Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.07.2020 21:47 | Správy | Zahraničné správy

Rusko odmieta obvinenia: Nedodávali sme zbrane Talibanu

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok vyhlásilo, že Moskva nikdy nedodala zbrane militantnému hnutiu Taliban v Afganistane.

Uviedla to hovorkyňa rezortu Marija Zacharovová, podľa ktorej "Rusko dodalo zbrane iba legitímnej vláde Afganistanu, čo je všeobecne známe". Zacharovová podľa agentúry AFP reagovala na vyjadrenie šéfa americkej diplomacie Mikea Pompea, ktorý v stredu vyhlásil, že "Rusi (Talibanu) predávajú malé ručné zbrane, čo Američanov už desať rokov vystavuje riziku". Dodal, že na každom stretnutí vyzýva svojich ruských partnerov, aby tieto dodávky zastavili.

Rusko, ktoré už dlho kritizuje operáciu spojencov pod vedením USA v Afganistane, uvítalo vo februári uzavretú mierovú dohodu medzi USA a Talibanom zameranú na ukončenie dlho trvajúcej vojny. Zacharovová na stretnutí s novinármi vo štvrtok nekomentovala správy, že bojovníci Talibanu dostali odmenu od moskovských špiónov za zabitie vojakov amerických jednotiek v Afganistane. Iní ruskí predstavitelia tieto medializované správy označili za nepravdivé.

Informácie o tom priniesol minulý piatok denník The New York Times (NYT), keď napísal, že neidentifikovaná jednotka ruskej vojenskej spravodajskej služby údajne podnietila militantov hnutia Taliban k útoku na vojakov medzinárodnej koalície v Afganistane.

 

Ruský diplomat Zamir Kabulov, ktorý je vyslancom ruského prezidenta Vladimira Putina pre Afganistan, v reakcii uviedol, že neexistujú dôkazy o "sprisahaní Moskvy s Talibanom". Kabulov dodal, že po prečítaní amerického článku "vyvstáva stále viac otázok, lebo sfalšovanie musí byť tiež starostlivo pripravené." Vyslovil ďalej podozrenie, že tieto dohady šíria sily, ktoré sa nechcú stiahnuť z Afganistanu a musia nejako ospravedlniť svoje zlyhania.

Ruský prezidentský hovorca Dmitrij Peskov vyjadril poľutovanie nad tým, že kedysi rešpektované vplyvné médium "sa neštíti" takejto "absolútnej (novinárskej) kačice". Samotný Taliban v sobotu odmietol tvrdenia NYT. Taliban vo svojom vyhlásení zdôraznil, že počas 19 rokov trvajúcej svätej vojny - džihádu - nedostával rozkazy od nijakej tajnej služby alebo cudzieho štátu. Hnutie súčasne poprelo nedávne obvinenia Spojených štátov, že dostávalo zbrane od Ruska.

"Islamský emirát využíva zbrane, vybavenie a nástroje ..., ktoré už boli v Afganistane alebo sú vojnovou korisťou, ktorej sa zmocnil v bojoch s nepriateľom," píše sa vo vyhlásení. Taliban uviedol, že väčšina obetí z radov amerických jednotiek prišla o život pri explózii po domácky vyrobených výbušnín.

Hnutie Taliban vo svojom vyhlásení zopakovalo, že je oddané plneniu dohody podpísanej s Washingtonom vo februári, ktorá pripravuje cestu pre stiahnutie všetkých zahraničných síl z Afganistanu do polovice budúceho roka. Americký prezident Donald Trump označil tvrdenia NYT za "hoax", informovala vo štvrtok televízia CNN.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?