Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.07.2020 01:00 | Správy | Politika

Okolo Kollára je dusno, Sulík už stráca trpezlivosť: Takto sa nedá fungovať!

Hrozí rozpad koalície! Šéf parlamentu Boris Kollár (54) musel už druhýkrát tento týždeň vysvetľovať kauzu s odpísanou diplomovou prácou na poslaneckom klube koaličného partnera.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Najprv bol na koberčeku u strany OĽaNO a v stredu zas u SaS. Liberáli boli prísnejší a jednohlasne ho vyzvali, aby odstúpil. Ešte pred týmto verdiktom Kollár otvorene povedal, že ak odíde z postu predsedu NR SR, tak v koalícii Sme rodina skončí.

Lucia Ďuriš Nicholsonová a Ondrej Dostál z SaS už pred strednutím avizovali, že Kollára vyzvú, aby podal demisiu. Jeho odchod by podľa nich neznamenal rozpad koalície. „Chcem sa ho to spýtať, či mu to stojí za to, aby bol neustále konfrontovovaný s kauzou,“ povedal Dostál s tým, že vo vyspelejších krajinách sa po takýchto kauzách odstupuje. Nicholsonová uviedla, že nevidí rozdiel medzi škandálom Kollára a Andreja Danka, ktorého taktiež vyzývala na odchod. Marián Viskupič z SaS zas povedal, že budú žiadať vyvodenie aspoň nejakej zodpovednosti. „Vnímam, že duševné vlastníctvo si vyžaduje rovnakú ochranu ako akékoľvek iné vlastníctvo,“ povedal Viskupič.

Šéf hnutia Sme rodina pred stretnutím trval na svojom a síce, že už nemá čo ďalej urobiť, jeho práca je „lege artis“ a ospravedlnil sa. „Nikto mi nemôže povedať, že som porušil zákon. Ja potom nemám inú možnosť, ako odísť z vlády. Ja nemôžem odísť len z postu predsedu parlamentu. Ale všetko je v poriadku,“ vyhrážal sa Kollár. Faktom je, že v práci opísal bez uvedenia zdroja knihu svojho školiteľa a škola neodpovedá ani na to, pred kým diplomovku obhajoval.

 

Po stretnutí vyšiel zadným vchodom a vyhol sa tak otázkam novinárov. O výsledku rokovania tak informovala šéfka klubu SaS Anna Zemanová, podľa ktorej sa všetci jednohlasne zhodli na tom, že Kollár by mal odstúpiť a vyzvali ho k tomu. Nevedela však povedať, či k takému niečomu dôjde. „Na ťahu je Boris Kollár. Ak neodstúpi, poradíme sa a uvidíme, čo ďalej,“ uviedla Zemanová, ktorá nechcela povedať, či sa Kollár vyhrážal odchodom z koalície aj na stretnutí. Šéf SaS Richard Sulík dodal, že aj keby Kollár neodišiel z postu šéfa parlamentu, jeho strana koalíciu neopustí.

„SaS z vlády určite neodíde. Pre vážnejšie veci som toto povedal a nie pre v podstate smiešnosť - opajcnutú diplomovku,“ vyhlásil Sulík. Na otázku, či si teda vie predstaviť byť ďalej v koalícii s plagiátorom, nechcel priamo odpovedať. „Nemá zmysel sa stále znovu a znovu motať v problémoch. My túto kauzu nejakým spôsobom uzavrieme. Naši poslanci sa zhodli, že ho vyzvú na odstúpenie. Keď to bude uzavreté, nikdy viac to nebudeme Borisovi Kollárovi vyťahovať, lebo takto sa nedá fungovať,“ uzavrel Sulík.

Kollár reagoval len stručným stanoviskom: „Predseda Národnej rady Boris Kollár spoločne s poslaneckým klubom Sme rodina berú túto výzvu na vedomie.“

Gröhling pracuje na novom zákone

Premiér Igor Matovič šéfa parlamentu odvolať nechcel. Namiesto toho navrhol kompromis, ktorý by podľa neho zrejme vyriešil celý problém. Požiadal ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú a ministra školstva Branislava Gröhlinga, aby pripravili do septembra zákon, ktorý by umožňoval spätne skontrolovať všetky záverečné práce a odobrať všetky nezákonne získané tituly. Minister uviedol, že niečo také je nemožné.

„Nie je to reálne. Ak sa rozprávame o odoberaní titulov, nemôžeme spätne narúšať retroaktivitu a nejakým spôsobom narúšať aj právnu stabilitu štátu. Čo sa týka overovania tých prác, tak to po technickej stránke tiež nie je možné, pretože tie práce sa evidujú od 2012 a tieto práce si vyslovene overujú vysoké školy pri skúškach,“ uviedol Gröhling s tým, že sa to snažil vysvetliť aj Matovičovi. Zároveň dodal, že pripravujú zákon, ktorý dá možnosť odoberať tituly najmä vysokým školám.

Názory koaličných partnerov

Za Ľudí

- Pán Kollár má odstúpiť z pozície predsedu NR SR. Tento post patrí hnutiu Sme rodina. Žiadna vládna koalícia sa nemusí rozpadať.

SaS

- Výsledok je ten, že ho poslanecký klub SaS vyzval, aby odstúpil z funkcie predsedu parlamentu.

OĽANO
- Myslím, že ak by sme teraz súhlasili s tým, že spravodlivosti bude podhodený len Boris Kollár, tak by to považoval za ľudské sklamanie.

Sme rodina

- Máme koaličnú zmluvu, v rámci ktorej môže každý vzniesť výhradu voči inému členovi, ale nemôže presadzovať svoje záujmy proti vôli partnera.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: len, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


 Ženu zatkla polícia po tom, čo dotlačila mŕtvolu svojho strýka do banky, aby získala pôžičku!
VIDEO Otrasný prípad: Žena do banky dotlačila mŕtvolu svojho strýka! Chcela získať pôžičku
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka pri príležitosti Dňa narcisov: Dobrovoľníkom a podporovateľom vyjadrila vďaku
Minulý týždeň sedela v porote Fialová, túto nedeľu bude Bardy.
Foto
Kto zasadne do porotcovského kresla Let’s Dance?! Fialovú vystrieda TENTO sexsymbol
Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí.
Foto
V krajine vládne PEKLO: Silné búrky majú obrovské množstvo obetí
Každé zvýšenie minimálnej mzdy pomôže najmenej zarábajúcim.
Aktualizované
Erik Tomáš prehovoril o 13. dôchodkoch v tomto roku: Aká bude jeho výška?!
(ilustračné foto)
Česko má nového milionára! TIETO čísla mu priniesli šťastie: Poriadne si prilepšil
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Foto
Expert o útokoch medveďa: Keby chcel, zabije vás za 3 sekundy! Čo si myslí o stretoch so šelmou na Slovensku?
Bývalá česká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková nedávno porodila druhú dcéru.
Po pôrode krutá rana: Manžel bývalej českej tenistky má rakovinu!
Ilustračné foto
Narušená doprava v Bratislave: Na mieste je polícia aj hasiči! Na auto tam spadol... Sledujte tie FOTO
S Reném tvoria nerozlučnú dvojicu.
Foto
Plačková sa po rokoch vrátila k najťažším dňom: Prezradila nové detaily o NEVERE manžela! Čo by dnes robila inak?
(ilustračné foto)
Krajinu zasiahlo silné zemetrasenie: Zrútili sa náhrobné kamene, hlásia aj zranených
Traffic cones on road with electronic arrow pointing to the right to divert traffic and white car in distance
Mimoriadna situácia spustila v Ružomberku ďalšie kroky: Po zosuve pôdy mesto zakročilo