Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.07.2020 14:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Modranský kaštieľ je už v polovici svojej rekonštrukcie: Stará vinárka dostáva nový šat za 4 milióny €!

Kedy už bude hotový?! Modranský kaštieľ medzi miestnymi známy ako „stará vinárka“, má za sebou najviditeľnejšiu zmenu.

Bývalý mlyn zo 16. storočia kedysi obývali významné šľachtické rodiny, ktoré ho prerobili na veľkolepé sídlo slobodného kráľovského mesta Modra. Dnes je našou významnou kultúrnou pamiatkou, ktorá po rokoch chátrania dostáva novú podobu za takmer 4 milióny eur. Po komplexnej rekonštrukcii má slúžiť umelcom, vinárom, študentom, ale aj širokej verejnosti. Kedy však budeme môcť kaštieľ navštíviť?

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Modranský kaštieľ, ktorý dnes prechádza rekonštrukciou, nebol vždy kaštieľom. Kedysi bol mlynom a menil viacerých majiteľov, ktorí ho postupne zveľaďovali a rozširovali. Domáci volajú kaštieľ „stará vinárka“, pretože po roku 1922 v ňom sídlila významná vinársko-ovocinárska škola, ktorá vychovala skvelých vinárov a somelierov.

Keď sa škola odsťahovala, začal chátrať, až kým ho v roku 2004 nedostal do vlastníctva Bratislavský samosprávny kraj (BSK). Odvtedy kaštieľ slúžil ako centrum Malokarpatského osvetového strediska. Pred rekonštrukciu sa nachádzal v katastrofálnom stave a už dva roky ho viacerí odborníci dávajú do poriadku, aby mu prinavrátili zašlú slávu.

 

Zachraňujú, čo sa dá

V budove sa zachovalo mnoho originálnych prvkov, ktoré sa dostali do rúk reštauratérov. Sú to najmä erby, drevené dvere, schodisko či unikátne okná. Tie sa však už nepodarilo zachrániť, a preto sa v Šamoríne dali vyrobiť veľmi pekné verné kópie. „To najpodstatnejšie má kaštieľ už za sebou. Teraz prišiel čas na všetky menšie úpravy a dokončenie tých, ktoré práve prebiehajú. Je ich síce ešte dosť, ale pokrok je už viditeľlný, “ zhodnotil projektový manažér Zoltán Čunderlik. Rekonštrukčné práce sa robia na viacerých miestach naraz.

Otvoriť galériu

Bývalé renesančné sídlo už má novú strechu, omietky, podlahy, elektrické rozvody, ako aj schodiská vo väčšine priestorov. Myslelo sa aj na imobilných, ktorí sa do miestností dvojposchodovej budovy dostanú výťahom. Taktiež sa pracuje na novom oplotení pozemku, pretože hrozilo, že starý múr sa zrúti na chodník. Pôvodný, stovky rokov starý tvar múru však zostane zachovaný.

Všetky práce na tejto Národnej kultúrnej pamiatke však musia najprv odsúhlasiť pamiatkari. Obnovy sa dočká aj veľká romantická záhrada, v ktorej sa budú konať rôzne podujatia ako napríklad súťaže vín či obľúbená slávnosť jablkového hodovania.

Pri každej komplexnej rekonštrukcii sa zvyknú vyskytnúť nečakané problémy. Modranský kaštieľ nebol výnimkou. „Nepríjemne nás prekvapil stav jazierka. Po odsatí vody a nánosov bahna sme zistili, že jeho murivo sa rozpadá. Museli sme preto úplne zmeniť technologický postup. Jazierko bude úplne nové,“ vysvetlil komplikácie Čunderlik.

Celý projekt s rozpočtom 3,7 milióna eur sa realizuje v spolupráci s rakúskymi partnermi. Plánované dokončenie prác je v októbri tohto roka. „Dúfame, že verejnosť bude môcť navštíviť priestory novozrekonštrovaného kaštieľa už v prvom štvrťroku budúceho roka,“ uzavrel Čunderlik.

Otvoriť galériu

Čo už opravili

- strechu

- elektrické rozvody

- omietky

- podlahy

Mlyn aj sídlo šľachticov

Pôvodne obývateľný mlyn zo 16. stor. v priebehu ďalších 300 rokov prešiel viacerými zmenami a menil majiteľov. Napokon ho habsburský rytier Arthur Polzer prestaval na šľachtické sídlo. V roku 1922 odkúpilo celý areál kaštieľa Československé ministerstvo hospodárstva pre vinársko-ovocinársku školu. Kaštieľ bol v roku 1963 vyhlásený za Národnú kultúrnu pamiatku. Dnes patrí BSK ako sídlo Malokarpatského osvetového strediska.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martina Beveláguová, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
(ilustračné foto)
Akého najvyššieho veku sa dokážeme dožiť? Tak toto číslo by ste neuhádli!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Slováci sa zapojili do zbierky pre Ukrajinu: Silný odkaz vojakov priamo z línie!
Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!