rok uskutoční v Prahe: Aha, aké budú hlavné témy
Manželia si dali zbohom po 30-tich rokoch spoločného života.
Foto
Babiš má byť zamilovaný ako tínedžer! Opustil ženu kvôli TEJTO krásnej mladej ryšavke?
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Vážne varovanie: V ďalšej obci spozorovali medveďa! Šelma sa pohybovala v zastavanom území