Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.07.2020 07:06 | Správy | Zahraničné správy

Je spokojný: Trump v príhovore vyzdvihol postup proti pandémii

Napriek výrazne stúpajúcim počtom nakazených americký prezident Donald Trump v sobotu v príhovore k občanom pri príležitosti tohtoročného Dňa nezávislosti USA vyzdvihol postup krajiny v boji proti pandémii nového koronavírusu.

"Naša stratégia napreduje dobre," povedal Trump v sobotu večer miestneho času vo vystúpení v záhrade Bieleho domu, z ktorého citovala agentúra DPA.

Spojené štáty v uplynulých dňoch zaznamenávajú vysoké počty potvrdených nových prípadov nákazy. Tri dni po sebe - k sobotňajšiemu večeru miestneho času - v krajine hlásili viac ako 50.000 nových infikovaných, čo je najviac od začiatku pandémie, vyplýva z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa.

Trump povedal, že poznatky o tomto víruse sa značne zlepšili a spôsobené "plamene" možno zahasiť. Na začiatku pandémie neboli testy na nový koronavírus, medzičasom však v USA vykonali takmer 40 miliónov testov. Šéf Bieleho domu tvrdil, že 99 percent odhalených prípadov je "úplne neškodných".

 

V krajine dosiaľ potvrdili viac ako 2,8 milióna prípadov nákazy vírusom Sars-CoV-2 a v dôsledku infekcie tam zomrelo približne 130.000 ľudí, čo sú najvyššie počty zo všetkých krajín sveta. Trump tiež opätovne pripísal Číne zodpovednosť za celosvetové rozšírenie nového koronavírusu a túto krajinu obvinil zo zatajovania informácií. "Čína musí byť bratá na zodpovednosť v plnom rozsahu," vyhlásil.

Trump v prejave okrem toho odsúdil tých, ktorí ho "očierňujú" a ktorí si podľa neho nevážia minulosť krajiny, píše agentúra AP. "Teraz sme v procese porazenia radikálnej ľavice, anarchistov, štváčov, plieniteľov a ľudí, ktorí v mnohých prípadoch nemajú ani poňatia, čo robia," povedal. "Nikdy nedovolíme, aby rozhnevaný dav strhával naše sochy, mazal naše dejiny, indoktrinoval naše deti alebo pošliapaval naše slobody."

"A budeme chrániť a zachovávať americký spôsob života, ktorý sa začal v roku 1492, keď Kolumbus objavil Ameriku," vyhlásil. Trump prisľúbil ľuďom "špeciálny večer" osláv Dňa nezávislosti vo Washingtone, zahŕňajúci prelety vojenských lietadiel či zoskoky výsadkárov, po ktorých bude neskôr v priebehu večera nasledovať aj veľký ohňostroj.

Mnohí verejní činitelia však vyzvali Američanov, aby sa počas sviatku vyhýbali zhromaždeniam, a jednotlivé štáty USA obmedzili svoje oslavy. V samotnom Washingtone starostka Muriel Bowserová ešte v piatok apelovala na obyvateľov, aby zostali doma - a ak musia ísť von, aby dodržiavali hygienické opatrenia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu