Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.07.2020 11:03 | Šport | Šport mix

Rugby sa na Slovensku teší čoraz väčšej popularite: Cieľom je väčšia propagácia

Celosvetový športový fenomén, ktorý má u nás v širšej verejnosti stále skôr povesť hry nespratných chuligánov. Rugby v poslednej dekáde zaznamenalo obrovský nárast fanušíkov čoho jasným dôkazom sú posledné majstrovstvá sveta v Japonsku, ktoré v roku 2019 navštívilo takmer 1,7 milióna fanúšikov z vyše 178 krajín sveta.

Popularita športu tvrdých chlapov u nás sa však s tou z tradičných ragbyových bášť vôbec nedá porovnávať. Slovenskému  ragby navyše - tak ako aj ostatným športom - skomlikovala fungovanie pandémia koronavírusu.

Ak sa na Slovensku povie ragby, väčšina ľudí si predstaví nanajvýš novozelénaských reprezentatnov ako predvádzajú svoj tradičný predzápasový rituálny tanec Haka, ktorými sa snažia zastrašiť svojich súperov. Málokto pritom u nás tuší, že i v našich končinách sa hrá ragby. Teda jeho sedmičková verzia - ktorá je olympíjskym športom od OH 2016 v Riu - a to od roku 2004 keď bola založená Slovenská ragbyová únia a vznikol prvý moderný ragbyový klub na Slovensku 1. RC Slovan Bratislava. Práve tento klub zorganizoval minulý víkend turnaj v Čunove kde sa rozhodovalo aj o Slovenskom majstrovi. Historicky prvý titul si z Čunova odniesli ragbyisti zo Žiliny. 

„Vzhľadom na pandemickú situáciu z pred pár týždňov a nemožnosť organizovať v tom čase športové podujatia bol turnaj vyvrcholením zápasov klubov zo Slovenska. Víťaz turnaja sa preto aj stal oficiálnym majstrom SR v rugby pre túto sezónu,“ uviedol Martin Mikláš z novovznikajúceho klubu Rugby Club Nitra, ktorý sa turnaja tiež zúčastnil. 

 

Chýba propagácia

Práve on patrí k veľkým propagátorom športu a snaží sa do nitrianskeho tímu nalákať nových hráčov. „Rugby u nás nemá tradíciu a robia ho len nadšenci prípadne prisťahovalci z krajín kde patrí rugby medzi „hlavné športy“. Stačilo by spraviť dobrý marketing že rugby vo verzii 7 je olympijský šport a tam stačí byť atletickej postavy a rýchly aby sa hráč presadil,“ myslí si Mikláš podľa ktorého pri lepšej propagácii by sa aj v našej krajine našli talenty.

„Ciele sú jasné, vybudovať fungujúcu ligu v 7čkovom rugby. Na hráčoch našej ligy potom postaviť konkurencieschopný 7čkový tím Slovenska a s ním sa približovať výkonnostne najlepším. Podľa mňa to nie je nereálne. Napr. reprezentácia USA v 7 rugby bola zložená z atlétov a dostala sa na posledné olympijské hry,“ vysvetlil Mikláš z RC Nitra.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Ilustračné foto
Krádež na železničnej stanici v Humennom: Skupina mužov podliezla plot a začali rabovať!
Voda siahala do takej výšky, že takmer úplne zaplavila vozidlá, ktoré boli na cestách.
Foto
Katastrofálne záplavy v Dubaji: Sú za tým lietadlá rozprašujúce chemikálie?! Šokujúce zistenia
Šutaj Eštok reaguje na zadržanie Beňa.
Aktualizované
Šutaj Eštok reaguje na zadržanie bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňa: Čoho sa mal dopustiť?
ÚVZ SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov, nachádzajú sa medzi nimi aj známe značky.
Foto
ÚVZ varuje pred nebezpečnou kozmetikou: Ide aj o obľúbené značky! Ak ich máte doma, vyhoďte ich
Poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo).
Poľský prezident sa stretol s Trumpom: Zvláštne, čo povedal!
Manželia Csémiovci mali spolu pekný vzťah.
FotoVáš Tip
Poradca Šutaja Eštoka sa ukázal na verejnosti: Prvá fotka od záhadnej smrti manželky!
Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Čo všetko čaká dnes poslancov? Schôdzu začali návrhom na zmeny v zložení parlamentných výborov
(ilustračné foto)
Kus žltého papiera vydražili za obrovskú sumu! Neuhádnete, čo je za tým
Tragédia na Spiši vzala život aj Lucke († 17).
Foto
Tragédia na Spiši: Otec Ľuboš prezradil, čo našli v mobile nebohej Lucky († 17)! Chytí vás za srdce, čo urobil potom
Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Po nevídaných dažďoch vládla všade panika a strach.
FotoVáš Tip
Dubaj zasiahli najsilnejšie dažde za posledných 75 rokov: Chaosu a katastrofe čelia aj uviaznutí Slováci!