Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.04.2010 10:00 | Správy | Domáce správy

Babyboom na Slovensku: Iveta porodila piate dieťa v čase krízy!

Na Slovensku sa opäť rodí viac detí! Na svet prišlo v roku finančnej krízy najviac bábätiek za posledných štrnásť rokov.

Iveta Uhliariková (38) z Rajca (okr. Žilina) vlani porodila piate dieťa. Na materskej je takmer osem rokov. Jej manžel pracuje ako šofér. Sedemčlenná rodina býva v trojizbovom panelákovom byte. Na mesiac majú 850 eur.

„Naša posledná dcéra si vybrala nás, dali sme jej šancu na život. Má ho možno zložitejší z finančného hľadiska ako deti v rodinách, kde sú jedno či dve, ale lásku dostane niekoľkonásobne väčšiu od sestričiek a od brata,“ vysvetľovala päťnásobná matka.

Podľa údajov štatistického úradu v roku 2009 prišlo na svet 61 217 detí. Je to najviac od roku 1995, keď sa narodilo 61 427 detí. Iveta Uhliariková (38) z Rajca vlani porodila piate dieťa. Na materskej je od polovice roku 2002.

Vyučená krajčírka predtým pracovala ako sanitárka v žilinskej nemocnici. Manžel Boris (45) pracuje ako vodič. Najstaršia dcéra Lucia (21) študuje na vysokej škole, syn Boris (19) je maturant, Viktória (8) je druháčka a ďalšia Elizabeth (4) je škôlkarka. Najmladšia Sofia práve dnes oslávi prvé narodeniny.

„Žiadne z mojich detí by som nemenila ani za plat riaditeľa zemegule,“ povedala Iveta. Už ako malá túžila mať veľa detí. „Mám manžela, ktorý sa dokáže o svoju rodinu s láskou postarať,“ spomenula. Mesačný príjem Uhliarikovcov je okolo 850 eur.

„Keďže som už na tretej materskej po sebe, nemám nárok na zvýšenú rodičovskú dávku. Dostanem rodičovský príspevok 164 eur a k tomu prídavky na päť detí 110 eur,“ vysvetlila. Za nájom a poplatky za domácnosť zaplatia 240 eur. A potom cestovné, stravné v škole, poplatok za škôlku, telefóny, poistky a „nepravidelné“ platby napríklad odvoz smetí za sedemčlennú domácnosť, po zľave od mesta je aj tak skoro 90 eur...

Zvýšený príspevok od štátu pri narodení Sofie nedostala.Týka sa iba narodenia prvého až tretieho dieťaťa. „Dostala som iba 150 eur. Nepáči sa mi takéto delenie na deti, pre ktoré peniaze sú a pre ktoré nie. Aj ja som mohla kúpiť postieľku, prípadne nový kočík pre moju dcéru, no štát sa rozhodol, že my máme všetko a nepotrebujeme na nič peniaze,“ povedala Iveta.

Staršie deti si popri škole už dokážu na svoje zvýšené výdavky zarobiť samy na brigádach. „Keď sa ráno všetky menšie slečny napchajú do našej postele a usmievajú sa ako slniečka, nevymenila by som ich za život v prepychu. Nikde na svete si nekúpim ucmúľaný božtek ročného dieťatka ani krásne slovo mama. A že je kríza? Bola aj cez vojnu, keď sa narodil môj otec. Krátko na to aj moja mama. Nie je to o kríze, ale o rozhodnutí bojovať s ňou,“ dodala Iveta.

532879

NÁRAST PÔRODNOSTI EŠTE POTRVÁ

Priemerný vek ženy pri prvom pôrode za posledné roky bol 27 rokov. „Mladí ľudia odkladajú narodenie dieťa do vyššieho veku, pričom odložené pôrody sa začínajú realizovať práve teraz,“ povedal Boris Vaňo z Výskumného demografického centra.

Zavádzanie príspevkov pri narodení prvého až tretieho dieťaťa  nárast pôrodnosti v posledných rokoch výraznejšie neovplyvnilo. Zvýšenie pôrodnosti potrvá najbližších 10 až 15 rokov. „Keď začnú rodiť slabšie populačné ročníky, počet živo narodených detí sa začne znižovať. Do dôchodku budú postupne odchádzať silné populačné ročníky, čo spolu s poklesom pôrodnosti a predlžovaním života prispeje k starnutiu obyvateľstva,“ dodal Vaňo. K vymieraniu Slovákov však podľa neho nedôjde.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a čínsky prezident Si Ťin-pching si podávajú ruky počas uvítacieho ceremoniálu 21. marca 2023 v Moskve.
Debata o jadrových zbraniach sa začína podobať na sci-fi: Prečo Rusko a Čína mlčí?!
Nie všetko jedlo, čo sa tvári ako zdravé a fit, takým v skutočnosti i je (ilustračné foto)
Dietologička varuje: 4 potraviny, ktoré sa LEN TVÁRIA, že sú zdravé! Takto PRIBERIETE
Na archívnej snímke z 19. augusta 2023 ukrajinský vojak sa naťahuje za dronom.
Ukrajina v noci zaútočila na Rusko: Z toho, čo sa sa stalo, sa tak ľahko nespamätajú
In the Hospital, Female Patients Undergoes Mammogram Screening Procedure Done by Mammography Technologist. Modern Technologically Advanced Clinic with Professional Doctors. Breast Cancer Prevention Screening.
Na prevenciu nie je nikdy neskoro: Odborníci odporúčajú skríning rakoviny prsníka už v tomto veku
Ruský prezident Vladimir Putin
Jadrové zbrane vo vesmíre? Putin vyjadril svoj postoj: Ruský návrh stále vyvoláva znepokojenie
Martin Fehérváry a Erik Černák
Definitívne rozhodnuté: Posilnia Fehérváry a Černák Slovákov na MS?
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina musí pred vstupom do EÚ preukázať pokrok: Zelenskyj prisľúbil boj proti korupcii! Koho odvolal?
(ilustračné foto).
Aktualizované
Tragické ráno v Lipanoch: Požiar zachvátil obydlia, jeden človek prišiel o život
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Vládu čaká rozsiahle rokovanie o investíciách: Ficov kabinet sa bude zaoberať aj oslavami SNP
Na archívnej snímke z 25. marca 2023 homosexuálny pár pózuje s dúhovou vlajkou v Ugande.
Metodistická cirkev zrušila zákaz týkajúci sa LGBT+ ľudí: Rozdúcha to vášne medzi duchovnými?!
Budova patriaca právnickej akadémii horí po ruskom leteckom útoku v ukrajinskej Odese z 29. apríla.
Ukrajinské mesto zasiahla ruská raketa: Veľký požiar a množstvo ranených!
ilustračné foto
Z USA sa valia obvinenia: Ruská armáda túto zbraň nemôže používať! Premiéru zažila počas I. svetovej vojny