Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.07.2020 00:56 | Správy | Zahraničné správy

Plamene v novej iránskej fabrike: K požiaru sa prihlásili známi odbojári

V novej továrni na výrobu centrifúg v zariadení na obohacovanie uránu v iránskom Natanze došlo vo štvrtok pravdepodobne k požiaru.

Dôkazom toho sú údaje získané zo satelitných snímok. S odvolaním sa na západných expertov o tom informovala agentúra AP. Zástupca Iránskej organizácie pre atómovú energiu (AEOI) Behrúz Kamálvandí sa vo svojom vyjadrení pre médiá snažil situáciu zľahčiť, keď o nej hovoril ako o incidente.

Iránske médiá neskôr zverejnili fotografie tehlovej budovy s poškodeniami charakteristickými pre oheň. Strecha budovy je zničená. Trosky na zemi môžu naznačovať, že požiaru predchádzala explózia, uviedla AP.

Miesto požiaru v Natanze zodpovedá novootvorenému zariadeniu na výrobu centrifúg, uviedol Fabian Hinz, výskumný pracovník Centra pre nešírenie jadrových zbraní Jamesa Martina v Inštitúte medzinárodných štúdií Middlebury v Monterey v americkom štáte Kalifornia.

 

David Albright z Inštitútu pre vedu a medzinárodnú bezpečnosť sa podobne ako Hinz domnieva, že oheň zasiahol takéto výrobné zariadenie. Jeho inštitút predtým písal správu o novom objekte a identifikoval ho zo satelitných snímok, keď bol vo výstavbe, a neskôr, keď už bol postavený.

Predstavitelia iránskych úradov pre využitie jadrovej energie neodpovedali na žiadosť AP o vyjadrenie sa k domnienkam západných expertov. Hinz však dodal, že akékoľvek poškodenie výrobného zariadenia by bolo pre Irán veľkým neúspechom. Požiar v danom objekte označil súčasne za "veľmi podozrivý". Vysvetlil, že "v prípade Natanzu by to trochu spomalilo vývoj technológie centrifúg". Zamerať sa práve na tento cieľ by bolo pre odporcov Iránu veľmi užitočné, dodal Hinz.

Zodpovednosť za požiar v Natanze prebralo vo štvrtok zoskupenie pod názvom Gepardy vlasti. Informovala o tom perzská služba BBC. Táto redakcia dostala e-mail, v ktorom skupina označujúca sa Gepardy vlasti vysvetľuje, že objekt v Natanze si vybrali pre to, že sú tam pozemné zariadenia, takže iránskym orgánom to - na rozdiel od podzemných objektov - sťažuje možnosť skryť prípadné škody pred zrakom verejnosti.

Členmi tejto skupiny sú bývalí príslušníci iránskych bezpečnostných síl, ktorí sa rozhodli bojovať proti vedeniu krajiny. Viaceré západné médiá uviedli, že je ťažké overiť hodnovernosť e-mailu, keďže táto skupina sa doteraz nikde nespomínala.

Iránska agentúra IRNA síce vo svojom spravodajstve nepriniesla správu o príčine požiaru, ale zato zverejnila komentár, v ktorom sa zaoberá hypotézou, že by mohlo ísť o sabotáž spáchanú nepriateľskými sionistickými krajinami, ako sú Izrael a USA.

IRNA pripomenula aj iné nedávne podozrivé výbuchy v Iráne - silný výbuch z konca minulého týždňa, ku ktorému došlo zrejme v horskej oblasti východne od metropoly Teherán. Podľa analytikov sa v tejto lokalite nachádza podzemný tunelový systém, kde sa vyrábajú rakety. Druhý výbuch nastal v utorok na klinike v Teheráne, ktorý si vyžiadal 19 obetí. Teheránsky prokurátor však krátko po nešťastí uviedol, že výbuch spôsobil unikajúci plyn.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke nový tréner MFK Zemplín Michalovce František Straka.
František Straka chce zažiť novú výzvu: Z Michaloviec do Afriky?
Herectvo je Milkinou veľkou vášňou.
Foto
Úprimné priznanie Emílie Vášáryovej: Bez TEJTO veci si nevie predstaviť život!
Ovplyvnia parlamentné voľby náš dosah na eurofondy? Toto môže urobiť Európska únia!
Foto
Už to nevydržala! Krištofova manželka sa zastala hráčov z KHL: Odkaz všetkým neprajníkom
Robert Fico, Milan Majerský.
Foto
Pristane Majerský na Ficovu hru? Jeden zo zakladateľov KDH aj politológovia reagujú! TOTO mu radia
V košickej zoo sa v januári narodilo medvieďa matke Xene a otcovi Filipovi, kolektív ošetrovateľov ho pomenoval Ares.
Váš Tip
Medvedica v košickej zoo sa začala správať zvláštne: O chvíľu zistili, čo je vo veci!
(ilustračné foto).
Zvládnete diktát pre šiestakov? Otestujte sa, ako ste na tom s pravopisom
Ako by Huliaka a Kuffu potrestali exšéfovia NR SR?!
Foto
“Experti" Huliak a Kuffa: Jeden fúka dym na rastlinu, druhý chráni muchy! Exšéfovia NR SR reagujú
K tragédii za dverami bytu na Bieloruskej ulici došlo ešte vlani v januári.
Foto
Byt hrôzy, kde Stanislav († 53) zabil seba i rodinu: Bojí sa tam vstúpiť aj právnička! Sused prehovoril
Ondrej Kandráč patrí k najvyťaženejším hudobníkom.
Foto
Skončí Ondrej Kandráč nadobro v Bratislave? Odkaz pre východniarov: Chvíľa, v ktorej sme si všetci rovní!
2021 Ľadové jazero. V priebehu troch rokov zmizlo niekoľko desiatok centimetrov ľadu, ostali len kvaple.
Foto
Z Demänovskej ľadovej jaskyne ZMIZOL ľad! Z obľúbenej atrakcie nezostalo nič: Aký je dôvod?
Kim pri príležitosti dokončenia druhej fázy výstavby bytových jednotiek symbolicky prestrihol červenú pásku.
Foto
Kim Čong-un ako HIPSTER alebo sa len snaží schovať KILÁ navyše?! FOTO ako sa ohákol na akciu