Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.06.2020 16:21 | Správy | Domáce správy
Foto

Kauza nevýhodných prenájmov poľovných revírov: Bývalého šéfa Lesov SR oslobodil súd spod obžaloby

V kauze nevýhodných prenájmov poľovných revírov dnes sudkyňa Okresného súdu v Banskej Bystrici oslobodila spod obžaloby bývalého generálneho riaditeľa štátneho podniku Lesy SR Jozefa Minďáša.

V rozhodnutí uviedla, že skutok nie je trestným činom. Obžalovaný, ktorý je v súčasnosti rektorom Stredoeurópskej vysokej školy v Skalici, sa vzdal práva na odvolanie, prokurátor sa odvolal na mieste a zástupca Lesov SR si ponechal zákonnú lehotu na vyjadrenie. Kauza tak bude pokračovať na krajskom súde.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Od apríla 2017 bolo podľa sudkyne uskutočnených viac ako 10 hlavných pojednávaní a osobne vypočutých 14 svedkov. „Keďže súd má za to, že nebola preukázaná ani objektívna, ani subjektívna stránka žalovaného trestného činu, tak súd na návrh obhajoby obžalovaného oslobodil v celom rozsahu spod obžaloby prokurátora s tým, že skutok nie je trestným činom,“ uviedla sudkyňa a dodala, že škodu si poškodený, teda Lesy SR, môže uplatniť v civilnom procese.

„Rozhodnutie súdu považujem za správne a spravodlivé,“ konštatovala obhajkyňa obžalovaného 56-ročného Jozefa Minďáša, ktorý sa odmietol vyjadriť k rozhodnutiu súdu aj ku kauze záverečnej práce predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára (Sme rodina). „Nemôžem povedať, že dnešné rozhodnutie ma prekvapilo, ale trestné konanie nekončí, využil som právo podať odvolanie,“ uviedol prokurátor s tým, že súhlasí so súdom, že v aplikačnej praxi sa tento trestný čin ťažko dokazuje.

 

Trestnú činnosť podľa obžaloby Jozef Minďáš v postavení štatutára spáchal v rokoch 2007 až 2009 uzatváraním nevýhodných zmlúv so záujemcami o poľovné revíry v správe Lesov SR a spôsobil tým štátnemu podniku škodu viac ako 196-tisíc eur. Bývalý generálny riaditeľ tvrdenie obžaloby od začiatku pojednávania v januári 2018 popiera a pred súdom aj v pondelok 29. júna vyhlásil, že je nevinný.

Obžalovaný Jozef Minďáš uviedol, že zmluvy so záujemcami o využívanie poľovných revírov uzatváral sám na základe ich žiadostí s najlepšou ponukou. Podklady dostával od podriadených, ale výhodnosť zmlúv s nimi nekonzultoval. Povedal, že na súťaže na výber záujemcov nebol čas. Od augusta 2007 do júna 2009 uzavrel takto osem zmlúv na prenájom poľovného práva a na poplatkový lov zveri. Išlo o poľovné revíry v pôsobnosti lesných závodov v Námestove, Prievidzi, Leviciach, Sobranciach, Bardejove, Palárikove a Rimavskej Sobote. Vo väčšine prípadov išlo o zmluvy s dlhšou dobou prenájmu s možnosťou ich prolongácie.

K plagiátorskej kauze predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára, ktorý bez uvedenia zdroja použil prácu Jozefa Minďáša vo svojej záverečnej práci na skalickej vysokej škole, sa Jozef Minďáš odmietol vyjadriť. Ako vedec bol školiteľom šéfa parlamentu a dnes vysokú školu vedie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona