Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.07.2020 10:00 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Medzi cirkevnými hodnostármi to vrie, vážne podozrenia anonymných kňazov: Výpalné v Rožňavskej diecéze?!

Zneužívajú peniaze cirkvi? Na zvláštny prístup a vážne podozrenia, hraničiace až s výpalníctvom, sa upozorňuje v maili, ktorý nám prišiel do redakcie Nového Času a ktorý je na konci podpísaný ako „Kňazi rožňavskej diecézy".

Vedeniu Biskupského úradu vyčítajú, že si moc zamieňa s tzv. cirkevnou poslušnosťou a  v čase, keď mnoho farností sotva prežíva. Upozornili na to, čo sa má diať s milodarmi, peniazmi zo zvončeka, a vôbec s majetkom.

Nový Čas do redakcie dostal anonymne mail, ktorý je na konci podpísaný ako „Kňazi rožňavskej diecézy". Píše sa v ňom o prístupe vedenia diecézy, ktoré podľa pisateľov zneužíva svoju služobnú moc. Priložili aj konkrétny prípad biskupského podporného fondu, z ktorého má vyplývať to, že odvody z farností nie sú v kostolnom poriadku. „Po preštudovaní sa kňazi a právnici zhodli, že ide o zneužitie úradnej moci a výpalníctvo pod tzv. cirkevnou slepou poslušnosťou. Cirkevné právo kánon 1295 § 3 o milodaroch, ktoré dali veriaci na určitý cieľ, totiž uvádza, že sa môžu použiť iba na tento cieľ. Každý zvonček, zbierka teda majú svoj cieľ a má sa zachovať vôľa darcu. Tá sa však porušuje a dochádza k vykrádaniu farností, pričom mnohé prežívajú z mesiaca na mesiac,“ píše sa v stanovisku sťažovateľov, ktorí svoju anonymitu zdôvodnili nasledovne:

 

„Máme veľmi zlé skúsenosti, ak sme chceli Biskupskému úradu Rožňava pomôcť k náprave a aby sám premyslel a zvážil zlé počínanie, vždy sa to vypomstilo všetkým zamestnancom a kňazom. Mnohí kňazi, ktorí poukázali na chyby vedenia pre dobro cirkvi, boli falošne obvinení a neprávom potrestaní. Zároveň boli vynesené aj mnohé trestné napomenutia, ktoré hraničia s okrádaním a výpalníctvom.“

V závere sťažovatelia, ktorým prekáža platenie rôznych odvodov, hoci finančná situácia v najchudobnejších okresoch južného Slovenska je zrejmá, uvádzajú, že nepíšu, aby uškodili cirkvi, Rožňavskej diecéze, „... ale v mene mnohých kňazov, ktorí sa boja svojho biskupa. Niektorí už z diecézy odišli. Chceli by sme, aby biskup pomáhal, dával, a nie bral! Aby bol duchovným otcom“.

Nový Čas opakovane kontaktoval Biskupský úrad so žiadosťou o osobné stretnutie, aby reagovali na kritiku Božích služobníkov. Ešte v stredu prišla táto odpoveď: „Prepošlite nám konkrétne informácie o Vašom ‚Tipe‘, až potom zvážime naše ďalšie kroky.“ Oslovili sme tiež Konferenciu biskupov Slovenska. Do našej uzávierky už však žiadne stanovisko neposkytli.

Biskupský úrad reaguje

"Myslíme, že ide zo strany pisateľa o nedorozumenie. Podporný fond bol v diecéze zriadený práve na pomoc tým, ktorí sú v najväčšej núdzi. Biskupský úrad hľadá spôsoby ako pomáhať, keďže finančná situácia v diecéze nie je ľahká, a biskupstvo nemá zdroje na pokrytie početných žiadostí o pomoc.

Z tohto dôvodu sa biskup v súlade s kánonickým právom rozhodol zriadiť podporný fond, do ktorého majú farnosti v duchu solidarity prispievať 5 percent svojich príjmov. Tento zdroj potom poskytne pomoc práve tým, ktorí sú v najväčších ťažkostiach. Celkom samozrejme v ňom musí byť rešpektovaná vôľa darcov. Je nepochybné, že milodary, ktoré dali veriaci na určitý cieľ, sa môžu použiť iba na tento cieľ. To je jasne definované aj v štatúte samotného fondu: nemožno doň odvádzať nič, čo je účelovo viazané. (Napríklad, keď veriaci darujú na charitu, misie, či dobročinné diela Svätého Otca, atď, nemožno to použiť pre fond, čo samotný štatút explicitne definuje).

Javí sa, že pisateľ podnetu, ktorý ste dostali, žiaľ neporozumel podstate. Cieľom fondu nie je brať, ale práve naopak, prispievať núdznym, vychádzajúc z princípov solidarity. Všetky farnosti teda prispejú malou čiastkou svojich príjmov, aby potom tie, ktoré sú v najväčšej núdzi, mohli dostať žiadanú pomoc. Celkom určite pisateľ nemusí mať nijaké obavy obrátiť sa o vysvetlenie na biskupský úrad. Pán biskup a jeho spolupracovníci sú ochotní každého kňaza vypočuť a poskytnúť primerané vysvetlenie," uvádza Kancelária biskupského úradu v Rožňave.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kz, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


ÚVZ SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov, nachádzajú sa medzi nimi aj známe značky.
Foto
ÚVZ varuje pred nebezpečnou kozmetikou: Ide aj o obľúbené značky! Ak ich máte doma, vyhoďte ich
Poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo).
Poľský prezident sa stretol s Trumpom: Zvláštne, čo povedal!
Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Čo všetko čaká dnes poslancov? Schôdzu začali návrhom na zmeny v zložení parlamentných výborov
(ilustračné foto)
Kus žltého papiera vydražili za obrovskú sumu! Neuhádnete, čo je za tým
Tragédia na Spiši vzala život aj Lucke († 17).
Foto
Tragédia na Spiši: Otec Ľuboš prezradil, čo našli v mobile nebohej Lucky († 17)! Chytí vás za srdce, čo urobil potom
Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Po nevídaných dažďoch vládla všade panika a strach.
FotoVáš Tip
Dubaj zasiahli najsilnejšie dažde za posledných 75 rokov: Chaosu a katastrofe čelia aj uviaznutí Slováci!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Nečakaná návšteva na Ukrajine! Aha, kto pricestoval do Kyjeva
(ilustračné foto)
Rusko spôsobilo na Ukrajine teror: Diali sa tam strašné veci! Hlásia množstvo obetí
Ilustračné foto
Viaceré komplikácie v doprave v Bratislave: Tu sa zrazili 3 autá! Kde všade sa zdržíte?