Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.07.2020 09:09 | Správy | Domáce správy

Spájanie maďarských strán: Sólymos tvrdí, že chce spoluprácu s SMK

Predseda Mosta-Híd László Sólymos hovorí, že by malo dôjsť k spojeniu so Stranou maďarskej komunity (SMK) a k prekonaniu obdobia nedôvery, ktoré vládlo uplynulých desať rokov medzi obidvomi politickými subjektmi.

Péter Őry ktorý je poverený vedením SMK, povedal, že logika mu nedáva iné ako spojenie strán alebo vytvorenie širšej koalície. Okrem SMK a Mosta-Híd sa rozhovory o spoločnom postupe majú týkať aj Maďarského fóra exposlanca Zsolta Simona, strany Spolupatričnosť a Maďarskej kresťanskodemokratickej aliancie. V prostredí maďarských strán na Slovensku by po 18. júli tohto roka nič nemalo brániť v spustení rokovaní o ich spolupráci. Vtedy by mal byť po kongrese SMK známy nový šéf strany.

„V Moste-Híd sme obnovili vedenie. Čakáme, kým tak urobí aj SMK, aby sme mohli začať rokovať,“ vyjadril sa pre agentúru SITA Sólymos. Nevedel povedať, ako dlho by proces spájania strán mohol trvať. „Už by mal byť koniec taktizovania, treba si sadnúť za stôl a dohodnúť sa. Bohužiaľ, za desať rokov sa vytvorila nedôvera, ktorú treba prekonať,“ zhodnotil Sólymos vyše desaťročné obdobie, čo z SMK odišla skupina politikov na čele s Bélom Bugárom.

Sólymos hovorí, že cez leto bude potrebné naplánovať postup ďalšej spolupráce. „Most-Híd určite nechce stratiť svoju pridanú hodnotu, že oslovujeme aj iné národnosti a Slovákov, ktorí žijú v regióne južného Slovenska,“ ozrejmil.

 

Dočasný šéf SMK Peter Őry potvrdil, že po kongrese strany sa začne rokovanie o spoločnom postupe s maďarskými politickými subjektmi. Netrúfol si však povedať, kto je najväčším favoritom na post predsedu SMK. Podľa neho sa hovorí o štyroch až piatich kandidátoch. Ďalší môžu pribudnúť, pretože sa ešte neskončili okresné snemy.

Őry aj Sólymos sa zhodli, že spoločný maďarský politický subjekt by mohol mať podporu vyše šesť percent. Pripustili, že príčinou neúspechu maďarských strán vo februárových parlamentných voľbách bolo rozptýlenie ich podpory, a to, že časť občanov maďarskej národnosti volila aj slovenské strany.

V prieskume agentúry Focus z júna tohto roka dosiahla SMK podporu 3,7 percenta a Most-Híd 1,5 percenta. Sociológ Martin Slosiarik povedal, že inú šancu na úspech ako integráciu strán nevidí. Pripomenul, že základ, z ktorého môžu maďarské strany čerpať, sa zmenšuje procesom asimilácie maďarskej menšiny. „Dnes je zjavné, že ak je maďarský elektorát rozdelený, výrazne sa tým znižuje šanca maďarskej strany vstúpiť do parlamentu. Voličom treba odkomunikovať, aby budúcnosť maďarskej menšiny videli v politickom zastúpení s novými ľuďmi, ktorí nemajú za sebou nános histórie SMK ani Mosta-Híd,“ zhodnotil sociológ.

Most-Híd a SMK sa vlani usilovali o spoločný postup v parlamentných voľbách. Po krachu rozhovorov sa SMK dohodla na spolupráci s Maďarským fórom a so stranou Spolupatričnosť. Vytvorili volebnú stranu Maďarská komunitná spolupatričnosť (MKS), ktorá sa uchádzala o hlasy voličov. MKS získala podporu 3,9 percenta voličov a Bugárov Most-Híd 2,05 percenta. Na vstup do parlamentu bolo potrebné získať aspoň 5 percent hlasov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Vedci analyzovali mesačné kryštály z misie Apolla z roku 1972.
Je to tu! Vedci potvrdili, čo sa nachádza VO VNÚTRI mesiaca: Spadne vám sánka
ilustračné foto
Veľká zásielka pre Ukrajinu! Aha, čo im krajina odovzdala
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Lauferova († 84) dcéra prelomila mlčanie: TAKTO to s otcom bolo naozaj! Posledné chvíle a rozlúčka
Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť
Herák hovorí, že ide o bludy a odmieta akúkoľvek spojitosť s obťažovaním.
Na exposlanca Heráka podal prokurátor obžalobu: Týka sa sexuálneho zneužívania viacerých žien
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?
(ilustračné foto).
Rusko varuje Európu pred ODVETOU: Ak sa to stane, príde veľmi tvrdá reakcia!
(ilustračné foto).
25 rokov od vstupu Česka do NATO: Ministri zahraničných vecí zasadnú v Prahe
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a ruský minister obrany Sergej Šojgu
Ľadové slová ruského ministra! Silný odkaz pre Západ: Takýto máme PLÁN
Pestovatelia zo sadu Dobrý ježko zachraňovali úrodu.
Abnormálne teploty zamávali s prírodou: Spozorované úkazy spravia farmárom vrásky na čele
Vo vozidle museli vysať zeminu, zvyšky jedla aj iné nečistoty
Foto
Veľký test vysávačov do auta! Ktorý sa najviac oplatí? Tu sú výsledky
Kréta je obľúbenou dovolenkovou destináciou Slovákov.
Na gréckom ostrove prebieha najväčšie cvičenie: Desivý scenár!