Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.06.2020 14:12 | Správy | Domáce správy

Lučanský končí vo funkcii policajného prezidenta: Priama spoveď, prečo to vzdal

Šéf Policajného zboru Milan Lučanský končí vo svojej funkcii.

"Nechcem niesť zodpovednosť za to, že vedenie ministerstva vnútra politizuje políciu. Je to veľký krok späť. Zvážil som všetky možnosti, ktoré mi zákon ponúka. Premyslel som si svoj krok zo všetkých strán," vyjadril sa na sociálnej sieti a krátko na to zvolal tlačovú konferenciu.

Na nej oznámil, že ku koncu augusta končí svoju 30-ročnú prax. "Nesúhlasím s vedením ministerstva vnútra, so smerovaním policajného zboru. Chcem len poďakovať všetkým, ktorí ma podporovali na tejto dlhej púti a aj kolegom, s ktorými som spolupracoval."

Politizáciou polície, ktorá má byť jedným z dôvodov odchodu, vníma aj to, že ho koaliční poslanci vyzývali na odchod z funkcie. 

Tiež sa mu nepáči, že mu niektorí predstavitelia vládnej koalície deklarujú nedôveru „na dennodennej báze“. Zdôraznil, že ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) si váži ako človeka, no ten sa „nie celkom orientuje v polícii“. Pokiaľ ide o meno jeho možného nástupcu, Lučanský podľa vlastných slov počul viaceré mená, komentovať ich však nechce.

Lučanský hovorí, že mu oklieštili jeho kompetencie - nemôže dosadzovať ľudí do funkcií, ktoré nie sú obsadené, akými sú napríklad posty krajských riaditeľov a že bol aj vyškrtnutý z viacerých komisií. Má rozdielny pohľad na to, ako by mal fungovať policajný zbor a ako to chce ministerstvo vnútra. „Viacero útvarov začína pociťovať nefunkčnosť a vynárajú sa personálne aj technické problémy,“ vyjadril sa.

Lučanský poznamenal, že mu znemožňovali jeho prácu aj odoberaním právomocí v uplynulých mesiacoch. Zasahovať to malo až do bežného chodu Policajného zboru. Podľa jeho informácií by mohli jeho príklad odchodu z polície nasledovať aj iní policajti, chce však aby zostali.

 

Služobný pomer aktuálneho šéfa polície v zbore by mal skončiť k 31. augustu, pričom podľa vlastných slov následne oznámi svoje prípadné ďalšie pôsobenie. „Nie som stotožnený s tým, že by som vstupoval so politiky alebo politickej strany,“ dodal Lučanský.

Ministerstvo vnútra SR potvrdilo, že Lučanský dnes doručil ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi žiadosť o uvoľnenie zo služobného pomeru v štátnej službe príslušníka policajného zboru s dvojmesačnou výpovednou lehotou, teda do 31. augusta. Minister vnútra žiadosť prijal a Milanovi Lučanskému poďakoval za doterajšiu spoluprácu.

„Hoci sa s pánom Lučanským v mnohých témach zhodujeme, existuje aj viacero oblastí, v ktorých máme odlišný názor na to, ako by mal policajný zbor vyzerať a fungovať. Pánovi Lučanskému však ďakujem a verím, že dokážeme konštruktívne fungovať aj zvyšné dva mesiace vzhľadom na náročné obdobie, pred ktorým stojíme v súvislosti s možnou druhou vlnou pandémie koronavírusu,“ uviedol minister.

Mikulec dnes zároveň zdôraznil, že po nástupe do funkcie vydal príkaz na zastavenie všetkých personálnych pohybov v policajnom zbore. "Nebolo to namierené na pána Lučanského," uviedol v súvislosti s argumentom odchádzajúceho policajného prezidenta o oklieštení jeho kompetencii. Mikulec tiež na brífingu povedal, že keď sa Lučanského dnes pýtal, kde vidí politizáciu policajného zboru ten "nevedel celkom odpovedať". Pokiaľ ide o prípadného nástupcu Lučanského, Mikulec si mená zatiaľ podľa vlastných slov nechá pre seba. Koalícia podľa neho momentálne zároveň prehodnocuje spôsob, akým by mal byť vybraný nový šéf polície.

Pokiaľ by súčasná koalícia nestihla nového šéfa polície vybrať do konca augusta, keď Lučanský končí, podľa ministra vnútra je jednou z možností, že zbor dočasne povedie policajná viceprezidentka Jana Maškarová. Pokiaľ ide o prípadnú výmenu šéfa Národnej kriminálnej agentúry Branislava Zuriana, podľa Mikulca to nie je na programe dňa. "Je šéf NAKA, ale uvidíme do budúcna," dodal minister vnútra.

Lučanský je vo funkcii šéfa polície od júna 2018, vymenovala ho bývalá ministerka vnútra Denisa Saková. V roku 2019 následne Lučanský uspel vo výberovom konaní na post šéfa polície podľa novoprijatého zákona.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: cas.sk, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na nedatovanej snímke amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) objekt, ktorý v marci 2024 poškodil dom na Floride.
Mužovi na Floride zničil dom čudný predmet z vesmíru: NASA musela vyjsť s pravdou von!
Joe Biden so ženou Jill.
Bidenovci prezradili, koľko zarábajú: Jill, oplatí sa ti vôbec pracovať?!
A stock photo of a Police Line 'Do Not Cross' caution tape with a defocused police car with sirens flashing red and blue.
Hororové vyčíňanie v Austrálii: Z desivého incidentu je podozrivý aj 15-ročný chlapec
Hana má v obľube prechádzky.
Hana Rapantová prezradila trik na bezchybnú kondíciu: TOTO o nej vedia aj kolegovia v rozhlase!
Momenty zo 7. kola Let's Dance.
Foto
Dychberúce momenty v Let's Dance: BOZK, ktorý nikto nečakal! Na Tine mohli všetci oči nechať
Ľudia v Teheráne útok na Izrael oslavovali.
Foto
Svet sa obáva vyostrenia konfliktu na Blízkom východe: Ako to vidí slovenský generál? Znepokojivé slová
2024. Tie isté šaty si po 13 rokoch obliekla na premiéru filmu svojho syna.
Foto
Hollywoodskej sexici ťahá na 60: Objavila prameň mladosti? Pri týchto FOTO nenájdete rozdiel!
Aktivistov zatkli. (ilustračné foto)
Šialenec napádal ľudí na zastávke hlava - nehlava! Zranených ošetrovali lekári: Neuveríte, aký bol dôvod jeho konania
Na Instagrame ju sleduje 243-tisíc používateľov.
Foto
Dcéra futbalovej legendy sa poriadne odviazala: Na videu jej takmer vypadli prsia!
Americký prezident Joe Biden a český premiér Petr Fiala na stretnutí v Bielom dome.
Český premiér na dôležitom stretnutí: Toto tu päť rokov nebolo
Železničná trať Žilina
Foto
Dokončenie nového železničného uzla potrebuje viac času aj peňazí: Dôvodov je viacero
Blesky nad elektrárňou Orot Rabin neďaleko izraelského mesta Hadera.
Napätie v Izraeli sa dá krájať a bude to ešte horšie: Vážne slová veliteľa armády