Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.02.2021 12:00 | Správy | Domáce správy

Sulík sa chce stať ministrom zdravotníctva: Matovič mu dal ponuku, ktorú nevie stráviť

Už sa na to nemohol pozerať?! Minister hospodárstva Richard Sulík (53) prišiel tento týždeň sčista-jasna s návrhom odvolať ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (46).

Dusno v koalícii

Napriek obrovskej kritike vlastného vládneho kolegu sa Sulík nechce vzdať pobytu v koalícii. „Ja som urobil to, čo bolo v mojej moci, myslím si, že som urobil dosť.“ Napriek tomu Sulík nie je jediný, kto s prácou ministra zdravotníctva nie je spokojný. S návrhom nestraníckeho odborníka na tento post, prišla na jeseň minulého roka už aj strana Za ľudí. „Ani náš návrh nebol prijatý, ale zbavovanie sa zodpovednosti považujem za alibistické. Na riešení situácie s koronou musí pracovať celá vláda,“ povedala predsedníčka strany Veronika Remišová.

Výmenu na ministerskom kresle si naopak neželá predseda Sme rodina Boris Kollár: „Keďže dlhodobo vidíme, aký je vzťah medzi pánom Sulíkom a premiérom Matovičom, ktorý je mnohokrát v rovine osobnej animozity, som presvedčený že určite by toto nebolo v súčasnej situácii tým najlepším riešením.“

Samotný Krajčí tvrdí, že je z reakcie Sulíka, ale aj niektorých poslancov smutný. „Na druhej strane mám veľmi silnú podporu pána premiéra a vlastného klubu. V tejto situácii nepovažujem za úplne správne utekať z bojiska,“ konštatoval. Hovorí tiež, že ak je záujem, aby v kritickej situácii vo funkcii pokračoval, tak ostane. Samotný Matovič sa do uzávierky k návrhu svojho koaličného partnera nevyjadril.

Príležitosť pre Matoviča

V kuloároch sa hovorí o mocenskej hre v rámci koalície, keď si jeden z koaličných partnerov uvedomuje narastajúce percentá. Na druhej strane podľa politológa Radoslava Štefančíka môže ísť o snahu na zvrátenie veľmi nepriaznivej situácie. „Pán minister Krajčí to zjavne nezvláda, je potrebné to posunúť niekomu inému. Pre Igora Matoviča by to bola ideálna príležitosť, ako sa zbaviť momentálne veľmi ťažkého rezortu,“ dodal.

 

Ako Sulík naložil Krajčímu

Richard Sulík:

- Ryba smrdí od hlavy, musíme vymeniť ministra zdravotníctva.

- Som pripravený to zobrať ja a premiér aspoň bude mať vinníka. Všetci dobre vieme, že Matovič je majster v tom, že si vždy za niečo nájde vinníka. Tu by ho mal priamo na lopate, bol by som vinný za všetko, čo by sa udialo v zdravotníctve, ale pohli by sme sa ďalej.

- Je to strašná hanba teraz, máme nielen najviac mŕtvych, ale aj hospitalizovaných. Je to množstvo manažérskych chýb. Zlyhaní je veľa, je to očividné všetkým, čo sa tu budeme na čo hrať, že tu všetko funguje, nefunguje.

- Veľká časť mŕtvych ide na vrub zlyhaní na ministerstve zdravotníctva. Časť z nich ide aj na vrub Igora Matoviča, pretože v novembri - decembri päť týždňov neurobil nič. Ja som strávil niekoľko dní a nocí nad pandemickým plánom, no on ma s ním poslal do Mongolska.

- Myslíte si, že koalícia môže fungovať ako doteraz? Že sa budeme dívať na sto mŕtvych denne? Odmietam byť zodpovedný ako člen vlády za tento stav.

 

Marek Krajčí:

- Mám veľmi silnú podporu pána premiéra a vlastného klubu. V tejto situácii nepovažujem za úplne správne utekať z bojiska.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kuk, mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
V tejto veci nemá Netanjahu žiadne pochyby: Operácia má rozhodnúť o všetkom!
Foto
Slovenský mladík sa zapísal do histórie: Prekonal 89 rokov starý rekord
Belgický premiér Alexander De Croo.
Nehorázny prešľap belgického moderátora: Sila, čo povedal v priamom prenose! Otvorená výzva na atentát?
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) počas neformálneho stretnutia v Pekingu vo štvrtok 16. mája 2024.
Správanie Číny sa Američanom nepozdáva: Hrá to na dve strany? Spojené štáty sú rozhorčené
Meghan Markle na návšteve Nigérie.
Foto
Meghan so slzami v očiach! Z toho, čo sa stalo v Nigérii, sa bude ešte dlho spamätávať
Russian tanks convoy on military maneuvers.
Veliteľ spojeneckých síl o šanciach na dobytie Charkova: Ruská armáda má podľa neho zásadný problém
Ilustračné foto
Ako určiť, že je niekto PSYCHOPAT: Všímajte si TENTO znak! Znepokojivé, čo zistili o ženách
Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku východne od Rafahu.
Pásmo Gazy sa nachádza v hroznom stave: Juhoafrická republika podnikne dodatočné právne kroky proti Izraelu
Pápež František.
Pápež napriek zdravotným ťažkostiam ohlásil ďalšiu zahraničnú cestu: Pripomenie si významné výročie
Kontroly dvoch cyklistov nedopadli dobre.
Policajti dali za bieleho dňa fúkať dvom cyklistom: Preboha! Jeden horší ako druhý
Photo. Hand of a farmer holding wheat grains In the field in sunset. Rich harvest.
Maďari na plné ústa o poľnohospodárstve v EÚ: Je obeťou extrémnej... Čo navrhujú?
Ilustračné foto
Na Slovensko sa valí KATASTROFA: Pripravte sa na radikálnu zmenu počasia! Kedy to príde?