Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.10.2009 19:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

VIDEO - Kuko alebo Raťafák plachta: Nedeľa nemohla byť nez nich

Nedele boli voľakedy zvláštne dni. Nielen preto, že sa nešlo do práce a na obed bol typický vývar, pečené kura alebo rezne.

Ale aj vďaka televízii! Pretože tá k rodinnej nedeli neodmysliteľne patrila. Dancúľa, Kuka, Filmárika a Filmušku, Slniečko na rukavičke či Matelka zbožňovali všetky generácie. Deti sa s nimi vybrali do sveta rozprávok a fantázie a dospelí si zatiaľ mohli dlhšie pospať. Ich seriál dávali až tesne pred obedom...

Pamätáte sa na časy, keď sa nedeľné ráno začínalo pesničkou: Poďte deti, poďte s nami? Vtedy z bratislavského štúdia Československej televízie pozývala na stretnutie s rozprávkami čudesná postavička. Volala sa Dancúľ a jediné, čo sa dalo na jej tele dobre indetifikovať, bola hlava s obrovskými očami.

Telo mal Dancúľ indiferentné, boli to skôr zelené chlpaté ruky s troma prstami. Ale aj to bol zámer tvorcov Mariána Laicha a Kataríny Javorskej. Chceli, aby bol Dancúľ bláznivý a aby sa vďaka svojmu telu-netelu mohol meniť na čokolvek. Povyvádzal kadečo, kým sa dopracoval k tomu, že
deťom pustí ďalšiu rozprávku. A tie ho milovali. „Podľa mňa to bola najobľúbenejšia postavička zo všetkých programov pre deti,“ myslí si Paťa Gajarová-Jarjabková, ktorá Dancúľovi robila nejaký čas sparing partnerku v štúdiu.

STOP PRE DANCÚĽA
Na obrazovke sa však neudržal dlho. Jedného pekného dňa, bez toho, aby mala televízia nachystanú náhradu, táto neživá detská celebrita musela zmiznúť! Podľa oficiálnej verzie preto, že sa ho deti báli. Pravda však bola taká, že Dancúľ mal príliš podrezaný jazyk. Vlastne to bol Ivan Matulík, ktorý zaňho hovoril. Otvorene vyslovoval svoje názory a toho sa niektorí ľudia pri moci báli. Dancúľ dostal na obrazovke stop.

KUKÍÍÍ KUK!
Po ňom prišiel Kuko a súčasťou nedeľných rán bol dlhých 16 rokov. Niekoľko generácií detí sa medzitým naučilo, že týžden, to je od Kuka do Kuka. Keď sa ráno v televízii ozvala veršovačka od Kuka do Kuka, tajomstvo aj prekvapenie, občas malé poučenie, smiech aj dobrú zábavu, všetkým dobrú náladu – aj to najmenšie dieťa vedelo, že sa bude čarovať. Pretože keď Kuko
tlesol svojimi obrovskými ručiskami a povedal formulku kukííí kuk!, splnilo sa mu každé prianie.

NEZBEDNÍK VYCHOVÁVAL
To deti náramne bavilo a ani si nevšimli, že ich aj niečo učí. Kuko totiž medzi čarami a rozprávkami riešil rôzne problémy vo vzťahoch s kamarátmi, s rodičmi a inými dospelákmi. „Bol to riadny provokatér,“ spomína na neho Paťa. „Nebolo nedele, aby sa nedostal do nejakých problémov a aby nevymyslel nejaké huncútstvo. Mojou úlohou potom bolo vychovávať ho.“ Deťom to neprekážalo, Kuko bol vtipný aj vďaka dvadsiatke autorov, ktorí robili dialógy a scénky.

ĎALŠIE CELEBRITY
K nezabudnuteľným, aj keď už prachom zapadnutým celebritám detskej obrazovky patrili aj Slniečko na rukavičke s Raťafákom plachtom a mímom Valentínom. V pásme s pesničkami učili, ako správne prechádzať cez cestu či ako sa starať o zúbky. Svetaskúsený Drobček, ktorému niektorí hovorili aj Matelko, ale tak sa volala jeho relácia, sa každú nedeľu najskôr povrtel na kolotoči, a potom cestoval kade-tade, aby deťom ukázal, ako všelijako môže vyzerať život.

Boli tu aj Filmárik a Filmuška. Dvojicu maňušiek vymyslel výtvarník Milan Šebesta vo Filmových ateliéroch Gotwaldov (terajší Zlín). Pôvodne mali byť iba príjemnými moderátormi pásma animovaných rozprávok, ale postavičky
sa nakoniec stále hašterili. Samozrejme v dobrom, tak, aby učili deti rozoznávať dobré a zlé.

STRATILI SA
Ale kde sú dnes? Nevedno. V STV museli poriadne pátrať, kým vykutrali aspoň fotky detských hrdinov minulých čias. „Väčšinu bábok majú ich autori, pretože oni na ne mali autorské práva,“ tvrdí Martin Kontúr z STV. Podobné pásma sa už dnes nevyrábajú a podľa našich informácií archív tých starých neexistuje. Doba sa zmenila, komunistický režim je minulosťou a vtedajšie vzory pre deti sa do nej prepadli tiež.

VIDEO: Kuko a Paťa Jariabková

VIDEO: Slniečko na rukavičke

VIDEO: Drobček

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Woman laying next to her boyfriend  holding her finger pressed against her lips
Muž odhalil manželkinu neveru: Keď videl, koho vášnivo bozkáva, zamieril rovno do krčmy!
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka to podpísala! Ide o 13. dôchodky: Čo sa zmení?
Colony of vibrio cholera seen by electron microscope. Selective Focus. 3D rendering
V časti Francúzska sa šíri nebezpečné ochorenie: Situáciu označili za KRITICKÚ!
Liečba pijavicami
Nechutné, ale užitočné: Ako dokážu pomôcť pijavice pri chorobách! Trúfli by ste si?
Čečenský vodca Ramzan Kadyrov
Vážne rozhodnutie čečenského vodcu: Padne vám sánka, čo má robiť Kadyrov neplnoletý syn!
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Opozičné hnutia zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej: Aké sú dôvody?
Opitý vodič si sadol za volant linkového autobusu.
Totálna nezodpovednosť! Nenormálne, koľko nafúkal vodič autobusu
vojak
Prekvapivé správy: PRÍMERIE medzi Izraelom a Gazou? Všetko smeruje k jednej veci!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Americký admirál vyslovil to, čoho sa všetci obávali: Zaútočí Putin na NATO? TOTO by mal byť jeho cieľ
(ilustračné foto)
Veľký projekt neďaleko Košíc! Aha, čo tam má vyrásť: Je sa na čo tešiť
Čínsky prezident Si Ťin-pching a premiér Maďarska Viktor Orbán.
Čínsky prezident mieri do Maďarska: Stretne sa aj s Orbánom! Chcú rozširovať spoluprácu?
Ilustračné foto.
Kontroly colníkov dospeli k prekvapivým odhaleniam: Neuveriteľná prísada v zaistenom tovare!