Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.05.2024 22:38 | Správy | Domáce správy
FotoVideo

V Bratislave sa konal prestížny festival STARMUS: Ocenenia si prevzali zvučné mená

Prestížnu Medailu Stephena Hawkinga za vedeckú komunikáciu udelili v stredu v Bratislave v rámci vedeckého festivalu STARMUS filmárovi Christopherovi Nolanovi, hudobníčke Laurie Andersonovej, oceánografke Sylvii Earleovej a autorovi prírodopisných filmov Davidovi Attenboroughovi. TASR o tom informovali organizátori festivalu.

Toto ocenenie STARMUS udeľuje osobnostiam alebo skupinám, ktoré výnimočne ovplyvnili dostupnosť vedeckých poznatkov pre širokú verejnosť. Slávnostné odovzdávanie cien moderoval známy komik a propagátor vedy Robin Ince a ocenenie osobnostiam odovzdali zakladatelia festivalu Garik Israelian a Brian May. Medaila Stephena Hawkinga nesie meno jedného z najvýznamnejších vedcov 20. a 21. storočia.

Vyvrcholením festivalu bol koncert "Sonic Universe". Tohtoročnou hviezdou programu bola americká punk-rocková kapela The Offspring, popri ktorej vystúpili aj Laurie Andersonová či Tony Hadley.

Christopher Nolan je uznávaným filmárom, ktorého filmy ako "Interstellar" a "Tenet" ponúkajú podnety na zamyslenie a ich cieľom je vzbudiť záujem o vedecké témy. "Myslím si, že vzťah vedy a umenia je veľmi dôležitý. Užívam si, keď môžem ďalej komunikovať vedecké poznatky, ktoré som sa naučil od vedcov, a to, že pravda je niekedy zvláštnejšia ako fikcia," skonštatoval Nolan.

Ocenenou je aj umelkyňa a skladateľka Laurie Andersonová, ktorej inovatívna práca preklenula priepasť medzi umením a technológiou. Andresonová využíva experimentálne vystúpenia a multimediálne projekty na to, aby sprístupnila a spopularizovala zložité vedecké koncepty.

Ďalšou nositeľkou ceny je oceánografka Sylvia Earleová, ktorá zasvätila svoj život ochrane oceánov, čím výrazne zvýšila povedomie verejnosti o nich. "Som poctená, že môžem toto ocenenie prebrať v mene oceánov a odkomunikovať ich správu: Bez modrej nie je zelená. Bez oceána nie je život. Musíme ochraňovať oceány tak, ako keby od toho záviseli naše životy, pretože aj skutočne závisia," uviedla Earleová v ďakovnej reči.

Posledným tohtoročným nositeľom ceny je legendárny autor prírodopisných filmov David Attenborough, ktorý získal osobitné ocenenie za celoživotné dielo. Jeho dokumentárne filmy vzdelávajú ľudí už po desaťročia a vyzývajú ich, aby sa starali o planétu. Attenborough skonštatoval, že je poctený udelením ceny v Bratislave. "Efektívna vedecká komunikácia je v boji za záchranu prírody kľúčová," uviedol.

Cenu v minulosti získali osobnosti ako doktorka Jane Goodallová, podnikateľ Elon Musk, hudobník Jean-Michel Jarre, astrofyzik Neil deGrasse Tyson či skladateľ Hans Zimmer.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin.
USA a Južná Kórea mali dôležitý telefonát: Ide o Putina!
Jeden lekár varuje, že by ste mali skontrolovať svoj jazyk - môžete na ňom nájsť znak, že by ste pitie kávy mali čo najskôr obmedziť.
Pozor, máte na jazyku TOTO? Okamžite prestaňte piť kávu! Znamená to problémy
Ráž nechcel po kolízii zastaviť, aby si ho ľudia nefotili.
Jožo Ráž mal kolíziu s cyklistom a ušiel: Zakročila polícia! Bude znášať následky?
Slovensko - Zuzana Čaputová (49) (13 600 €)
Politológovia hodnotia hlavu štátu: Čo Čaputovej (ne)vyšlo počas pôsobenia v paláci?!
Karol III. zablahoželal Pellegrinimu.
Kráľ Karol III. poslal Petrovi Pellegrinimu odkaz: Povzbudivé slová!
Spevák sa v charite naplno angažoval aj počas života.
Uplynie 8 rokov od smrti Georgea Michaela († 53): Neuveríte, čo vyplávalo na povrch
Dubček bol významnou postavou v dejinách Československa.
Rakúsko si uctí Alexandra Dubčeka († 70): Aha, čo pribudne sa mape Viedne
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Francúzsky súd potvrdil tresty dvom mužom, ktorí pomáhali útočníkovi z Nice: Za mrežami strávia niekoľko rokov
Lithuanian Flag on a blue sky with clouds - Lithuania
Litva dala ruským a bieloruským staniciam ďalšiu stopku: Dostali ultimátum, zmenia to len v jednom prípade
Tisíce ľudí sa zhromaždili pred budovou parlamentu a žiadali odstúpenie premiéra Pašinjana.
Foto
Nespokojnosť narastá, tisíce Arménov vyšli do ulíc: Úrady sú vinné, tvrdia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Stoltenberg o finančných záväzkoch NATO pre Ukrajinu: Toto by mali spojenci urobiť
ilustračné foto
Pri Časiv Jare na Ukrajine sa intenzívne bojuje: Kľúčová poloha pre Rusov! Stačí len kúsok a..