Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.07.2009 12:00 | Správy | Domáce správy

Nástenkový tender: Tieto logá vyrábali 2 188 hodín a za milióny Sk!

Škandalózny nástenkový tender za 120 mil. € (3,6 mld. Sk) má ďalšiu dohru.

Spoločnosť Zamedia totiž rezortu výstavby vyfakturovala obrovské sumy za logá pre jednotlivé programy pomoci v rámci EÚ. A išlo o milióny. Podľa faktúr zverejnených na stránke Aliancie Fair-play firma na nich pracovala 2 188 hodín reklamnej kreativity, čo je pri osemhodinovom pracovnom čase 273 dní. Ministerstvo na otázky, či sú faktúry reálne a či ich aj zaplatili, včera odpovedať nevedelo a zobrali si deň na rozmyslenie.

Vytvorenie štyroch log pre jednotlivé operačné programy boli súčasťou nástenkového tendra, ktorý pochoval predchádzajúceho ministra výstavby Mariana Janušeka (SNS). Ten v roku 2007 uzavrel zmluvu s konzorciom firiem, kde figurovali aj spoločnosti Zamedia a Avocat, blízke šéfovi národniarov Jánovi Slotovi. Po tom, čo sa podmienky tendra prevalili, premiér Fico odmietol vtedajšieho ministra odvolať. Ten zo svojho postu odišiel až po tom, čo Úrad pre verejné obstarávanie našiel v súťaži vážne chyby.

Niektoré faktúry, ktoré firma Zamedia fakturovala ministerstvu, vyrážajú dych. Napríklad v prípade loga pre Centrálny koordinačný program (CKO) si agentúra Zamedia vyfakturovala 488 hodín reklamnej kreativity. Zákazka bola zadaná 27. júla 2007 a vyfakturovaná 2. septembra 2007. Vyrobenie loga teda trvalo 25 pracovných dní. Z toho vyplýva, že dvaja ľudia v agentúre robili len na jednom logu a tretí im viac ako polovicu času pomáhal. Za logo pre Regionálny operačný program (ROP) si vyfakturovali až 658 pracovných hodín, pričom jeho vznik trval len o 13 dní dlhšie. Niektoré logá sa pritom kreovali v tom istom mesiaci a čase.

Podľa reklamného znalca pritom za bežné logo, akými sú aj tie pre ministerstvo výstavby, sa reklamnej agentúre platí asi 6 638 € (200 000 Sk). Či boli sporné faktúry aj vyplatené, nie je známe. Denník SME ešte v januári informoval, že ich ministerstvo nikdy nezaplatilo. Odvolával sa pritom na slová vtedajšej hovorkyne rezortu. Tá tvrdila, že faktúry vystornoval samotný dodávateľ.

Isté však je, že na nich figuruje podpis terajšieho ministra výstavby Igora Štefanova, ktorý vtedy zastával postgenerálneho riaditeľa Agentúry na podporu regionálneho rozvoja. A niektoré majú aj pečiatku rezortu. Na naše otázky, koľko ministerstvo za logá v skutočnosti zaplatilo, neodpovedalo. Zobralo si deň na rozmyslenie. Na naše otázky nereagovala ani konateľka spoločnosti Zamedia Zuzana Škutáková.

325827 Suma: 1 925 420 Sk (63 912 €)
Reklamná kreativita: 488 hodín
325830 Suma: 2 569 805 Sk (85 301 €)
Reklamná kreativita: 658 hodín
325828 Suma: 2 177 700 Sk (72 286 €)
Reklamná kreativita: 554 hodín
365471 Suma: 1 925 420 Sk (63 912 €)
Reklamná kreativita: 488 hodín

Spolu: 8 598 345 Sk (285 413 €)
Reklamná kreativita: 2 188 hodín

Faktúra za jedno z log pre ministerstvo výstavby. Firma si zaň fakturovala za 658 hodín práce reklamnej kreativity. Faktúru podľa podpisu prevzal Štefanov (po kliknutí sa obrázok otvorí vo väčšom rozlíšení).

365464

Na čo sme sa pýtali?

  • Je v poriadku, že firma Zamedia na logách pracovala 2 188 hodín?
  • Prečo je na objednávkach a aj niektorých faktúrach podpis ministra výstavby Igora Štefanova?
  • Aká je suma, ktorú ministerstvo za spomínaný tender v skutočnosti zaplatilo?

NÁSTENKOVÝ TENDER

Tender za 120 mil. € (3,6 mld. Sk) vyhralo v roku 2007 konzorcium fi riem Zamedia, Consulting & Management, European Consultants Organization a Avocat a trvať mal do roku 2015. Konzorcium malo ministerstvu poskytovať informačné a vzdelávacie aktivity a právne služby v rámci čerpania fondov z Európskej únie. Po tom, čo sa koncom minulého roka objavili pochybnosti o súťaži, tender preveroval Úrad pre verejné obstarávanie. Po prvých výsledkoch kontroly skončil na ministerskom poste predchádzajúci minister Marian Janušek. Nahradil ho Igor Štefanov, ktorého podpis fi guruje na sporných faktúrach a ktorý v minulosti tender obhajoval. Doteraz ministerstvo konzorciu vyplatilo 11,6 mil. € (350 mil. Sk). Tender bol zrušený v apríli 2009. Peniaze sa zrejme nikdy nevrátia.

 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
Blinken žiada Hamas o jediné: Šanca na konečné zmiernenie utrpenia v Gaze?
Z výsledkov výskumu vyplýva, že nám pravdepodobne hrozí vymretie.
Ľudstvo čaká KATASTROFA nevídaných rozmerov: Z toho, čo má prísť, behá mráz po chrbte
Štyria hráči spod Tatier majú podpísané jednocestné zmluvy: Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Adam Ružička (Calgary Flames) a Tomáš Tatar (Colorado Avalanche).
Adam Ružička má nového agenta: Pridá sa k Slovákom v Rusku? TIETO kluby sú v hre!
Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa  zranilo 30 ľudí.
Vlečka ťahaná traktorom sa prevrátila: Zranilo sa viacero mladíkov, niektorí vážne
Police in hi-visibility jackets policing crowd control
Hrôza na škole! Násťročný mladík chcel vraždiť: Sila, čo malo byť útočnou zbraňou
Mislav Rosandič.
Foto
Agent prezradil novinky o Rosandičovi: Je spokojný so životom v Rusku a bude pokračovať v KHL!
Princ Harry a William
William nedovolí, aby sa Harry k chorej Kate priblížil: To, čo jej urobil, bratovi NEODPUSTÍ!
Zničená infraštruktúra v Pásme Gaza.
Strašné, čo sa deje v Pásme Gazy: Je to ešte horšie ako na Ukrajine!
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Orbánov Fidesz von der Leyenovú totálne znemožnil: Prekvapujúci odkaz šéfky Európskej komisie
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pohrozil Iránu.
USA sú bezradné, čoskoro má vypuknúť PEKLO: Izrael pripravuje desivú operáciu!
Beautiful young woman measuring her waist with a measuring tape in the living room at home.
TIETO potraviny v supermarkete NIKDY nekupujte! Známa dietologička radí, ako ostať fit
Dobročský prales
Aktualizované
V Národnej prírodnej rezervácii Dobročský prales horí! Zasahujú hasiči