Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.09.2010 14:00

Senát pojednávanie o mafiánskych vraždách ani neotvoril

Trestný senát bratislavského súdu nezačal pojednávanie v kauze dvoch vrážd, označovaných ako mafiánske. Kauzu odročili po chybe obhajcu.

Dôvodom odročenia pojednávania bola chyba advokáta jedného z obžalovaných, ktorý svojho klienta omylom z dnešného pojednávania svojho klienta ospravedlnil. Uviedol však, že sa nezúčastní verejného zasadnutia a prejednanie obžaloby, ktoré však už bolo pred niekoľkými mesiacmi. Prokuratúra súčasne požiadala o vypočutie ďalšieho znalca.

Z organizovania vrážd dvoch mužov považovaných za blízkych bratislavskému podsvetiu Petra Havašiho a Karola Patasyho st. sú obžalovaní Marián G. a Patrik V., ktorí sú na slobode. Polícia oboch obvinila po výpovedi Antona C., ktorý je chráneným svedkom. Stal sa ním po zatknutí pri vyšetrovaní únosu košického podnikateľa a neskoršej výpovedi. "Sme nevinní. Obžaloba je postavená iba na výpovedi jediného svedka," povedal pre Čas.sk obžalovaný Marián G.

Prokuratúra žiada so spomínanou dvojicou odsúdiť aj bratov Ľubomíra a Michala Ch. pre obžalobu z bratia rukojemníka. Podľa prokuratúry mali v decembri 2004 uniesť v Bratislave čínskeho podnikateľa Wanga P., pričom sa mu mali vyhrážať, že ak nezaplatí výkupné 66-tisíc eur, odrežú mu ruku. Sestra podnikateľa napokon sumu zaplatila. Ďalej podľa prokuratúry Ľubomír Ch. ozbrojený samopalom Michal Ch. ozbrojený pištoľou uniesli v januári 2005 ďalšieho podnikateľa Ha Ngueyn N. v Košicach. Telefonicky pod hrozbou zabitia žiadali od jeho manželky výkupné vo výške 66-tisíc. Tá mala k dispozícii len 13-tisíc eur. Pri preberaní výkupného polícia však už zadržala oboch bratov a Antona C. Podnikateľ bol počas únosu ľahko zranený.

Podľa polície patria obžalovaní muži medzi členov organizovanej skupiny bratislavského podsvetia - takáčovcov. V Bratislave ju začiatkom deväťdesiatych rokov založil Ján Takáč. Havasiho považovali za člena konkurenčnej skupiny sýkorovcov. Karol Patasy st. bol zase otcom muža blízkeho ďalšej skupine - piťovcov z bratislavského Lamača.

Havašiho, prezývaného Havel, zavraždili na Prístavnom moste

Petra Havašiho († 31), ktorý patril do skupiny sýkorovcov a jeho meno polícia spájala so seneckým podsvetím zastrelili dávkami zo samopalu 6. júna 2004 na kruhovom objazde na bratislavskom Prístavnom moste v aute Porsche Cayenne. Vražedné výstrely sa ozvali zo strieborného Audi A6, keď porsche zastavilo na značke Stop.  O život prišiel aj jeho ochrankár Gejza Vesprémyi (†30). Podľa polície sa aktéri na vraždu pripravovali štyri mesiace. Havašiho sledovali, monitorovali jeho zvyky a pripravili si dve verzie jeho odstránenia.

V tomto porsche rozstrieľali v Bratislave Petra Havašiho (†  31).

S dvoma obeťami vraždy bol aj tretí muž, ten však z auta vyskočil a zachránil si život. Vesprémyi bol mŕtvy na mieste, Havaši zomrel onedlho v nemocnici. Tretí muž vyskočil z auta a tak si zachránil život. Z prípravy vraždy sú obvinení Patrik G. a Patrik V., ktorých polícia považuje za členov skupiny bratislavského podsvetia takáčovcov. Tú založil krátko po revolúcii Ján Takáč.

Patasyho staršieho zastrelili v bratislavskej Petržalke

Karola Patasyho staršieho († 51), ktorý sa pohyboval v prostredí políciou označovanom ako mafiánske, zastrelili necelú polhodinu pred polnocou 12. januára 2005 pred domom v bratislavskej Petržalke na Krásnohorskej ulici, keď sa vracal do bytu k priateľke.  O tom, že sa jeho vražda pripravuje, získala informácie tajná služba, ktorá ich posunula polícii. Tá však pre prekazenie vraždy nič neurobila. Verejnosť o tom dva mesiace po vražde informoval vtedajší šéf protikorupčných policajtov Jozef Šátek.


Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Posledná rozlúčka sa bude konať v piatok 3.5.
Foto
TRAGICKÁ nehoda: Policajt Filip († 28) prišiel o život len pár dní po oslave narodenín! Krásny odkaz od kolegov
Foto
Myslela si, že len potrebuje okuliare, pravda ju odrovnala: TENTO detail vás môže stáť život!
Americký prezident Joe Biden.
Biden o univerzitných protestoch: USA nie sú autoritárske, ale poriadok musí byť
Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Krviprelievanie pokračuje: Rusi útočili v Charkovskej oblasti, doplatili na to najmenší
Účastníci protivládneho protestu hnutia Progresívne Slovensko v Bratislave
Foto
Bratislava na nohách: Tisíce ľudí vyjadrili nesúhlas voči vládnym zásahom do RTVS a 2. piliera
3D ilustrácia zobrazujúca biele a červené krvinky v cieve (ilustračná fotografia).
Nový prelomový liek na rakovinu? Lekári sú nadšení: Ich objav by mohol zatočiť s nádormi
Ilustračné foto
V meste na západnom Slovensku museli okamžite uzavrieť cestu: Havarijný stav!
Na snímke premiér Poľska Mateusz Morawiecki.
Poľský expremiér sa obul do Bruselu: Poriadny náklad! Na EÚ nenechal nitku suchú
2024. Penélope je zo dňa na deň krajšia.
Foto
Penélope Cruz oslávila 50. narodeniny: Roky pribúdajú, VRÁSKY nie! Môže takto vyzerať?!
Rebecca McGonigle
Foto
Drží v náručí bábätko? Táto fotka vás poriadne zmätie: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá
Silhouette of a praying priest with rosary beads in hands
Belgicko chce skoncovať so sexuálnym zneužívaním v cirkvi: Prvé kroky, zoznam je šialene dlhý
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico o druhom dôchodkovom pilieri: Tvrdí, že vláda nechce ľudom brať peniaze