Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.07.2020 05:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Razia NAKA v sídle Bonulu v Nitre: Bödör obvinený v kauze Dobytkár! Čo na neho prezradili susedia?

Jedna z najväčších korupčných káuz spojených s eurodotáciami pokračuje! NAKA vykonala na celom území Slovenska zaisťovacie úkony a obvinila ďalších päť ľudí z prania špinavých peňazí.

Policajti zasahovali v piatok aj vo firme Bonul, ktorá patrí nitrianskemu oligarchovi Miroslavovi Bödörovi. Jedným z obvinených má byť práve jeho syn Norbert Bödör, ktorý figuruje aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka († 27). NAKA zasahovala prvýkrát v kauze Dobytkár, ktorá súvisí s korupciou v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) ešte v marci.  Odvtedy obvinila a zadržala niekoľko ľudí. Takisto sa podarilo zmapovať úplatky za viac než 10 miliónov eur. V piatok sa vyšetrovanie opäť pohlo.

Fotogaléria
17
fotiek v galérii

„Národná kriminálna agentúra pokračuje vo vyšetrovaní prípadu z prostredia Pôdohospodárskej platobnej agentúry. V rámci akcie Dobytkár na celom území Slovenskej republiky vykonala zaisťovacie úkony a vzniesla obvinenie trom fyzickým osobám a dvom právnickým osobám za obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie v tejto chvíli bližšie informácie nie je možné poskytnúť,“ uviedla polícia.

Obvinený Bödör

 

Zásah prebiehal aj v sídle nitrianskej bezpečnostnej služby Bonul, ktorú vlastní oligarcha Miroslav Bödör. Policajti mali prísť so žiadosťou o vydanie vecí - konkrétne dokumentov, ktoré by mali súvisieť s kauzou Dobytkár. Jedným z obvinených má byť podľa portálu Aktuality.sk práve syn oligarchu Norbert Bödör.

Ten je známy najmä z Kočnerovej Threemy, z ktorej vyplýva, že mal kontakty na polícii a vedel vybaviť lustrácie ľudí nepohodlných pre Kočnera. Takisto jeho meno figuruje v prípade vraždy Jána Kuciaka. Novinár v roku 2017 upozornil, že Bödör zarába na dotáciách z pôdohospodárskej agentúry. Bývalý siskár Peter Tóth na polícii vypovedal, že Bödör spolufinancoval Kuciakovo sledovanie pred vraždou. Oligarcha bol v tejto veci vypovedať, no všetko popiera.

Dubaj či Slovensko

Bödör sa niekoľko mesiacov nachádzal s rodinou v Dubaji, čo potvrdil aj jeho právnik. Vylúčil však, že by bol na úteku, a dodal, že pre koronakrízu sa nevedel dostať späť na Slovensko. V investigatívnom centre Jána Kuciaka už v minulosti zistili, že v Spojených arabských emirátoch má mať trvalý pobyt. V luxusnom hoteli si tam mal prenajímať apartmán.

Portál tvnoviny.sk uviedol, že Bödör sa už z Dubaja vrátil a obvinenie ho zastihlo na dovolenke v Chorvátsku. V piatok sa však mal vracať domov na Slovensko a bol rozhodnutý prihlásiť sa na polícii. Novému Času sa podarilo zistiť, že susedia o ňom už dlho nič nevedia. „Tento týždeň som nevidel a ani nepočul u nich nikoho. Minulý týždeň bolo počuť pohyb, aj psa štekať, ale nevidel som ho ani nikoho z rodiny. Ale pravidelne im chodia kosiť trávu a starať sa o dom. Len toho psa tu nebolo počuť a ani sme ich dlho nevideli,“ povedal Bödörov sused.

O tom, že v dome bol minulý týždeň ruch, hovoria aj ostatní susedia. Bödöra ani nikoho z jeho rodiny však nevideli. „Ak aj bol doma, nevieme o tom. Niekto tam bol a bol tam aj pes,“ dodala suseda. Čerstvými obvinenými v kauze Dobytkár sú bývalý výkonný riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Ľubomír Partika a bratislavský podnikateľ Peter Kuba. Väzobne stíhaní sú vo veci aj bývalý šéf PPA Juraj Kožuch a finančník Martin Kvietik, ktorý je synom známeho herca Štefana Kvietika.

Otvoriť galériu
Martin Kvietik
Zdroj: fab

O čom je kauza Dobytkár

- Kauza sa zaoberá rozsiahlou korupciou v Pôdohospodárskej platobnej agentúre.

- Polícia doposiaľ zmapovala úplatky za vyše 10,4 milióna eur.

- Jednými z prvých obvinených boli finančník Martin Kvietik, syn herca Štefana Kvietika, a Martin Kožuch, ktorý šéfoval PPA.

Otvoriť galériu
Juraj Kožuch
Zdroj: mf

- Kvietik je spájaný so stranou SNS, ktorá v minulom volebnom období riadila rezort pôdohospodárstva. Polícia zistila, že viaceré projekty na eurofondy uspeli z dôvodu úplatkov.

- Najnovšie prebehla razia aj vo firme Bonul. Obvinené sú ďalšie osoby, medzi ktorými je aj Norbert Bödör.

 

Kto je Norbert Bödör

- Žije v Nitrianskych Hrnčiarovciach, blízko bývalého dvojnásobného ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka.

- Je synom nitrianskeho oligarchu Miroslava Bödöra, ktorý šéfuje bezpečnostnej službe Bonul. Tá mala počas vlády Smeru miliónové štátne zákazky na stráženie Slovenskej pošty či Sociálnej poisťovne.

- Jeho otec je v príbuzenskom vzťahu s bývalým policajným prezidentom Tiborom Gašparom.

- Podniká vo viacerých oblastiach.

- Exsiskár Peter Tóth vypovedal, že Norbert Bödör spolufinancoval sledovanie zavraždeného novinára Jána Kuciaka († 27). Následne vypovedal na polícii, kde všetko poprel. V januári bol vypovedať v tejto veci na súde v Pezinku. Tiež všetko popieral.

- Niekoľko mesiacov sa zdržiaval v Dubaji. Jeho právnik vylúčil, že by bol na úteku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: len, mf, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Veža budovy sa zrútila.
Foto
Horiace inferno v Kodani: Historická budova v plameňoch, časť už ľahla popolom! FOTO z miesta činu
Roof lights of polish police (Policja) car on the street
Ľudí v Poľsku mali tajne sledovať: Znepokojivé, ako nenápadne to robili
2009. Dvojicu hercov milovali všetky deti.
Spomínate si na reláciu Elá hop? Takto vyzerá legendárne duo dnes! Čo po rokoch s hrdosťou priznali
Foto
Odišiel priskoro: V mladom veku zomrel majster Slovenska († 39)
Zrazenému cyklistovi letel na pomoc záchranársky vrtuľník (ilustračné foto).
Seniora zrazil v Kútoch autobus: Vážne zranenia! Na pomoc mu letel záchranársky vrtuľník
Domácim
násilím
trpia
častejšie
ženy.
Zažívate domáce násilie a neviete, ako ďalej? Odpoveď môžete nájsť na týchto miestach na Slovensku
Od tragédie prešlo už 10 rokov.
Na lodi zomreli STOVKY detí, kapitán zdrhol medzi prvými: Zobrali im jedinú šancu na prežitie
Vysoké Tatry.
Aprílové počasie úraduje: Hory sa zahalia späť do zimy! Pre zvyšok krajiny to tiež nevyzerá ružovo
Schindlerová zapózovala v posilňovni. Na cvičenie zvolila pomerne netradičný spodný diel.
Foto
Schindlerová dráždi vo fitku: BUJNÝ dekolt natlačený v podprsenke a... Uff, pozrite sa DOLE!
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Juraj Blanár podporuje vstup Srbska do EÚ: Toto je podľa neho kľúčovým bodom
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Stiahnu sa americkí vojaci z Iraku? Po 10 rokoch má dôjsť k dôležitej dohode
Peter Pellegrini, Zuzana Čaputová, Robert Fico.
Najdôveryhodnejší politik: Prieskum ukázal, komu Slováci veria najviac! Kto naopak, skončil na chvoste?