Výživoví odborníci z českého portálu vimcojim sa pozreli bližšie na nanuky, ktoré sa chvália vysokým podielom bielkovín. Ktorý sa takýmto označením chváli oprávnene? Ktorú mliečnu pochúťku si vybrať, aby bola nielen osviežujúca a sladká, ale aj čo najzdravšia?
Veľa mrazených krémov využíva tvaroh ako tradičnú surovinu, ktorá je tiež dobrým zdrojom bielkovín. Do zmrzlín však už prenikajú aj nové trendy, napríklad skyr. To je produkt podobný jogurtu, ale s vyšším obsahom bielkovín. Ako uviedol odborník z portálu vimcojim Jiří Brat: „Mliečne výrobky sú všeobecne vhodnou potravinou pri prevencii osteoporózy.“ Vďaka sýtiacemu efektu pomáhajú pri udržiavaní hmotnosti a zvýšený príjem bielkovín na úkor sacharidov môže pomáhať pri chudnutí. Základom hodnotenia nanukov boli senzorické skúšky, čiže vzhľad a farba, konzistencia, vôňa a chuť. Ďalej si odborníci všímali zloženie, cenu, ale aj informácie na obale. V závere dostal každý výrobok celkovú známku na päťbodovej stupnici.
Prečo potrebujeme bielkoviny
Celé naše telo a jeho funkcie závisia práve od bielkovín, čiže proteínov. Naše bunky, tkanivo ani orgány by bez nich nemohli existovať, doslova všetko je z nich postavené. Jednou zo základných funkcií proteínov v ľudskom tele je budovať tkanivá a podľa potreby ich opravovať a zosilňovať. Vo zvýšenej miere ich potrebujú športovci a deti v období rastu.