Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.11.2009 09:47 | Správy | Domáce správy

Farma dobytka strpčuje život ľuďom z Vlčkoviec: Smrad a špina!

Obyvatelia obce Vlčkovce v okrese Trnava spisujú petíciu proti farme hovädzieho dobytka v katastri obce. Miestnych ľudí trápi zápach a nečistoty z farmy.

V nej poukazujú na znečistené ovzdušie, ohrozovanie čistoty podzemných vôd a neúmerné zhoršenia životného prostredia v obci i v celom regióne. Ako informoval vedúci petičného výboru Ladislav Krechňák, za dýchateľný vzduch a pitnú vodu v obci sa podpísalo približne 850 miestnych. S prevádzkou sú nespokojní aj obyvatelia priľahlých obcí Križovany nad Dudváhom a Opoj, ktoré proti nej tiež vyvíjajú aktivity.

Hovädzia farma, ktorú prevádzkuje spoločnosť Farma Majcichov a.s., funguje už viac ako rok na základe kolaudačného povolenia, ktoré prevádzkovateľovi vydala obec a Spoločný stavebný úrad. Toto povolenie však bolo vydané bez súhlasu Obvodného úradu životného prostredia. Prednostka Spoločného stavebného úradu Erika Nemčeková priznala, že úrad pochybil.

„Je to procesno-právna chyba pravdepodobne spôsobená tým, že budovy farmy sa kolaudovali nie naraz, ale po častiach,“ uviedla. Prípad sa v súčasnosti nachádza na Krajskom stavebnom úrade, ktorý ako druhostupňový orgán musí posúdiť zákonnosť povolenia. Obvodný úrad životného prostredia má o ďalšom fungovaní farmy rozhodnúť do polovice novembra, s možnosťou predĺženia lehoty o mesiac.

Obyvatelia oslovili aj Slovenskú inšpekciu životného prostredia, ktorá skonštatovala, že farma prekračuje povolenú kapacitu dojníc a využíva nesprávne technológie. Hnojovicu totiž neskladujú v kovových nádržiach, ale je uložená v jazere a prikrytá čiernou fóliou, čo v lete spôsobuje jej prehrievanie.

Ako sa píše v stanovisku inšpekcie, absolútne nevhodná je aj technológia, ktorú prevádzkovateľ zvolil pravdepodobne v rámci šetrenia nákladov. Priestory, kde sa dojí aj kravy totiž neomývajú vodou, ale hnojovicou. Ešte viac ako zápach trápi obyvateľov zhoršenie kvality spodných vôd, v obci totiž nie je vybudovaný verejný vodovod. Všetci vrátane základnej a materskej školy odoberajú vodu zo studní.

Výkonný riaditeľ spoločnosti Farma Majcichov Zoltán Kardhordó sa k petícii príliš nechcel vyjadrovať s odôvodnením, že celý prípad je najmä o emóciách. „Netvrdím, že máme všetky povolenia v poriadku, ale nech sa tým zaoberajú odborníci a nie amatéri,“ uviedol pre agentúru SITA.

Starosta obce Rudolf Križanovič priznáva nedôslednosť pri udeľovaní kolaudačného rozhodnutia. S odstupom času vidia veci inak. „Keby sa veci dali zobrať späť, určite by obec dávala stanoviská a podmienky oveľa fundovanejšie. Nikto nepredpokladal, že nárastom hovädzieho dobytka pri veľkochove sa tak enormne zaťaží okolie,“ uviedol starosta. Na družstvo sú podľa neho zvyknutí, pretože je tam už 50 rokov. Aj v územnom pláne obce je lokalita vyčlenená na poľnohospodársku aktivitu. V čase udeľovania kolaudačného rozhodnutia bolo však v objekte približne 780 dojníc, zatiaľ čo dnes ich je tam asi trojnásobok.


View Larger Map

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Slováci po zápase s USA: Nemcovi sa dva body nemália, Kelemen sa teší na pivo
(ilustračné foto)
Bežný stav ako zabijak mladých žien: Pred 40-kou si dajte pozor na TENTO príznak
small plane crashes through fence in emergency landing
Tragédia pri Jihlave: Spadlo malé lietadlo, pilot nehodu neprežil
Bigboard spadol na čerpaciu stanicu.
Obrovský bigboard spadol na benzínku: Pod troskami uviazli desiatky ľudí
Foto
Napätie sa dalo krájať: Slováci v závere stratili vedenie, USA však napokon zdolali!
Viete, kto je na fotografii?
Foto
FOTOhádanka: Poznáte malé dievčatko na obrázku? Je z neho slávna herečka, za muža má Japonca
Vysídlení Palestínčania z mesta Rafah z juhu Pásma Gazy prichádzajú do mesta Dajr al-Balah v strednej časti Pásma Gazy.
Ľudia v panike utekajú z Rafahu, boja sa útoku Izraela: Hrozivé slová z OSN
Sebastianova diagnóza vystrašila celú rodinu.
Foto
Sebastian sa vycikal vo vani a vodu sfarbila krv: Z toho, čo spravili lekári, mame trhalo srdce!
(ilustračné foto)
Na toto odborníci čakali 10 rokov: Merania v okolí bane Turów prekvapili aj ministra
Bratia sú rozhádaní a Harry (vľavo) navštevuje domovinu len vtedy, keď musí.
Foto
Kráľ Karol III. spravil to, na čo jeho synovia čakali: Harry pukne od závisti!
Švédsky premiér Ulf Kristersson.
Toto Putin určite dosiahnuť nechcel: Švédsky premiér to povedal na plné ústa
Módna návrhárka za svojím najlepším priateľom smúti.
FotoVáš Tip
Módna návrhárka Rebecca Justh predvádza na pláži v bikinách postavu bohyne: Neuveríte, že už má 67 rokov!